Ekonomi ‘Şahdeniz 2’de teslimat tamam

‘Şahdeniz 2’de teslimat tamam

03.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Zamanında tamamlanan Şahdeniz 2 doğalgaz projesi üzerinden Türkiye’ye gaz teslimatı başladı. Güney Gaz Koridoru’nun başlangıç noktası olan Şahdeniz 2 yatağının yıllık üretim kapasitesi 16 milyar metreküp.

‘Şahdeniz 2’de teslimat tamam

Şahdeniz 2 doğalgaz projesi yoluyla Türkiye’ye ticari gaz teslimatı başladı. İşletmeci konsorsiyum, Şahdeniz 2 projesinin zamanında ve planlanan bütçe dahilinde emniyetli bir şekilde tamamlandığı, Türkiye’ye gaz teslimatının da planlandığı gibi 30 Haziran’da başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Hazar denizindeki Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun başlangıç noktası olan Şahdeniz 2 yatağının yıllık 16 milyar metreküp üretim kapasitesi var, Şahdeniz 1 yatağı da dahil olmakla havzadaki toplam doğalgaz üretimin yıllık 26 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, “TANAP üzerinden ilk ticari gazın teslimatı, Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçmesinde önemli bir mihenk taşı. Hem deniz üstü platformları hem destek ünitelerini kapsayan inşaatının tamamlanması sadece Azerbaycan için değil tüm bölge için çok büyük bir başarı” dedi.

28 milyar dolara mal olan ve BP’nin yüzde 28.8 hisseyle işletmeci olduğu Şahdeniz 2’de, Azeri Güney Gaz Koridoru ile SOCAR yüzde 16.7, TPAO yüzde 19, Malezyalı PETRONAS yüzde 15.5, Rus LUKOIL yüzde 10 ve İran’ın NICO şirketi yüzde 10 hisseye sahip. Şahdeniz 2 yatağından üretilen doğalgaz, Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru ile önce Türkiye’ye, sonraki yıllarda da Avrupa’ya ulaştırılacak.

Haberin Devamı

Bağdat, Ceyhan için hazırlıkta

Irak Petrol Bakanı Jaber el Luaibi, Kerkük petrolünün Ceyhan limanından ihracatını tekrar başlatmak için Türkiye ve Irak Kürt yönetimi ile görüşmeler sürdürdüklerini açıkladı.

Irak’ın el Sabah gazetesinde bugün yer alan habere göre, Irak Petrol Bakanı Jaber el Luaibi “İhracatlara yeniden başlama kararı, görüşmelerin sonuçlarına bağlı olacak” dedi. İran Petrol Bakanı Luaibi, Kerkük petrol sahasından gelen üretimin halen günde 220 bin varil olduğunu ve bunun tamamının yerel rafinerilere yönlendirildiğini söyledi.

Yazarlar