Ekonomi Sanal mezarlık!

Sanal mezarlık!

10.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal medya ve internet artık ölülerin de hizmetinde. Taziye dilekleri ve ölenlerin anısını yaşatmak için sosyal ağ kurulurken, mezar taşlarına konulan barkodla cepten yaşarken çektikleri fotoğraflara da erişim sağlanıyor

Sanal mezarlık

İnternetin nimetlerinden sadece yaşayanlar yararlanmıyor. Vefat edenlerin anılarını yaşatmak, fotoğraflarını paylaşmak ve yakınlarının taziye dileklerini yayınlamak için de artık internet kullanılıyor. Bu alanda bir Türk girişimcisi sosyal medya portalı da kurdu.

Haberin Devamı

www.hatirasina.com bir taziye web sitesi. Siteye ölen sevdiklerinizle ilgili bilgiler, notlar, resimler ve daha fazlasını içerik olarak ekleyebiliyorsunuz. www.hatirasina.com portalı üzerinden merhumlar için oluşturulan web sayfasının altına, merhum yakınlarının taziye dileklerini ve hatıra fotoğraflarını iletebilmeleri sağlanıyor. Ayrıca en önemli özelliği, sizin haricinizde eklenen her türlü materyalinizin onayınız olmadan yayınlanmaması.

Sanal mezarlık
Sitenin kurucusu Barış Baykan. Baykan, Basistek adlı yazılım firmasını kurucu ortağı. 2010 yılında babasını kaybettikten sonra böyle bir fikri hayata geçirmeye karar vermiş. Baykan, “Babam anısına hatıra olacak bir sayfa yapmak istedim. Facebook’ta bir sayfa açtım ancak çok kontrolsüz bir mecra olduğunu gördüm. Ayrıca bu tür mecralar daha eğlenceye yönelik. Ve dünyadaki örneklerine de bakarak bu tarzda bir taziye sitesi kurmaya karar verdim” diye anlatıyor.
Onun iki yıldır üzerinde çalıştığı ve test aşamasından yeni çıkan siteden bir gelir beklentisi yok. Sadece kendisi gibi sevdiklerinin anısını yaşatmak isteyenlere bir internet mecrası ve sosyal medya yaratmak istiyor. Site yeni açılıyor, şu anda 10 merhum kayıtlı. İsteyen ölen yakınlarını siteye girebilecek. Sitede istediği kadar anı fotoğrafı kaydedebilecek. Baykan, sitenin yazılımı üzerinde bir hayli uğraştığını ve ilgi görmesini beklediğini, bu alanda Türkiye’de bir açık olduğunu söylüyor.

Barkodla telefonda gör

Hatirasina.com’un en ilginç özelliği ise özel bir kare barkoda sahip olması. Bu barkodun çıktısının mezar taşına yapıştırılması sonrasında kare kodun telefondan okutulmasıyla tüm bilgilere hızlı erişim sağlanıyor. Yani mezarlık ziyaretleri de sanal oluyor. Mezar taşındaki barkoddan merhumun sitede yayınlanan hayatına ilişkin fotolarına cepten erişebiliyorsunuz. Farklı sosyal medya hesaplarından da taziye mesajları bırakılmasını sağlayan www.hatirasina.com kullanımı basit kontrol paneli sayesinde gerçek zamanlı paylaşımlar yapılmasına olanak veriyor.

Haberin Devamı


Barış Baykan, dünyada Hristiyanlara yönelik bu tarz taziye siteleri bulunduğunu ancak Müslümanlara özel başka olmadığını belirtiyor. Yaptıkları barkod uygulamasının ise örneğine rastlamadıklarını aktarıyor. Baykan, “Kendi yaptığımız programlarda barkod sistemini normalde kullanıyoruz. Oradan esinlenerek bunu siteye ve mezar taşlarına uygulamak istedik” diyor.

Haberin Devamı

ÖLEN KİŞİLERİN SOSYAL MEDYA HESABI NE OLUR?

Sosyal medya kullanıcı sayısı milyarları geçmiş durumda. Sosyal medyanın popüler olduğu 10 yıllık süreçte ise kullanıcılar arasında hayatını yitiren pek çok insan var. Hayatını kaybedenlerin hesaplarının ne olacağı ise sosyal medya devleri için de önemli bir sorun. Her mecra bu konuda size yaşarken seçenekler sunuyor. Facebook’un, hesabınıza varis belirleme yanında pasife alma ya da anıtlaştırma seçeneği var. Twitter, varislere kısıtlı erişim veriyor. Instagram, hesabın anıtlaştırılmasını sağlıyor.