Teknoloji Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

10.12.2018 - 13:52 | Son Güncellenme:

Samsung’un sevdiğiniz dizi ya da filmleri, doğru ve canlı renklerle izlemenize olanak tanıyan 75 inç 4K çözünürlükteki QLED TV modeli Q9FN’i sizler için inceledik.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

En başta şunu belirteyim Samsung Q9FN, yıllardır incelediğim en etkileyici televizyon. QLED veya Quantum Dot LED'in güçlü parlaklığını ve rengini, derin siyahlarla ve neredeyse OLED ışık hassasiyetiyle birleştiriyor.

Q9FN, çok yönlü bir televizyon. Bir sonraki görüntüteknolojilerinin neyle ilgili olabileceğini gözler önüne seriyor. Sonuç, 4K Ultra HD çözünürlük, uygun yüksek dinamik aralığı, artı olarak istediğiniz kadar az veya fazla ışık ile görüntüleme özgürlüğü. Bu Samsung TV, eski LCD teknolojisinde hala hayat kaldığını ve OLED'in karşısında endişe verici bir barikat olduğunu kanıtlıyor.

Samsung Q9FN hakkında bilmeniz gereken ilk şey, yerel karartmaya sahip olması. Samsung, 2017 modellerde kenardan arka aydınlatmayı denedi ve olmadı. 2000 nit parlaklık için FALD'a ihtiyacınız var.

Haberin Devamı

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Samsung, bu modeli çerçevesiz olarak nitelendiriyor. Çerçeveler oldukça ince, yaklaşık 0.19 inç kalınlığında.

Bu arada Yerel Karartma teknolojisi, ekranda olup bitenlere tepki verip, görüntünün karanlık olduğu bölümlerde arka ışığın kapatılabilmesini sağlıyor. Sonuç ise saf, gerçek siyahlar ve enerji tüketimi açısından daha verimli bir TV.

İyi bir arkadan aydınlatmalı sistemin birçok faydası var, ancak televizyonun kalınlığına da katkıda bulunuyor. TV’nin en kalın yeri yaklaşık 3 cm, kenarlara doğru 2 cm’e kadardüşüyor. LG'nin 'duvar kağıdı' OLED TV’leri kadar ince değil. İnce bir televizyon yerinegörüntü performansının çok daha iyi olmasını tercih ederim. Çoğu televizyonda olduğu gibi burada derin bir stand var ve epey yer kaplıyor.

Burada çok fazla metal var, ama önceki tasarımların aksine, çok gösterişli değil. Diğer modellerdeki parlak krom burada yok ama tuhaf şekilli ayakları var.Bu ayaklar mat renkte ve T-bar şeklinde. Parlak metal, uzaktan kumanda da kullanılmış ki ona geleceğim.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Samsung, televizyonun daha az makine gibi görünmesini sağlamak için büyük çaba sarf etmiş. En başta, kablo karmaşasını en aza indirmiş. TV’de ayrı bağlantı kutusuna giden tek bir kablo var. Samsung buradaki 'One Connect' sistemini daha önce de kullandı. Butek kablo hem veri hem de gücü ele alıyor.

Haberin Devamı

Ekranın arkası da ilginç.Koyu gri plastikle kaplı geniş bir alan sizi bekliyor. Burada herhangi bir giriş yok. Hepsini One Connect hallediyor.

TV’yi Stüdyo veya Yer Çekimi Tipi ayaklara monte ederseniz, kablolar gözünüze batmayacak. Stüdyo tipi ayak bu TV’yi taşıyabiliyor ama epey pahalı (2300 TL)

Daha etkileyici olan, arkadaki tek kablonun sadece 3.35 mm kalınlığında olması. Görünmez değil, ama tespit etmek zor. Tüm optik kablolar gibi, eğmediğiniz veya bükmediğiniz sürece sorun yok. Kablo 5 metre uzunluğunda ama 15 metrelik olanını da satın alabilirsiniz. Her iki durumda da, oyun konsolunuzu veya Blu-ray oynatıcınızı TV'den uzağa yerleştirebilirsiniz.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

One Connect kutusuna geri dönecek olursa artık eskisi kadar kompakt değil. Xbox One S'den daha geniş ve yaklaşık yarısı kadar derin. Ya da kabaca üst üste dört adet Blu-ray kutusu kadar denebilir.

