Gündem Sahibinden satılık 2500 yıllık kent!

Sahibinden satılık 2500 yıllık kent!

15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’da M.Ö. 5’inci yüzyıldan kalma antik bir kent, bulunduğu arazinin sahipleri tarafından satılığa çıkarıldı. 25 milyon lira istenen arazinin sahipleri, kenti kaçakçılardan korumakta zorlandıklarını söylüyor

Sahibinden satılık 2500 yıllık kent

Muğla’nın Milas ilçesinde, tarihi eserlerin yer aldığı bir arazi, sahipleri tarafından satışa çıkarıldı. Boğaziçi Mahallesi Tuzla Sulak Alanı yanında bulunan ve içinde M.Ö. 5’inci yüzyıldan kalma Bargilya Antik Kenti kalıntılarının da yer aldığı 330 dönümlük araziye sahipleri tarafından 25 milyon lira isteniyor.

‘Sırtımızda kambur’
Bugüne kadar hiç kazı yapılmayan antik kentte surlar, tapınağa ait olduğu düşünülen bir alan, antik tiyatro, stoa kalıntısı, Roma çağından kaldığı sanılan bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol alanı bulunuyor. 1’inci derece arkeolojik sit olması dolayısıyla herhangi bir işlem yapılamayan arazi, 5 kardeşe babalarından miras olarak kaldığı belirtildi.
Arazinin sahiplerinden Hüseyin Üçpınar, araziyi Hazine arazisi ile Bodrum Bağla mevkiindeki bir arazi karşılığında takas etmek istediklerini, müracaat dosyalarının bakanlığa gittiğini ama onaylanmadığını söyledi. 30 yıldır araziyi elden çıkarmaya çalıştıklarını, kaçak kazılara karşı araziyi koruyamadıklarını söyleyen Üçpınar, “Burada her zaman duramıyoruz, dolayısıyla koruyamıyoruz. Gece gelip kaçak kazı yapıyorlar. Almak için çok kişi gelip gidiyor ama bir türlü satamadık. Çivi de çakamıyoruz, burası sırtımızda kambur” dedi.
Yetkililer, arazinin satılmasında bir sakınca bulunmadığını ama alanda herhangi bir yapılaşmanın mümkün olmadığını bildirdi.