Populer Bilim Sağlıklı ve sigara içilen akciğer arasındaki fark ne, nasıl görünüyorlar?

Sağlıklı ve sigara içilen akciğer arasındaki fark ne, nasıl görünüyorlar?

02.05.2018 - 17:43 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki sigara paketleri, kullanıcıların sigarayı tamamen bırakmaları adına farklı görüntülerde satılıyor. Sigara içenlerin vücuduna ne gibi zarar verdiklerini görmeleri adına önemli bir adım. Peki sağlıklı ve sigara içen akciğer arasındaki fark ne, nasıl görünüyorlar?

Sağlıklı ve sigara içilen akciğer arasındaki fark ne, nasıl görünüyorlar

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Western Carolina Üniversitesi hemşiresi, 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içen biriyle sağlıklı bir akciğer kümesinin neye benzediğine dair bir karşılaştırma yaptı. Videodaki hareketsiz görüntüler ve renk farkı bile sigaranın ne kadar rahatsız edici ve zararlı olduğunun kanıtı. Örümcek Adam ve Venom arasındaki farkı gibi duruyor.

Akciğerlerin görsel olarak ne kadar farklılık gösterdiğinin dışında sigaraya maruz kalmış akciğerin çalışma fonksiyonlarının nasıl değiştiğini de görüyoruz. Akciğer kanseri ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) da sigara içenler de görülebilecek rahatsızlıklar.

Sigaraların fiyatı, paket başına Türkiye'de ortalama 10 TL diyebiliriz. Uzmanlar, fiyatın iki katına çıkartılmasının "benzeri görülmemiş sağlık kazanımları ve yoksulluğun azaltılmasına" yol açabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Toronto Üniversitesi ve St Michael's Hospital'dan araştırmacılar, 13 ülkede ve 500 milyona kadar erkek sigara içicisiyle bir araştırma yaptılar. Model, fiyat artışının yaş ve gelir grubu üzerindeki etkisini ölçmeye yönelikti. Araştırılan ülkeler arasında yaklaşık 450 milyon yıllık hayatın kazanılabileceğini gördüler. En yoksul gelir grubu da, hayat artışında en fazla kazancı elde ederek yedi yıl kazandı.

Sigaralar zaten İngiltere de dahil birçok ülkede ağır bir şekilde vergiye tabi tutuluyor. Ancak BMJ tıp dergisinde yayınlanan yeni çalışma, fiyatları daha da artırmanın daha büyük etkilere sahip olabileceğini ortaya koydu. Mantık, sigaraların vergi miktarındaki artış, insanların sigarayı bırakmalarına 'yardım etmenin' en iyi yolu.