Bağlantı portları da azaltılmış Üzerinde dört adet HDMI soketi, üç adet USB portu, Ethernet ve anten girişleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Siyah ekrannormundan uzaklaşmak içinyeni Ortam Modunu kullanabilirsiniz. Bu modla aslında TV'nizi büyük bir resim çerçevesi olarak kullanıyorsunuz. Süper boyutlu bir ekran koruyucu olarak da düşünebilirsiniz. Elektrik tüketimi konusunda endişe duyanlar için bu modun çok fazla elektrik yakmadığı söyleniyor. Bazıları için gereksiz gelebilir, ama bu annemin yıllardır istediği bir özellikti.

Mobil entegrasyon da güzel bir eklenti. Bu, TV'nize Wi-Fi parolanızı girme zorunluluğunuzu da ortadan kaldırıyor. SmartThingsuygulamasını telefonunuza indirin ve favori uygulamalarınızı seçmek de dahil TV'yi buradan ayarlayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra uygulama, fiziksel uzaktan kumandayı kaybetmeniz durumunda ikinci bir denetleyici görevi görüyor. Bu özelliği Galaxy Note 9 ve iPhone XS Max ile denedim, sonuçlar oldukça başarılı.

Diğer üreticiler gibi Samsung da görüntüleri en iyi duruma getiren HDR’a burada yer vermiş. HDR10+ destekli Q HDR Elite’in daha geniş parlaklık ve kontrast ayarıyla pek çok sahnede daha önce göremediğiniz ayrıntıları görebilirsiniz.HDR 10+ ne derseniz, bu da her sahnenin renk, kontrast ve ayrıntılar için hassas bir şekilde optimize edilmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Siyah performansını artırmak için Samsung, ekrana iç ışık sızıntısını ve dış parlamayı en aza indirecek şekilde tasarlanmış siyah ve yansıma önleyici filtre katmanları ekledi. Panel, bakış açılarını da iyileştiriyor. Yan taraftan bakıldığında görüntüleme açılarında hiçbir sıkıntı yaşanmıyor.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Performans

Burada genel TV özelliklerinin yanında en ço knormal ve düşük ışık performansınaöncelik verebiliriz. Elbette, karanlıkta dahi iyi detaylar sunan LCD'ler veya harika özellikler sunan OLED'ler piyasada var. Ancak her ikisini de mükemmel yapan bir TV bu zamana olmadı. Şimdiye kadar!

Q9FN, doğal çözünürlüğü 3840 x 2160 olan Ultra HD panele ve. oyuncuların mutlu olmasını sağlayan 240 Hz'lik yenileme hızına sahip. Samsung, Q9FN'nin oyun dostu özelliklerine de epey vurgu yapıyor,

TV, OLED’in aksine, uzun süreli oyun seanslarında bile sıfır yanma riski sunuyor. Giriş sinyali, gelen sinyalin 1080p SDR veya UHD HDR olup olmadığına bakılmaksızın Oyun Modunda sadece 15 ms’de. Q9FN ayrıca Xbox One X ile eşleştirildiğinde değişken yenileme oranı (VRR) ve Otomatik Düşük Gecikme modunu (ALLM) destekliyor. Ultra duyarlı ve sürükleyici bir oyun keyfi yaşamak istiyorsanız, bu TV bir konsol sahibinin hayali diyebilirim.

Samsung Q9FN, Q markalı bir dizi özellikle geliyor. Tüm "Q" lar, daha büyük renk gamı, HDR özelliği, sınıf lideri kontrast ile cesur, zengin ve doğru renge sahip olan ekrana ekleniyor. En basitinden içindeki Q Motoru, izlenilen her sahneyi anında analiz ederek mükemmel renk, kontrast ve ayrıntılar sunuyor.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

QLED TV, parlak ışık ve renk konusunda harika işler çıkartıyor. Parlaklık da üstü düzey. Şunu da belirteyim parlaklığı arttırsanız da doygunluk ve renkler korunuyor. Görüntüleme koşullarını da istediğiniz kadar zorlayabilirsiniz. Perdeleri kapatıp, uygun sinema deneyimi için ışıkları söndürmek istiyorsanız, bunun için harika bir TV. Televizyona bakan bir pencere varsa, karşı komşu da eğlencenize ortak olabilir.

