Teknoloji Samsung Dex inceleme (VİDEO)

Samsung Dex inceleme (VİDEO)

06.09.2017 - 14:10 | Son Güncellenme:

Samsung’un Galaxy S8, Galaxy S8+ veya Note 8'inizi masaüstü bilgisayara çeviren DeX Station adlı cihazını inceliyoruz. Peki akıllı telefonunuzu bilgisayara çeviren Samsung Dex'in fiyatı ne kadar?

Samsung Dex inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bilgisayar olarak ikiye katlanabilen bir telefon uzun zamandır çoğu kişinin hayali. Bu sayede masaüstü çalışmalarınızı hızlıca ve zaman kaybetmeden telefonunuz üzerinden gerçekleştirebilir, öte yandan çantanızda ekstradan bir ağırlık taşıma derdinden kurtulabilirsiniz. Ancak bu tarz bir cihaz ne yazık ki daha geliştirilmedi.

Telefonunu bilgisayar gibi kullanmak isteyenler için Windows 10 Mobile Continuum övgüye değer ilk adım oldu. Şimdiyse Samsung Dex, şirketin en son amiral gemisi modelleri olan Galaxy S8 ve S8+’ı Android işletim sistemine sahip bir masaüstüne dönüştürüyor.

Peki telefonu bilgisayara dönüştürme fikri Samsung DeX ile ne kadar uygulanabilir gelin hep birlikte göz atalım...

İlk başta şunu belirtelim DeX, şimdilik Samsung Galaxy S8, Galaxy S8+ ve Note 8 ile çalışıyor. DeX Station'ın kendisi ise siyah bir kül tablası gibi görünüyor. Telefonunuzu üzerine yerleştirdiğiniz USB-C bağlantı noktasını ortaya çıkarmak için üst kısmı geri doğru kaydırabilirsiniz. Cihazın arkasında, klavye, fare veya harici depolama için iki adet USB bağlantı noktası, Ethernet, güç girişi ve HDMI girişleri bulunuyor. DeX deneyimini tatmak için bir ekrana da ihtiyacınız var. Monitör/ekrana takılı olmadan, bağlantı birimi DeX moduna geçmiyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Samsung uzun süreli kullanımları da hesaba katarak DeX’in üzerine ufak da bir havalandırma koymuş. Bu sayede telefonun fazla ısınıp problem yaşaması engelleniyor.

Microsoft'un Continuum'undan farklı olarak, telefonunuz DeX ile ikinci bir ekran olarak çalışmıyor. Bunun yerine, telefon DeX’e bağlı olduğunda ekran kapanıyor. Kulaklık girişi de engellendiğinden, burayı kullanamıyorsunuz. Bu yüzden bir Bluetooth kulaklığa ihtiyacınız olabilir. DeX’i bir TV’ye bağlarsanız sağ alt köşeden ses çıkışına gelerek görüntüleme cihazını seçtiğinizde ise ses TV’den çıkıyor.

Telefonunuzu DeX’e yerleştirdikten sonra ekranınızda uygulama simgeleri, görev çubuğu ve durum çubuğu ile tamamlanmış bir masaüstü arabirimi olan DeX moduna geçiyorsunuz. Favori uygulamalarınızı ana ekranda görebilir ve ayarları durum çubuğundan kontrol edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Peki DeX ile neler yapabilirsiniz? Aslında DeX ile temel kullanıcı işlemlerinin ötesine çok fazla geçemiyorsunuz. Kullanıcılar genel olarak Office uygulamalarını kullanıp, maillerini kontrol edebilir veya YouTube’ta videolar izleyebilir. Oyun da oynayabilirsiniz bu arada.

Her şey telefondan yayınlandığından, DeX’e bağlıyken telefon görüşmeleri yapabilir/alabilir, metin mesajlarınızı okuyabilir/gönderebilir, fare ve klavyeyi kullanarak istediğiniz diğer mesajlaşma uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Telefonun/masaüstünün kilidini açmak için Galaxy S8'in iris tarayıcısından faydalanabilirsiniz.

Gelen yeni iletileri farklı bir pencerede işlem yapıyor olsanız bile görebiliyorsunuz. Ekranın sağ alt köşesinde beliren iletiler sayesinde bunları göz ucuyla takip edebilirsiniz. Masaüstü, Android'in büyük ekranlı bir versiyonu gibi. Pil yüzdesi ve telefon sinyalini bile ekranın sağ alt kenarından görebilirsiniz.

