Teknoloji Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

10.01.2018 - 00:09 | Son Güncellenme:

Samsung’un taşınabilir, harici SSD’leri T1 ile T3’ün ardından yeni T5 harici SSD’leri USB 3.1 Gen 2 desteğini içeriyor ve bu da onu en hızlı T serisi sürücüye dönüştürüyor. USB Type-C ile T5 son model MacBook Pro ve iMac de dahil tüm PC’lerle uyumlu. Biz de yüksek boyutlardaki verileri yanınızda kolayca taşıma ve kopyalama olanakları sunan Samsung’un T5 SSD modelini inceledik.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Samsung'un taşınabilir SSD’lerinden T serisinin uzun süredir takipçisiyim. Küçük, hafif, sessiz ve neredeyse tahrip edilemezler.

Serinin ilk modeli orijinal T1, taşınabilirlik, kapasite, hız ve şık tasarım sunarken, onu takip eden T3’e USB 3.1 Type-C Gen 1 konektörü eklendi ve böylece daha iyi bir performans elde edildi.

Şimdi en yeni 10Gbps USB 3.1 Type-C Gen 2 konektörüyle daha da hızlı olan Samsung T5'e sahibiz. Mükemmel bir ürün. Özelikle hareket halindeyken hızlı bir şekilde depolama yapmanız veya veri transferi yapmanız gerekiyorsa, piyasadaki en iyi seçeneklerden biri.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Gömleğinizin cebinde tonlarca veri taşıyın

Kredi kartından çok da büyük olmayan bir aygıta tonlarca dosyayı kısa sürede aktarmak harika bir his değil mi? Samsung T5 SSD, cüzdanınıza tam olarak sığmıyor ama pantolon veya gömlek cebinde kolayca taşınabiliyor.

Haberin Devamı

Samsung T5, selefi ile neredeyse aynı görünüyor. Metalik kasa üzerine mavi veya siyah kaplaması var. Bu renk seçenekleri depolama boyutlarına göre değişiyor. Metalden yapıldığı için hem dayanıklı hem de bu sayede düzgün soğutulabiliyor.

74 x 57.3 x 10.5 mm ölçülerinde ve 51 gram ağırlığa sahip olan T5, cebinizde taşımak için küçük ve hafif. Neredeyse dizüstü bilgisayarınızın touchpad’i kadar. Sırt çantanıza attığınızda kaybetmemeye dikkat edin.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Diskin sol kenarında USB Type-C portu var. Kutu içeriğinden iki tip kablo çıkıyor. Bunlar sürücüyü USB Type-C’den USB Type-C’ye ve USB Type-C’den USB-A'ya bağlayabilmenize olanak sağlıyor. Bu kablolar sayesinde sürücüyü eski ya da yeni herhangi bir bilgisayara kolayca bağlayabilirsiniz. Cihazın ön yüzünde ise Samsung logosu yer alıyor.

İçinde, Samsung'un kendi SATA sürücülerinden biri olan 1.8 inç SSD var. Şirketin en yeni 64 bit dikey TLC (Triple Level Cell/3-bit) NAND sürücüsü kullanılıyor.

SSD, 250GB, 500GB, 1TB ve 2TB kapasitelerde ve bunlara bağlı değişen fiyatlarla sunuluyor. İki küçük kapasite mavi, iki büyük kapasite ise siyah renkte.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Samsung cihazın 540MB/saniye okuma ve 515MB/saniye yazma hızına sahip olduğunu ve bu hızın esas olarak bir SATA SSD’ye eşit olabileceğini iddia ediyor. Bu hızlara ulaşmak için USB denetleyiciniz UASP'yi (USB Attached SCSI) desteklemeli. Bunun için de en yeni Gen 2 USB 3.1 bağlantı noktalarına ihtiyaç duyacaksınız. Aksi halde yine Gen.1 standardında değerler alacaksınız.