2000 nit parlaklığa gerçekten ihtiyacınız var mı? Genellikle göz yorgunluğundan kaçınmak için filmlerin 1000'den az seviyede izlenmesi gerektiği söyleniyor. O nedenle filmler de gerek yok. Ancak bir futbol maçı izlerken daha yoğun ve renkli bir görüntü istiyorsanız, TV’yi sonuna kadar kullanın.

Siyah performansına gelecek olursak sunulan derinlik oldukça çarpıcı.LCD'lerin çoğunda aldığınız siyahlar aslındagriye dönüktür, burada ise doğru siyahlardan konuşuyoruz. Geniş ekranda filmlerin üstünde ve altında görünen şeritler, jet siyahı renkte.

Samsung, burada parlak alanları hedefleyen ve kenarları saran yeni bir karartma algoritması kullanıyor. Bunun gerçekten işe yaradığını söyleyebilirim. Hiçbir yerde istenmeyen çirkin lekeler ya da 'kirli ekran etkisi' yok.

Karanlık alanlardaki ayrıntılar oldukça dikkat çekici. Özellikle de film modunda. Eko modu güç tasarrufu için çoğu şeyi kapatıyor, bu da eğlencenizi yarıda bırakabilir.

Bakış açıları da geliştirildi. Önceden, merkezden yaklaşık 20 derecelik bir mesafedeyken hareket etmeye korkuyordum. Renk ve parlaklıkta düşüşler oluyordu. Q9FN ise OLED seviyesinde görüntüleme esnekliğine sahip değil, ancak merkezden 40 dereceye kadar güvenle hareket edebilirsiniz.

Oyuncular için de iyi haberlerim var. Samsung, gecikmeyi azaltmak için Oyun Modunu geliştirdi. Geçtiğimiz yılki gecikme, 20 ms civarında dolaşıyordu, ama şimdi Q9FN’de yaklaşık 15.5 ms ile 60 Hz'de 1080p işleme yapabilir. Bu arada PC oyuncuları için VRR (Değişken Yenileme Hızı) desteği de var.

Ses performansına gelirsek, bu TV'nin herhangi bir soundbar veya ekstra hoparlöre ihtiyaç duymadan, ayrı bir şekilde izlenecek kadar iyi olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki, yardımcı takviye alabilirsiniz ama gerek yok. Patlamalarda ses yeterince tok ve tizler asla sert değil. Ses seviyesinidengeleyen Otomatik Ses Modu da kullanışlı.

Samsung 75 inç Q9FN 4K QLED TV inceleme: Piyasadaki en etkileyici televizyon

Sonuca bağlıyorum

Televizyon tercihi göreceli bir kavram. Bazen taviz vermek zorundasınız. Bu bir kural aslında.

LCD mi yoksa OLED mi arasında karar vermek de zor. Bu da genelde açık veya koyu, görüntü performansına önem verip vermediğinize bağlı.

Samsung Q9FN'infiyatı dışında büyük bir sorunu yok. Işık ve renk performansı, üst seviyede. Siyah performansı, OLED kadar olmasa da yeterince iyi.Samsung'un kuantum nokta teknolojisi ile desteklenen renkler, özellikle HDR'de parlak ve zengin.Dezavantajı Dolby Vision’ı desteklemiyor olması ve kullanıcı arayüzü biraz sıkıcı olabilir.

Ayrıca, sınıfının lideri yansıma önleyici filtresi ve yüksek parlaklık çıkışı sayesinde TV'yi çok aydınlık bir odada dahi rahatlıkla izleyebilirsiniz. Tabii ki, rekabet sert ve LG'nin OLED modellerini göz ardı etmek zor, ama günün her saatinde izlemek için zengin renklerde ve parlak bir ekran istiyorsanız, Q9FN uygun bir seçim olabilir.

Yüksek dinamik aralığının neyle ilgili olduğunu göstermek için bir TV istiyorsanız cevap yine Samsung Q9FN

Samsung 75Q9F 75 inç 4K UHD Smart QLED TV’ye yaklaşık 30 bin TL’ye (indirimsiz hali yaklaşık 35 bin TL) sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

Muhteşem parlaklık ve renkler
Etkileyici koyu siyahlar
Tam dizili yerel karartma
Süper şık arayüz ve uzaktan bağlantı
Mükemmel HDR oluşturma

EKSİLERİ

Gölge detayları OLED kadar değil
Dolby Vision’ı desteklemiyor