Gündem Son dakika: Sağlık Bakanlığı açıkladı! Manisa'daki askerlerin zehirlenmesinin sebebi...

Son dakika: Sağlık Bakanlığı açıkladı! Manisa'daki askerlerin zehirlenmesinin sebebi...

22.06.2017 - 13:35 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı'ndan Manisa'daki askerlerin durumu ile ilgili son dakika yapılan açıklamada "Olay kesin besin zehirlenmesi" denildi. Adliyeye sevk edilen 23 kişilik ikinci grupta yer alan askerlerin tamamı, savcılıkta ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Son dakika: Sağlık Bakanlığı açıkladı Manisadaki askerlerin zehirlenmesinin sebebi...

Sağlık Bakanlığı Manisa'da asker zehirlenmeleri olayıyla ilgili ilk incelemesini tamamladı. 731 askerin hastanelik olduğu olayın kesin olarak besin zehirlenmesi olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığınca, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki gıda zehirlenmesi şüphesiyle ilgili ön incelemenin tamamlandığı, klinik bulgular, hastalardan alınan örnekler ve epidemiyolojik analiz sonuçlarına göre olayın bir besin zehirlenmesi olduğunun tespit edildiği bildirildi.

PİŞİRİLME SÜRECİNDEKİ HAZIRLIK AŞAMASINDAN KAYNAKLANDI

Açıklamada, "Kamera kayıtlarından da elde edilen veriler ışığında yapılan değerlendirmede, olayın besinlerin pişirilme sürecindeki hazırlık aşamasından kaynaklandığı belirlenmiştir" denildi.

'23 MAYIS'TA GERÇEKLEŞEN OLAY SALMONELLA MİKROBUNA BAĞLI'

SAĞLIK Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "16-17 Haziran'da meydana gelen olayla ilgili de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanının başkanlığında 12 kişilik uzman bir ekip tarafından yerinde incelemeler yapılmıştır. Ön incelemeler tamamlanmış olup kesin sonuç için ileri laboratuvar analizlerinin sonuçları beklenmektedir. 23 Mayıs'ta gerçekleşen olayın Salmonella mikrobuna bağlı olduğu kesinleşmiştir. Konuyla ilgili rapor hazırlanarak Manisa Valiliği'ne iletilmiştir" denildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde: "Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Seyhun Kışlası'nda 23 Mayıs'ta meydana gelen olayla ilgili olarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanının başkanlığında 10 kişilik uzman bir ekip tarafından yerinde incelemeler yapılmıştır. 23 Mayıs'ta gerçekleşen olayın Salmonella mikrobuna bağlı olduğu kesinleşmiştir. Konuyla ilgili rapor hazırlanarak Manisa Valiliği'ne iletilmiştir.

16-17 HAZİRAN'DA MEYDANA GELEN OLAYLA İLGİLİ ÖN İNCELEMELER TAMAMLANDI

16-17 Haziran'da meydana gelen olayla ilgili de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanının başkanlığında 12 kişilik uzman bir ekip tarafından yerinde incelemeler yapılmıştır. Ön incelemeler tamamlanmış olup kesin sonuç için ileri laboratuvar analizlerinin sonuçları beklenmektedir."

SAVCILIK SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda, geçen 17 Haziran'da akşam yemeğinden sonra 731 asker rahatsızlandı. Hastanelere kaldırılan askerlerin tamamı tedavilerinin ardından taburcu edildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada ilk olarak 17 Haziran'da yemek şirketinin Manisa'daki yönetici ve çalışanı 19 kişi gözaltına alındı. Sonraki günlerdeki gözaltılar ile birlikte toplam sayı 48'e yükseldi. Dün adliyeye sevk edilen ilk 25 kişilik gruptan şirketin Genel Müdürü A.T. ile Manisa sorumlusu V.A.G.'nin de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı. 16'sı savcılık tarafından, 3'ü de sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

BAŞSAVCIDAN ÖN RAPOR AÇIKLAMASI

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda askerlerin zehirlenmesiyle ilgili açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 'Gıda zehirlenmesi ön raporuna' ilişkin telefonda değerlendirme yapan Başsavcısı Şimşek, "Tahlilleri biz istemiştik. Açıklanan rapor bir ön rapordur. Ayrıntısı çıktıktan sonra bize gelecek. Biz zaten, bugüne kadar gıda zehirlenmesi üzerine soruşturmamızı sürdürüyorduk. Rapor geldiğinde, dosyasına koyup, mahkemeye sunacağız" dedi.

Haberin Devamı

ASKERLERİN TAMAMI SERBEST

Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan yemeklerin kontrolünden sorumlu subay ve astsubaylar S.Ç., S.Z., O.K.Y., A.Ö., H.Ş. ve A.A. ile yemek şirketinin satın almadan sorumlu müdürü M.A. ile diğer çalışanlar Y.H., C.E., A.Y., E.E., İ.Ü., F.E., S.S., Z.S., F.T., Y.K., H.G., H.Y., M.D., D.Y., K.Ö., S.T. emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen 23 kişilik ikinci grupta yer alan askerlerin tamamı, savcılıkta ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Diğer şüphelilerin adliyedeki işlemleri ise sürüyor.