Gündem Sahil Güvenlik’ten nefes kesen tatbikat

Sahil Güvenlik’ten nefes kesen tatbikat

28.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmak için gerçekleştirdiği tatbikat gerçeğini aratmadı. Adalar açıklarındaki tatbikatta teröristlerin kaçırdığı tekneye helikopterle operasyon nefesleri kesti...

Sahil Güvenlik’ten  nefes kesen tatbikat

Kıyı şeridi 8 bin 333 kilometre olan ülkemizde göçmen kaçakçılığı başta olmak üzere pek çok olaya müdahale etmekle görevlendirilen Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilk kez geniş kapsamlı bir tatbikat düzenledi. İstanbul Prens Adaları açıklarında komutanlığın idaresinde dün yapılan tatbikata Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı temsilcileri ve deniz birimleri de katıldı.

Haberin Devamı

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Geçim’in yönettiği tatbikatta önce uyuşturucu kaçakçılığı yapan tekneyi yakalamak için düzenlenen operasyon anlatıldı. Daha sonra güvenlik görevlilerinden kaçarken denize düşen iki kaçakçı kurtarıldı.


Gerçek mermi atıldı

Tatbikatın en heyecanlı dakikaları ise teröristleri kaçırdığı bir yolcu teknesinin kurtarılması sırasında yaşandı. 5 teröristin yolcuları ile kaçırdığı tekneyi tespit eden sahil güvenlik uçağının verdiği koordinatlar üzerine harekete geçen helikopter önce ikaz ederek teslim olmalarını istedi. Yolcuların güvenliği için tekneni etrafında uzun süre tur atan helikopterde ki sahil Güvenlik Özel Harekat timleri harekete geçti. Helikopterden teknenin önüne gerçek mermilerle ateş edilerek durdurulması sağlandı. Özel eğitimli 3 asker ip sallandırarak tekneye inerken; hızlı botla gelen başka bir tim de tekneye girerek operasyona başladı. Teröristler etkisiz hale getirilirken yolcular kurtarıldı.

Haberin Devamı


Yangına müdahale

Sahil güvenlik ekipleri daha sonra yangın çıkan bir gemiyi söndürürken, kaçak balık avlayan bir tekneyi de yakaladı. Tatbikata 2 arama-kurtarma gemisi, 4 bot, 1 uçak, 3 helikopter, 1 Sahil Güvenlik Özel Harekat Timi, 2 Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timi, 2 Sahil Güvenlik ve Emniyet Timi, diğer kurumlardan birer adet tekne, bot, ambulans ile görevli personel katıldı. Tatbikatı İstanbul vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı ile Sahil Güvenlik Bölge Komutanları da izledi. Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, “Devletin ve ilgili bakanlıkların temsilcilikleri ile koordineli çalışmalarımız sürecek” dedi.