Ankara Sağlık Bakanlığı 'Antibiyotik' Konusunda Vatandaşı Sosyal Medya Üzerinden Bilinçlendirdi

Sağlık Bakanlığı 'Antibiyotik' Konusunda Vatandaşı Sosyal Medya Üzerinden Bilinçlendirdi

10.02.2017 - 13:21 | Son Güncellenme:

.

Sağlık Bakanlığı Antibiyotik Konusunda Vatandaşı Sosyal Medya Üzerinden Bilinçlendirdi

Sağlık Bakanlığının, Türkiye’deki gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için başlattığı etkinlikler kapsamında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Hürrem Bodur, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doç. Dr. Anıl Tapısız ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Doç. Dr.Mustafa Gökhan Gözel, halkı sosyal medya üzerinden bilgilendirdi.
Sağlık Bakanlığının gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek ve akılcı ilaç kullanımı ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek için başlattığı etkinlikler kapsamında bu kez de hekimler sosyal medya üzerinden bakanlığın Facebook hesabı üzerinden soruları canlı yayın yaparak ve yazılı olarak yanıtladı. Uzmanlar, bir saat boyunca vatandaşların Facebook üzerinden sorduğu sorulara anlık olarak cevap verdi ve yayın yaklaşık 1 milyon takipçi tarafından izlendi. Bir saat süren canlı yayında vatandaşların antibiyotik kullanımıyla ilgili sorduğu dikkat çekici sorulara cevap verilerek toplantı salonundaki dev ekrandan vatandaşların sorduğu sorular ve yorumlar anlık olarak verildi.

"Hekime gittiğinde de ’antibiyotik yazmıyorsun’ diye baskı yapmasınlar, bunu öğrensinler"
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Hürrem Bodur, sosyal medyanın vatandaşlar tarafından çok fazla başvurulan bir iletişim aracı olduğunu ve bu alanı boş bırakmamak gerektiği için Sağlık Bakanlığının böyle bir projesi olduğunu söyleyerek, "Halkın bilinçlendirilmesine ve vatandaşların sorularını cevaplamaya yönelik oluşturulmuş bir proje. Çeşitli hastalıklar konusunda gelen sorular cevaplanmaya çalışılıyor. Bugünkü yaptığımız etkinlikse antibiyotiklerin doğru kullanılması, akılcı kullanılması, antimikrobiyal direncin önlenmesine yönelik bir bilinçlendirme, vatandaşlardan gelen soruları yazılı olarak cevaplama artı görsel olarak hazırladığımız bazı metinler var, onları paylaşmak tarzında oluyor. Sağlık Bakanlığının yeni başlattığı bir uygulama var, akılcı ilaç kullanımı. Özellikle en fazla hangi alanlarda yanlış antibiyotik kullanılıyor bununla ilgili yapılmış çalışmalar var. Solunum yolu enfeksiyonlarında çok fazla antibiyotik kullanılıyor halbuki biz bunları biliyoruz, bunların çok büyük bir etkeni yüzde 90’ın üzerinde virüslerle meydana geliyor, bunlar da antibiyotik etkili değil. Biz, toplumda böyle bir bilincin oluşmasını istiyoruz yani üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda ne kendileri rastgele antibiyotik alsınlar, evde bulunan antibiyotikleri veya komşusunun önerdiği antibiyotikleri kullansınlar ne gidip eczaneden antibiyotik alsınlar ki bu çok mümkün değil. Son zamanlarda yapılan regülasyonlarla antibiyotik artık hekim reçetesi olmadan alınamayan bir durum ama çocukları veya kendileri hekime gittiğinde de ‘benim ateşim var, boğazım ağrıyor sen bana antibiyotik yazmıyorsun’ bu konuda baskı yapmasınlar, bunu öğrensinler. Bunun önüne geçmek için çok az bir kısmı ateşli boğaz ağrılarının enfeksiyonların çok azı antibiyotiklerle tedavi edilmeyi gerektirecek bir durumdur bunlar da beta hemolitik streptokok dediğimiz bir bakteriyel enfeksiyondur. Hekime başvurduğunda bunun ayırımı her zaman klinik olarak mümkün olmayabiliyor. Viral enfeksiyonlarda aynı görüntüyü verebiliyor veya beta hemolitik streptokok enfeksiyonları da aynı görüntüyü verebiliyor" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşın bilgilenmesini sağlamayı amaçladık"
Sağlık Bakanlığının başlattığı hızlı antijen tanı testine de değinen Prof. Dr. Bodur, "Boğazından bir numune alınıyor hemen 15 dakika içerisinde bu beta mıdır değil midir? Bunun tanısını koyuyor bu testler eğer kanıta dayalı olarak artık antibiyotik yazıyorsa, beta enfeksiyonu varsa, test pozitif gelmişse hekim antibiyotik yazıyor, değilse hastaya da izah ediyor ‘sizin antibiyotik kullanmanızı gerektirecek bir durum yoktur’ antibiyotik yazmıyor. Bu hem birinci basamak hem ikinci, üçüncü basamak hekimlikte uygulanmaya başlanmış durumda. Sağlık Bakanlığı bütün bu hızlı antijen tanı testlerini temin etti, bütün kullanıcı hastanelere veya aile hekimliği, aile sağlığı merkezlerine dağıttı, burada kullanılır duruma geldi. Biz bu etkinlikte hem bu konu da vatandaşın bilgilenmesini sağlamayı amaçladık hem de akılcı, doğru antibiyotik kullanımı konusunda sosyal medyadan gelen soruları cevaplayarak vatandaşı bilgilendirmeye çalıştık" şeklinde konuştu.

"Vatandaş, bugün toplumda antibiyotik kullanımı konusunda en çok yapılan yanlışları dile getirdi"
Prof. Dr. Bodur, en yoğun gelen sorularla ilgili ise "Akılcı antibiyotik kullanımı nedir? Ateşli durumda antibiyotik kullanımı gerekli midir? Baş ağrım var antibiyotik kullanayım mı? Antibiyotiklerin yan etkileri nelerdir? Komşum daha önce geçirdiği enfeksiyon nedeniyle hekimin tavsiye ettiği antibiyotik var, bunları kullanmaya devam edebilir miyim hekim tavsiyesi olmadan? Veya komşum kullanmış ona iyi gelmiş benim de benzer şikayetlerim var, ben de bu antibiyotikleri kullansam iyi gelir mi? Kullanabilir miyim? gibi hakikaten bugün toplumda antibiyotik kullanımı konusunda en çok yapılan yanlışları vatandaş dile getirdi ve bunların cevaplarını biz de vermeye çalıştık" değerlendirmesinde bulundu.

Yazarlar