Gündem Sağlıkta nöbet krize yol açtı

Sağlıkta nöbet krize yol açtı

14.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamu Hastaneleri Kurumu’nun bayramda 2.5 günlük idari izin sırasında sağlık personeline ödenen nöbet ücretinin geri istenmesi krize yol açtı

Sağlıkta nöbet krize yol açtı

Eylül 2015’te Kurban Bayramı’nın uzatılması amacıyla kamu personeline verilen 2,5 günlük idari izin sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla gönderilen genelgede yer alan “fazla ödemede bulunulmayacaktır” ibaresi, sağlık sektöründe kriz çıkardı. 850 hastanede 100 bine yakın sağlık çalışanına bu süre zarfında ödenen “nöbet ücreti”nin geri alınabilmesi için Kamu Hastaneleri Kurumu bir yazı kaleme aldı.

Haberin Devamı

‘Genelge iptal edilmeli’

Ödenen nöbet ücretlerinin sağlık personelinin aralık aylıklarından kesilmesi için kamu personeline evrak imzalatılmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Sağlık çalışanlarının önemli bir bölümünün bu evrakı imzalamakta direnmesi üzerine, kamu personeline icralık olabilecekleri uyarısının yapıldığı öğrenildi. CHP’li Tur Yıldız Biçer, sağlık personeline ödenen “nöbet ücreti” ile kanunda yer alan “fazla ödeme” arasında bir paralellik bulunmadığını, nöbet ücretlerinin geri alınmaya çalışılmasının hukuksuz olduğunu vurgulayarak, “Genelge iptal edilmeli” dedi.

‘Ya imza ya icra’
Konuyu gündeme getiren CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “Kurban Bayramı öncesi ayın 16’sında apar topar bir genelge yayınladı Başbakanlık. İdari izinli sayılan günlerdeki ödemeler, fazla ödeme değil hukuki olarak. Hastane gibi 24 saat hizmet veren kamu kurumları düşünülmeden apar topar bir genelge yayınlanmış gözüküyor” ifadesini kullandı. Biçer, şunları kaydetti: “657 sayılı kanun, memurların haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak belirlendiğine hükmediyor.
40 saatin üstündeki bütün çalışma saatleri kanunda, nöbet tutan memurlara nöbet ücreti verilmesine hükmediyor. Aldığım bilgilere göre herkes, ‘Ya imzalayacaksın, ya icralık olacaksın’ diye baskı altına alınıyor. Başbakanlık, terminoloji hatası yaptığını kabul edip, genelgeyi iptal etmeli.”