Gündem Sandığa ulaşmak çok zor olacak!

Sandığa ulaşmak çok zor olacak!

11.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ABD’deki Türk vatandaşlarının oy kullanmaları için 6 merkezde sandık açılacak. Fakat eyaletler arası mesafe uzak olduğundan seçim merkezlerine ulaşmaları zor

Sandığa ulaşmak  çok zor olacak

Türkiye’de ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri yurtdışında yaşayan vatandaşlar için ayrı bir heyecan taşıyor. Zira Almanya’dan Avustralya’ya dünyanın 54 ülkesinde yaşayan 2 milyon 771 bin 632 kayıtlı seçmen ilk kez anavatandaki seçimler için sandık başına gidiyor. ABD’de de en az 89 bin seçmen birinci tur için 31 Temmuz-3 Ağustos, ikinci tur için 17 Ağustos-20 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Hazırlıklar ise çoktan başladı.
California’nın Santa Monica ve San Francisco kentlerinde nisan ayında seçmen kütüğüne birlikte yazılmak için etkinlikler düzenlenmişti. Türk Amerikan Gezi Parkı Platformu isimli aynı grup şimdi San Francisco’da yaşayanların oy vermesini kolaylaştırmak için 2 Ağustos’ta Los Angeles’a otobüs kaldırıyor. Hatta 70 dolarlık ücreti ödemeye gücü yetmeyen öğrencilere sponsor da buluyorlar.

Mesafeler engel
Türklerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan güney New Jersey’de de vatandaşlar otobüs kiralayarak topluca New York’a gideceklerini söylüyor. Türklerin yoğun yaşadığı birçok bölgede benzer organizasyonlar yapılıyor.
ABD’de Türk vatandaşlarının oy kullanması için 6 merkezde 35 sandık açılacak. Başkent Washington’da yaklaşık 14 bin kişi, New York’ta yaklaşık 40 bin kişi sandık başına gidecek. Los Angeles’ta bu sayının 14 bin 600, Chicago’da 8 bin 500, Houston’da 6 bin ve Boston’da 5 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Kayıt süreci 9 Temmuz’a kadar devam ettiği için seçmen sayısı önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak. ABD’de yaklaşık 200 bin civarında Türk yaşıyor. Ancak mesafeler çok uzak olduğu için vatandaşların ne kadarının seçim merkezlerine ulaşabileceği şüpheli...

Arabayla 16 saat
Mesela Hawaii, Alaska, Colorado ya da Wyoming eyaletlerinden birinde yaşayan bir Türkiye vatandaşının oy vermek için California’ya kadar gitmesi gerekiyor. Wyoming eyletinin başkenti Cheyenne’den Los Angeles’e arabayla 16, uçakla 4 saatte ulaşıldığı düşünülürse vatandaşların oy kullanmasının ne kadar zor olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Los Angeles başkonsolosluğuna bağlı 12 eyalette yaşayan 14 bin Türkiye vatandaşı için oy vermenin önünde benzer engeller bulunuyor.