Gündem ‘Sanatçının ve sanatseverin evi’nin kurucusuna veda

‘Sanatçının ve sanatseverin evi’nin kurucusuna veda

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önemli sanat galerilerinden biri olan, Evin Sanat Galerisi’nin kurucu direktörü Evin İyem dün yaşamını yitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Evin İyem, 1996 yılında eşi Ümit İyem’le birlikte Evin Sanat Galerisi’ni kurmuştu.

‘Sanatçının ve sanatseverin evi’nin kurucusuna veda

İyem Lebriz.com’da yer alan bir söyleşisinde galerinin kuruluş öyküsünü şu sözlerle aktarıyordu: “O yıllarda profesyonel galeri sayısı çok azdı. Hemen her yıl bir kişisel sergi açan Nuri İyem, sürekli değişik galerilerde sergilerini açıyor ve sorunlar yaşıyordu. Yıllar içerisinde eşim Ümit’le içimizde profesyonel bir sanat galerisi kurma isteği oluştu. Rahmetli kayınpederim Nuri İyem de bu amacımızı çok destekledi ve benim bütün çekincelerime karşın isminin Evin olmasında ısrar etti. Sanatçının ve sanatseverin evi anlamında düşün dedi. 15 yıldır galerimizin bu işlevi gördüğüne inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Evin Sanat Galerisi, Türkiye’nin önemli ressam ve heykeltıraşlarının yanı sıra genç sanatçılar için de kişisel ve grup sergileri düzenledi. Galeri, 2006’dan beri Nuri İyem Resim Ödülü ve Sergisi’ni gerçekleştiriyor.

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye, İyem’in vefatının ardından mesaj yayınladı. Mesajda “Evin Sanat Galerisi’nin kurucusu, sanat dünyasının öncü isimlerinden ve bıraktığı izlerle andığımız sayın Evin İyem’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Evin Hanım’ın başta ailesi olmak üzere, sevenleri ve sanat dünyasıyla paylaşır, başsağlığı dileklerimizi sunarız” denildi.