Gündem Sandık taşıma YaSaK

Sandık taşıma YaSaK

04.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu, sandık taşıma yönünde 20 il, 69 ilçeden gelen talep ve kararları altıya karşı dört oyla reddetti. CHP ve HDP “Bize göre doğru”, Ak Parti “Anayasa ve kanunlara aykırı” yorumunu yaptı

Sandık taşıma YaSaK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınamayacağına oyçokluğuyla kesin olarak karar verdi. Altıya karşı dört oyla karar veren kurul, sandık taşınmasını talep eden ve YSK’ya başvurmadan sandık taşıma kararı alan ilçe seçim kurulları kararlarını da “yetkiniz yok” diyerek oybirliğiyle kaldırdı.

Haberin Devamı

YSK, dün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bazı sandıkların güvenlik gerekçesiyle güvenli başka bir mahalleye taşınmasına ilişkin gelen talepleri ve daha önce bazı ilçe seçim kurullarınca verilen taşıma kararlarını kesin olarak görüşmek üzere toplandı. YSK Başkanı Sadi Güven başkanlığında yapılan toplantıda, 1 Kasım seçimlerine katılacak siyasi parti temsilcilerinin görüşlerini dinleyen kurul üyeleri, daha sonra kararını açıkladı. Kurul, 1 Kasım 2015’te yapılacak seçimde güvenlik gerekçesiyle sandıkların güvenli başka bir sandık bölgesine taşınamayacağına kesin olarak karar verdi.


‘Mümkün değil’

YSK’dan yapılan resmi açıklamada da “1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından gelen talepler Yüksek Seçim Kurulunun bugün (dün) yapılan toplantısında oyçokluğuyla reddedilmiştir” denildi. Kararın, altıya karşı dört oyla oyçokluğuyla verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı


20 il, 69 ilçe

YSK, sandık taşımayı kesin olarak reddeddikten sonra sandıkların taşınması konusunda görüş soran ve daha önce Cizre ve Yüksekova ilçe seçim kurulları gibi sandık taşıma kararı veren ilçe seçim kurulları kararlarını da görüştü. Kurul, sandık taşınmasını talep eden ve bu konuda karar veren ilçe seçim kurullarını “yetkisiz” bularak, bu yöndeki talep ve kararları da oybirliğiyle kaldırdı. YSK’ya 20 il, 69 ilçeden sandık taşıma talebi ve kararının ulaştığı öğrenildi.


CHP ve HDP doğru buldu

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nın kanunun kendisine vermediği bir yetkiyi kullanamayacağına karar verdiğini belirterek, “Bizler siyasi parti temsilcileri olmak üzere hepimiz görüşlerimizi açıkladık ve sonuçta YSK bize göre doğru olan bir karar verdi” diye konuştu.

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Tiryaki de, YSK’nın, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimleri öncesinde de sandık taşıma karar ve taleplerini reddederek, doğru bir karar verdiğini ifade etti.

Ak Parti: Anayasa’ya aykırı

Haberin Devamı

Ak Parti’nin YSK temsilcisi Şeref Malkoç ise, karara tepki gösterdi. Malkoç, “YSK’ya sorumluluk yüklenmişken, YSK oy çokluğuyla reddetti. Hepimiz uyacağız. Anayasanın gereği budur. Ama biz eleştirilerimize devam edeceğiz. YSK’nın seçimlerden sorumlu olmasına rağmen bu konuda yetkim yoktur demesi gerçeğe de Anayasa’ya da hukuka da aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Altınok: Bütün tedbirleri aldık
Gaziantep’te seçim toplantısı yapan İçişleri Bakanı Selami Altınok da YSK’nın ret kararına ilişkin “Biz YSK’nın kararının ne yönde olacağını bilmediğimiz için birkaç saat öncesine kadar karar aleyhte olabilecek şekilde de lehte olabilecek şekilde de bütün tedbirlerimizi aldık. Biz seçimlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi noktasında İçişleri Bakanlığımıza, Hükümetimize ne düşüyorsa her türlü tedbiri aldık” dedi.

‘Risk konusunda görüş alınmalıydı’
Adalet Bakanı Kenan İpek, YSK’nın sandık taşıma taleplerini reddetmesiyle ilgili, “Şahsi kanaatim, güvenlik riski konusunda görüş alınması gerekirdi diye düşünüyorum. İnşallah almışlardır ve bu şekilde değerlendirip karar vermişlerdir. İnşallah güvenlik içinde, 1 Kasım’da vatandaşın burnu kanamadan, özgürce sandığa gider oylarını kullanırlar” dedi.

Yazarlar