Ekonomi Sanayiye fon...

Sanayiye fon...

11.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin çok olumlu olduğunu, firmaları ayakta tuttuğunu belirten Tanrıverdi, firmaların büyümesi için sadece ihracatçıya yönelik KGF benzeri sanayi fonu istedi

Sanayiye fon...

Ekonomi Bakanlığı’nın Eximbank’ta reeskont döviz kredisi faiz oranlarının aşağı çekilmesi ve KOBİ’lere TL cinsi ilave finansman sağlanması kararının ardından; ihracatçılardan, sadece ihracatçı firmalara yönelik bir fon oluşturulması da dahil bir dizi ilave tedbir talebi geldi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük ihracatçı birliklerinden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, son dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank üzerinden verilen desteklerin çok olumlu olmakla birlikte firmaları sadece ayakta tutmaya yettiğini belirterek firmaların yatırım yapıp büyümesi için ise sadece ihracatçılara yönelik KGF benzeri bir fon kurulması, proje bazlı finansman desteği sağlanması ve reeskont kredilerinde vadenin bir yıla uzatılması gibi ilave adımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kapasiteyi artırır

Ekonomi Bakanlığı önceki gün Eximbank reeskont döviz kredisi faizinin 10’ar baz puan indirildiğini, ayrıca yeni bir uygulama ile KOBİ’lere TL cinsi ilave finansman sağlanmasına da karar verildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Reuters ile bir söyleşi yapan Tanrıverdi, Türkiye’deki en büyük sıkıntının firmaların işletme sermayelerinin çok düşük olması olduğunu belirterek, “İşletme sermayesi açısından, proje bazında finansal destekleri yoğunlaştırmak lazım. Yatırım projesi ve pazarı olup, işini büyütebilecek birçok firma finansman bulamadığı için yatırım yapamıyor, büyüyemiyor. Projesi hazır olan böyle firmaların desteklenmesi lazım. Önümüzdeki dönemde KGF gibi bir sanayi fonu kurulması gerekir” dedi ve ekledi:

“Sanayi fonunun şirket ya da üretim tesisinin teknik kontrolü, satış - pazarlama kontrolü ve finansal kontrolünü yaptıktan sonra firmayı proje kredisi gibi kredilendirilmesinin sağlanması lazım. Türkiye’de yarı kapasite, dörtte bir kapasite ile çalışan birçok sanayi firması var. Bunların harekete geçirilmesi lazım. Bu da KGF’ye yakın bir modelle sanayi fonu kullanılarak yapılabilir.”

TOBB ve TİM gibi kuruluşların da içinde olduğu bir yapı kurulabileceğini belirten Tanrıverdi, “Birçok firmanın teminatı yok. KGF bu sorunu bir miktar çözdü ama bazı firmalarda KGF limitleri yetmedi. KGF sadece firmaları ayakta tutmaya yaradı. Firmaları büyütmek için ayrı bir destek vermek lazım. O da sanayi fonu içinde çözülebilecek birşey” dedi.

Daha az teminat ve maliyet gerek

Haberin Devamı

İhracatçıların en büyük sıkıntılarından birinin teminatlandırma olduğunu belirten Tanrıverdi, bu sorunun çözülmesi için ihracatçılara özel bir KGF kurulabileceğini vurguladı. Tanrıverdi, “KGF’nin sürekliliğinin sağlanması ve Eximbank için özel miktarda fon ayrılması lazım. Veya KGF’ye verilen Hazine desteğinin aynı şartlarda Eximbank’a da kendi başına önerilmesi lazım. O zaman Eximbank’ın da eli rahatlayacak, KOBİ’lere daha rahat ulaşabilecek; firmalar da daha az teminat ve maliyetle krediye ulaşacağı için ihracata destek olunacak” dedi.

‘17 milyar doları aşarız’

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat performansını da değerlendiren Tanrıverdi, sektörün bu yılı 2016’daki 17 milyar dolarlık ihracatın hafif üzerinde 17.3 milyar dolar seviyelerinde tamamlayabileceğini söyledi.