Haberin Devamı

T5, hız ve kapasitenin yanı sıra, AES 256-bit şifreleme yöntemini de içeriyor. Bu, şifrenizi girene kadar sürücüdeki verilerini tamamen kilitliyor. Sürücü yazılımı kurulduktan sonra, şifrelemeyi etkinleştirmek, güncellemeleri kontrol etmek ve sürücüyü yeniden adlandırmak için Samsung yazılımını kullanabilirsiniz.

Bir SSD olmasına rağmen disk oldukça sağlam. 1500G ve 20G titreşime kadar şokları atlatmak üzere tasarlanmış. Ancak suya veya toza dayanıklı değil.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi


Kopyalama işlemi saniyerler içerisinde gerçekleşiyor

Samsung'un T diskleri üç şey üzerine kurulu. Tasarım, büyük kapasite ve tabii ki de performans. Son ikisi söz konusu olduğunda, T5 rekabeti kızıştırıyor.

Ben T5'in 500GB sürümünü test ettim ve UASP desteğine sahip değildim. Buna rağmen 484MB /saniye okuma ve 482MB/saniye yazma hızı elde ettim. Bu değerlere göre T3'den yüzde 20 daha hızlıydı.

Haberin Devamı

Şaşırtıcı bir şekilde, CrystalDiskMark, 436MB/sn’lik okuma hızı ve 445MB/sn’lik yazma hızı ile biraz daha yavaş bir performans ölçtü. Yine de çok hızlı. Eğer Gen.2 kullanırsanız, veri transferlerinde 540 GB/s okuma ve 515MB/s yazma hızlarını da görebilirsiniz.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Bununla birlikte, burada bahsettiğimiz hız çeşitliliği, büyük dosyaları başka bir alana taşımak açısından son derece yeterli. 1GB'lık bir dosyanın başka bir yere kopyalanması yalnızca birkaç saniye sürüyor.

T5 SSD, yazma işlemlerini daha da hızlandırmak için NAND'dan küçük bir bölümü yazma ön belleği olarak kullanıyor. Özellikle büyük dosyalar aktarıyorsanız, bu yüzden yazma performansının düştüğü noktalar olabilir. Bu yazma önbelleğinin boyutu sürücünün boyutuna bağlı ve bunların ne kadar büyüklükte olduğu belli değil.

T5, muhteşem bir depolama donanımı parçası ve Samsung'un inkar edilemez başarısına karşın, biraz büyük bir bedel ödeyeceksiniz. SSD'den tam performans almak için uyumlu donanıma (kablolar) sahip olduğunuzdan emin olun.

Haberin Devamı

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

Peki Samsung T5 satın alınmaya değer mi?

Samsung T5 ve öncülleri, cezbedeci olsa da niş ürünler. Nihai taşınabilir depolama seçeneği olarak Samsung T5, hız, kapasite, stil ve taşınabilirliği en üst düzeyde sunuyor. Ancak çoğu kullanıcının bu kadar hızlı, yüksek kapasiteli, taşınabilir bir depolamaya ihtiyacı yok. Kullanıcıların çoğunluğu dosyalarını kolayca taşımak için 32GB'lık USB bellek kullanıyor ki bu da normal bir kullanıcı yeterli.

Düzenli olarak büyük miktarda veri transferi yapıyorsanız veya doğrudan üzerinde çalışabileceğiniz taşınabilir bir sürücüye ihtiyacınız varsa Samsung T5 SSD ideal bir ürün. Özellikle Adobe Premier’de video editlerken kaynak alan olarak kullanıldığında hiç sorun çıkartmıyor.

Samsung Portable SSD T5 incelemesi

İnanılmaz derecede kompakt, büyük kapasitelerde ve performans açısından hızlı bir sürücü isteyenler Samsung T5’e göz atabilir. Ucuza gelmiyor, ama en piyasadaki en iyi ürünlerden birine sahip oluyorsunuz.

Samsung T5 SSD’nin 500GB’ını piyasada yaklaşık 840 TL’ye, 1 TB'lık modelini ise 1876 TL fiyatla bulabiliyorsunuz.

ARTILARI

  • İnanılmaz derecede hızlı
  • Oldukça kompakt
  • Minik ve şık
  • Büyük kapasitelerde

EKSİLERİ

  • Pahalı