Ekonomi Sac ayağı korundu 3 yeni takviye var

Sac ayağı korundu 3 yeni takviye var

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni kabinede ekonominin kaptanlığı yine Mehmet Şimşek’te... Ekonomi yönetiminin diğer iki “sac ayağı” olan ekonomi ve maliye bakanları da yerini korudu. Çalışma, tarım ve turizm koltuklarında ise yeni isimler var

Sac ayağı korundu 3 yeni takviye var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım görüşmesinin ardından açıklanan yeni kabinede ekonomi yönetiminde ‘sac ayakları’ değişmedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevinde kaldığı kabinede, ekonominin diğer iki sac ayağı olan Ekonomi ve Maliye bakanları da yerlerinde tutularak, “ekonomide istikrar” mesajı öne çıktı. Önümüzdeki dönemde önemli ajandaları olan Çalışma ve Tarım bakanları için ilk kez bakan olan isimler tercih edildi.

Haberin Devamı

Taşlar yerinden oynamadı

Yıldırım’ın açıkladığı yeni kabinenin ekonomi kanadında, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yerini korudu.
Yeni kabinede, ekonomi yönetiminin üçlü sac ayağı olarak kabul edilebilecek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı ile Ekonomi ve Maliye bakanlıklarında taşlar yerinden oynamadı ve piyasalara istikrar mesajı verilmiş oldu.

Haberin Devamı

Çalışma hayatına sendikacı bakan

Ekonomide sürpriz olarak nitelenebilecek değişikliklerden birisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Mehmet Müezzinoğlu’nun yerine Jülide Sarıeroğlu’nun getirilmesi oldu.

Sac ayağı korundu 3 yeni takviye var

1979 doğumlu genç isim Jülide Sarıeroğlu, Ak Parti’de aldığı görevlerin yanı sıra çalışma ekonomisti ve sendikacı kimliğiyle öne çıkıyor. Kabinedeki ikinci kadın bakan olan Sarıeroğlu, sendikacı olarak HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanlığı ile aynı konfederasyonda genel başkan danışmanlığı görevlerini yürüttü.

Çalışma hayatında kadınları konu alan kitaplarının yanı sıra “İş Arama Teknikleri” adlı bir kitabı da bulunan Sarıeroğlu, çalışan çocuklar, işsizlik, istihdam, kayıtdışı istihdam, gelir dağılımı, mesleki eğitim, iş sağlığı ve güvenliği konularında da çalışmalar yaptı. Sarıeroğlu’nun önünde kıdem tazminatı fonu çalışması, kamu personel rejiminde değişiklik gibi önemli düzenlemeler duruyor. Hükümetin önem verdiği istihdam hamlesi de Sarıeroğlu’na emanet edilecek.

Turizm ve tarımda yeni bir dönem

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı Nabi Avcı’dan devralacak olan Numan Kurtulmuş’u turizmde nispeten olumlu bir tablo bekliyor. Rusya’ya uçak krizinin önemli ölçüde aşılması ve bu ülkeden Türkiye’ye turist girişinin hızlanması, Kurtulmuş’un elini rahatlatacak.

Haberin Devamı

Kabineye yeni giren isimlerden olan Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba da Faruk Çelik’in yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı oldu. Belediye başkanlığı yaparken Ak Parti’ye katılan Fakıbaba, hekimlik kökenli bir isim. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelede kritik önem taşıyan gıda ve et fiyatları ile yerli çiftçinin desteklenmesi gibi konular Fakıbaba’nın önemli gündemlerinden olacak.

Sac ayağı korundu 3 yeni takviye var

Piyasadan olumlu tepki

Başbakan Binali Yıldırım’ın kabine revizyonunu açıklamasının ardından ilk etapta bir miktar yükselen dolar/TL sonrasında açıklama öncesi seviyelerin de altına inerken, borsa kayıplarını toparladı.

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Piyasa kabine açıklamasını olumlu algıladı, Mehmet Şimşek yerini koruyor” dedi. Yıldırım’ın açıklaması öncesi 3.5275 seviyesinde olan dolar/TL 3.5349’a kadar yükseldikten sonra 3.5210 seviyesine indi. Açıklama öncesi 107.040 puana kadar yükselerek yüzde 1.02 artıda olan endeks 107.099 puan ile yüzde 1.3 artıya geçti.

Haberin Devamı