Dünya Saldırıda DAEŞ izi güçleniyor

Saldırıda DAEŞ izi güçleniyor

05.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın St. Peterburg kentinde 14 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısının Kırgız asıllı bir Rusya vatandaşı tarafından düzenlendiğini açıkladı

Saldırıda  DAEŞ izi güçleniyor

Rusya’nın ikinci büyük kenti St. Petersburg’da önceki gün meydana gelen terör saldırısının, Kırgızistan uyruklu Rusya vatandaşı Ekbercan Celilov isimli intihar bombacısı tarafından düzenlendiği açıklandı. Saldırıyı araştıran komite, olay yerinde canlı bombaya ait kalıntıların bulunduğu söylerken, Rus “Kommersant” gazetesi, 22 yaşındaki Celilov’un terör örgütü DAEŞ’le bağlantısının tespit edildiğini duyurdu. Buna karşın, şu ana kadar hiçbir örgüt saldırıyı üstlenmedi.
Araştırma komitesi, saldırganın, “Polshchad Vasstaniya” istasyonuna içinde patlayıcı bulunan bir çantayı bırakan kişi olduğunu da belirtti. Söz konusu çanta, Rus güvenlik güçleri tarafından patlamadan etkisiz hale getirilmişti.
Sayı yükseldi
Öte yandan, “Sennaya Meydanı” ve “Teknoloji Enstitüsü” istasyonları arasında meydana gelen saldırıda ölü sayısı 14’e yükseldi. Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, hastanelerde 7’si ağır 49 yaralının tedavi gördüğünü aktardı. Bombanın patladığı trenin makinisti Aleksandır Kaverin, patlama sesini duyduktan sonra istasyona kadar gitme kararı aldığını söyledi.
Şiddetli bir patlama sesi duyduklarını ve sonrasında toz bulutu gördüklerini aktaran Kaverin, “Vagonlardaki acil durum butonlarından çok sayıda çağrı gelmeye başladı. Treni istasyona kadar yavaşlamadan götürme kararı aldım ve durumu telsizden merkeze bildirdim. Ne olduğunu ancak tren durduktan sonra anladık” dedi.
Bununla birlikte saldırının gerçekleştiği metro istasyonuna, dün bir bomba ihbarı yapılırken, istasyon geçici bir süreliğine kapatıldı.
Öte yandan, Putin aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu birçok ülke lideriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan’ın Putin’in şahsında tüm Rus halkına taziyelerini ilettiği aktarıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Rusya’nın gerekirse diğer ülkelerden saldırının soruşturulmasında yardım isteyebileceğini belirtti.