Haberin Devamı

DeX’te uygulama çekmecesini açmak için Windows tuşunu, kopyala ve yapıştır için Ctrl + C ve Ctrl + V ya da açık uygulamalar arasında geçiş yapmak için Alt+Tab kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.

Pencereleri ekranda istediğiniz yere taşıyabilir veya üst üste koyabilirsiniz. Bunları yapsanız da DeX sorunsuz çalışmaya devam ediyor. Ancak her uygulama tam ekranda ne yazık ki çalıştırılamıyor. Buna oyunlar da dahil. Örneğin Google Chrome veya YouTube’u tam ekranda çalıştırırken bazı sosyal medya uygulamalarını veya video oynatıcıları tam ekranda çalıştıramıyorsunuz. Samsung’un kendi video oynatıcısı ise tam ekranda kullanılabiliyor.

DeX’i kullanırken daha iyi bir deneyim yaşamak istiyorsanız, en popüler 500 uygulamalar listelesine uygulama mağazasından bakabilirsiniz. Şu an sadece 18 tane var. Bunlardan bazıları New York Times, Microsoft Word, Excel, TripAdvisor ve Skype gibi uygulamalar.

Telefonu, DeX’ten çektikten sonra normal olarak kullanabilmek için bir iki dakika beklemeniz gerekiyor. Öte yandan telefonu aniden bağlı olduğu yerden çıkartsanız bile, DeX açtığınız pencereleri kurtarıyor ve telefonunuzu tekrar taktığınızda kaldığı yerden yeniden başlatabiliyor. Ancak siz yine de otomatik kaydetmeye çok fazla güvenmeyin ve işlemlerinizi kaydetip telefonu istasyondan öyle çıkartın.

Haberin Devamı

Chrome, siteleri tam ekran ve masaüstü modunda sorunsuz bir şekilde yüklüyor. Facebook, Instagram gibi önemli uygulamalar tam ekranda çalışmadığından bunları tarayıcı sekmelerine yükleyerek tam ekranda kullanabilirsiniz.

DeX hemen hemen her şeyi yetkin bir şekilde yapmayı başarıyor, ancak Android tarafından da sınırlandırılıyor. Bazı şeyler doğal değil, çünkü fare ve klavye ikilisini kullanıyorsunuz. Çoğu uygulama ise dokunmatik ekran için tasarlanmış. Bu en çok oyunlarda hissediliyor. Örneğin Angry Birds’ü fare ile rahat oynayabilirken, Asphalt’ı açtığınızda oyun dokunmatik ekranlar için tasarlandığından çalışmıyor. Ya da Kafa Topu oynarken aynı anda iki tuşa birden basmanız gerekirken yapamıyorsunuz.

DeX'in sunduğu performans, genel olarak Continuum'dan daha iyi. Modern bir Windows PC veya Mac kadar hızlı değil, ancak giriş seviyesi bir Chromebook ile karşılaştırılabilir.

Bununla birlikte, cihaz, ileride işverenler tarafından, çalışanlara sağlanan dizüstü bilgisayarlar yerine geçebilir. Yalnız çok da ekonomik olacağını söyleyemem. Ya da evde mükemmel bir masaüstüne sahip olan insanlar için eğlenceli bir ek veya yine evde, hafif işleri yapmanız için ev halkı tarafından paylaşılan ortak bir bilgisayar olabilir. Tabii evinizdeki herkesin bir Galaxy S8 veya S8 Plus'ı olması şartıyla.

Son söz olarak mükemmel bir yazılıma sahip olan DeX’in birkaç yılda nasıl ilerleyeceğini görmek beni heyecanlandırıyor. DeX, şu an en iyi melez masaüstü / telefon çözümü olsa da çoğu insan için satın alınabilecek bir cihaz değil. Fiyatı da yaptıklarına oranla biraz pahalı.

Samsung DeX’e 400 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • S8'i şaşırtıcı derecede iyi bir PC'ye dönüştürüyor
  • Çoklu pencere desteği
  • Tanıdık masaüstü arabirimi
  • Basit kurulum

EKSİLERİ

  • Kulaklık girişi yok
  • Tüm uygulamalar doğru şekilde çalışmıyor
  • Gerekli bileşenlerin (klavye, mouse gibi) ekstra maliyeti olabilir
  • Daha fazla ve daha iyi uygulama desteğine ihtiyacı var