Gündem Sadece iki askerin adı geçti

Sadece iki askerin adı geçti

11.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesine, Ceylanpınar’da yaşanan ve üç askerin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin başsağlığı duyurusu eklendi.

Sadece iki askerin adı geçti

Duyuruda, Ramazan Yel ve Kadir Yıldız’a yer verilirken, iki askeri şehit edip, intihar eden Umut Aslan’ın bu duyuruda yer almaması, Aslan’ın şehit sayılmaması olasılığını güçlendirdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de Piyade Çavuş Ramazan Yel ve Piyade Onbaşı Kadir Yıldız için başsağlığı mesajı yayımladı. Orgeneral Özel mesajında “Kahraman personelimize şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim “dedi.

Psikolojik kaydı yoktu
Genelkurmay kaynaklarından alınan bilgilere göre, iki arkadaşını şehit eden er Umut Aslan’ın sınır hattında görev yapan erlere yönelik yapılan psikolojik testlerinde herhangi bir soruna rastlanmadı. Psikolojik bozukluk kaydı (PBK) tutulmayan Aslan, sınır hattı hassas bir bölge olduğu için bir çavuş ve bir onbaşı, bir er olmak üzere üçlü şekilde nöbet tutuyordu. Bu sırada kız arkadaşından terk edildiğine dair mesaj alan Aslan, krize girdi ve silahına sarıldı. 41 No’lu nöbet kulübesinde yaşanan olayda Aslan önce yanında bulunan ve kendisini engellemeye çalışan arkadaşlarından birini şehit etti. Aslan’ın yaraladığı diğer arkadaşı da nöbet kulübesinden aşağıya düştü ve boynu kırılarak şehit oldu. Daha sonra nöbet kulübesinden uzaklaşan Aslan, tüfeğini kendisine doğrultarak canına kıydı. Olayın duyulmasının ardından kulübenin olduğu mevziiye giden komutanlar, Aslan’ın cenazesini eli tetikte ve tüfeğini çenesine doğrultmuş olarak buldu.

Hızlı bilgilendirme
Askeri yetkililer ilk tespitlerin ardından yurtdışında bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’i tüm ayrıntılarıyla bilgilendirdi.
Üç askerin Suriye tarafından gelen mermilerle şehit olduğu yönünde haberlerin yayılması ve olayın çözüm sürecini de etkileyebilecek hassasiyette olması nedeniyle TSK tarafından hızlı bir şekilde açıklama yapılarak kamuoyuna doğru bilgiler yansıtılması tansiyonu düşürdü.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden dün sabah 09.00 sıralarında yapılan açıklamada, bir askerin cinnet getirerek iki askeri şehit ettiği, Cumhuriyet savcılığının olay yerinde detaylı incelemeyi yapacağı bildirilmişti.
Savcılığın olay yeri tutanağında Aslan’ın cep telefonunda görülen ve kız arkadaşından gelen mesaja yer verildiği öğrenildi.