Ekonomi Şahlanan Tunceli fili Doğu’nun yıldızı oldu

Şahlanan Tunceli fili Doğu’nun yıldızı oldu

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TOBB’un ‘Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’ yarışma-sında Doğu’dan çıkan tek şirket Tunceli merkezli CNG Cengiz Tedarik oldu. Gıda ürünleri satan şirket adını ildeki Zel Dağı’ndan alıyor. Kurucu Hüseyin Cengiz Türkiye’nin geleceğinden çok umutlu. Şirketin logosundaki şahlanan fil ise bereketi simgeliyor

Şahlanan Tunceli fili Doğu’nun yıldızı oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) düzenlediği Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi yarışmasında Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nden başarı gösteren tek şirket olarak Tunceli’den CNG Cengiz Gıda Sanayi Dış Ticaret ödül kazandı. Şirket, Zel markalı gıda ürünlerini üretip satışa sunuyor.

Ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, CNG Cengiz Gıda’nın başarısını açıklarken bölgeden umudunu şöyle ifade etti:

“Cazibe Merkezleri Programı’ndaki 23 ilden Türkiye 100 sıralamasına giren bir şirketimiz var ki, o da Tunceli’den. İnanıyorum ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 23 ili kapsayan destek ve teşviklerden sonra gelecek yıl yapacağımız sıralamaya bu illerden çok daha fazla şirket girecek.”

İşi babadan öğrendi

CNG Cengiz Tedarik Dış Ticaret’in kurucusu, 1976 Tunceli doğumlu Hüseyin Cengiz. Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Cengiz’in ailesi 1956 yılından beri Tunceli’de ticaret ile uğraşıyor. Babası Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yusuf Cengiz olan Hüseyin Cengiz, iş hayatına okurken küçük yaşlarda başlamış.

2015 yılında kurumlar vergisi rekortmeni olan firma aynı yıl Et ve Süt Kurumu’nun Bosna Hersek’teki et alımı işini üstlendi. Şirket Tunceli merkezli olarak Diyarbakır ve İzmir’de faaliyet göstermeye devam ediyor.

Türkiye’den umutlu

Üniversite yıllarında edebiyat çevreleriyle tanışan Hüseyin Cengiz, edebiyatla ilgilenmeye başladığını söyledi.
Bu dönemde çeşitli dergi ve gazetelerde denemeleri ve öyküleri yayımlanmış. Cengiz, bu süreçte iş hayatında da aile şirketinden bağımsız olarak kendi şirketini kurmuş ve 10 yıl içinde vergi rekortmeni olmuş.

Türkiye’nin geleceğinden umutlu olan Cengiz, “2016’da hep beraber kötü bir yıl geçirsek de 2017 yılından umutluyuz. Yeni yatırım kararlarımız var ve bunları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hem bölgesel olarak hem de ülke genelinde özellikle yılın ikinci yarısında barışı ve huzuru umut ediyoruz. Bu umut ve öngörülerimizle daha fazla çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz” dedi.

60 yıldır faaliyette

CNG Cengiz, 60 yıllık ticari hayatına üçüncü kuşak aile bireyleri ile devam ediyor. Şirketin bünyesinde gıda, tekstil, elektronik ve haberleşme, mobilya ve beyaz eşya ürünlerinin üretim ve satışı yer alıyor.

Firma, İzmir’de et ve konserve üretimi, Ordu’da balık üretimi, Mersin’de bakliyat üretimi, Tunceli’de mobilya, beyaz eşya ve zücaciye satışı, Diyarbakır’da kamunun gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarının tedariki ile uğraşıyor, İstanbul’da elektronik ve haberleşme ithalat ve ihracatı yapıyor.

Haberin Devamı

İş ve edebiyat bir arada...

Türkiye’nin dört farklı ilinde şubeler yoluyla faaliyet gösteren şirketin yurtiçi ve dışında üretim ve pazarlama faaliyetlerini sürdüren Cengiz, yoğun seyahat programı ve uzun uçak yolculuklarında edebiyata gönül vermiş. Kendi deyimi ile “vahşi ticaretin ağır cenderesinden kurtulup soluk almak için” okuma ve yazmaya ağırlık vermiş. İlk kitabı “İçindeki Bana Dokun”da denemelerini kaleme alan Hüseyin Cengiz, “Ve sonra yol bitti” romanını 2016’da yayınlamış.