Gündem Murat Eren dosyasında asker de şüpheli oldu!

Murat Eren dosyasında asker de şüpheli oldu!

09.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atabeyler davasında sahte delil üretildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada Murat Eren’in evinde el konulan dijital delillerle oynandığının tespiti sonrası dosyada görevli asker ve polislerin ifadesi alınacak

Murat Eren dosyasında asker de şüpheli oldu

Atabeyler davası nedeniyle 9 yıldır tutuklu bulunan Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren’in şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan kumpas soruşturmasında gözler asker ve polise çevrildi. İlk defa bir kumpas soruşturmasında asker ve polis birlikte şüpheli olarak dosyada yer aldı.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Atabeyler soruşturmasında sahte delil üretildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada ilk olarak Murat Eren’in yargılandığı sırada hazırlanan askeri bilirkişi raporu incelemeye alındı. Çünkü Askeri Mahkeme tarafından dikkate alınmayan bu rapora göre Murat Eren’in evinde yapılan aramalarda el konulan dijital delillere Eren’in tutuklu bulunduğu sırada eklemeler yapıldı.

Bu tespiti yapan ise asker bilirkişi oldu. Ele geçen dijital materyaller üzerinde inceleme yapan askeri bilirkişi, Eren’in gözaltında ve tutuklu bulunduğu sırada askeri adli emanette bulunan dijital materyallere müdahale edilerek, bazı dosyaların eklendiğini tespit etti.

Rapor dikkate alınmadı

Haberin Devamı

Ancak bu raporu dikkate almayan Askeri Mahkeme, Yüzbaşı Murat Eren’e 5 yıl hapis cezası verdi. Aynı tespiti Boğaziçi Üniversitesi’nden iki profesör de yaptı. Dava kapsamında hazırlanan tüm bilirkişi raporlarını inceleyen Prof. Dr. Cem Say ile Prof. Dr. Bülent Sankur, askeri bilirkişi ile aynı tespitlerde bulundu. Ancak iki profesör hazırladıkları raporda, askeri bilirkişinin tespit ettiği bu olguları vurgulamadığını belirterek, “Rapordaki veriler bütününün gerçek anlamının tersi yönde algılanmasına yol açtığı kanaatindeyiz” dedi.

Görevlilerin listesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı şimdi “Bu dijital verilere kim müdahale etti?” sorusunun cevabını arıyor. Savcılığın iki ihtimal üzerinde durduğu öğrenildi. Birisi Eren’i gözaltına alan ve dijital delillere el koyan Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, diğeri ise askeri yargılamanın yapıldığı ve dijital delillerin saklandığı askeri makamlar.

Soruşturma kapsamında bu iki birimde de Eren ile ilgili dosyada görev yapan asker ve polisler şüpheli durumunda. Savcılık, soruşturmada görev alan ve tutanaklarda imzası bulunan polislerin ve askerlerin listesinin çıkarıyor. Önümüzdeki süreçte ilk olarak belirlenen isimlerin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Eren’in avukatı Hüseyin Ersöz de bu konuya dikkat çekti. Savcılığa şikayet dilekçesi sunan Ersöz, müvekkili gözaltında ve cezaevindeyken dijital verilere yüklemeler yapıldığını belirterek, “Müvekkilimizin 30 Mayıs 2006 tarihinde yakalandığı ve el koyulan dijital medyaların kendilerine iade edilmediği göz önüne alındığında, 25 Temmuz 2006 ve 2 Mart 2007 tarihleri arasında dijital dokümanlar üzerinde gerçekleşen manipülasyonun bu tarih aralığında TEM Şube Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı’nda görevli personel tarafından yapıldığı açıktır” dedi.

Yazarlar