Gündem Sanık: Ben de merak ediyorum

Sanık: Ben de merak ediyorum

23.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı duruşmasında, Özel Kuvvetler’de görevli eski Albay Fatih Yarımbaş, Semih Terzi’nin telefonundaki mesaj hatırlatıldığında, ‘O Fatih ben olmak zorunda değilim’ diye cevapladı

Sanık: Ben de  merak ediyorum

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Akıncı davası kapsamında dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’yı kaçırmaya çalıştığı iddia edilen ÖKK’da görevli eski Albay Fatih Yarımbaş, “Aksakallı’yı alsanız nereye götürecektiniz” sorusuna “Ben de merak ediyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi kampüsündeki salonda görülen duruşmada Yarımbaş, çapraz sorgusu sırasında “Semih Terzi’nin cep telefonunda, ‘Zekai’yi alamadılar. Fatih takipte’ şeklinde mesaj var, buna ne diyeceksiniz” sorusu üzerine, “Bu mesajın benimle bir ilgisi yok. O Fatih ben olmak zorunda değilim” dedi. “Aksakallı’yı alsanız nereye götürecektiniz” sorusuna, “Ben de merak ediyorum” yanıtını veren Yarımbaş, “Televizyondan darbe olduğunu öğrenmediniz mi” sorusunu “Öğrenmedim. Sadece şehirdeki karışıklığı gördüm” diye yanıtladı.

‘Kaçırma değil...’

Aksakallı’nın kaçırılma girişimine ilişkin diğer sanıkların ifadelerini kabul etmeyen Yarımbaş, “Bizim için esas olan komutanın can güvenliğini sağlamaktır. Biz de bunu icra ettik. Koruma prensiplerine uygun şekilde yapılıyor. Gelsin izah etsin, biz de kaçırdıysak bilelim. Komutanı gördüğümde araç hareket halindeydi. Bana ‘tehdit var’ dendi. O kalabalıkta kim tehdit bilemiyorum. Koruma prensipleri böyle. Komutanı kalabalıktan tecrit etmeniz lazım öncelikle. Takip etmeye çalışmadık. Darbeciysem niye gidip evinden almadım? Hiç zerre kadar takip düşünülmedi” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın, “Havada uçaklar, helikopterler... Darbe olduğunu anlamadın mı? Arabada radyoyu açmadın mı” sorusuna, “Şimdi ‘açsaydım keşke’ diyorum” diyen Yarımbaş, “ÖKK’yı aradınız. ‘Giriş çıkış yasak burada, karışık gelmeyin’ dediler. Bunun üzerine 02.00’de Akıncı’ya neden gittiniz?” sorusunu, “Tekrar birliğime gitmeye çalıştım ama çok karışık dediler, terör saldırısı olabileceğini söylediler. Ardından Genelkurmay Başkanı’nın da Akıncı’ya geçtiği söylendi. ÖKK’da bir subayın harekat tarzı bellidir. Herkes kendi birliğine gitse darbe marbe olmazdı. Birliğine gidemiyorsan en yakın birliğe gidersin” diye yanıtladı.

15 Temmuz gecesi yaşananlar nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin müşterek harekât yaptığını düşündüğünü dile getiren Yarımbaş’ın, “Öngörüyü yapanlar, darbe olduğunu anlayanlar var. Bunu nasıl yapmışlar anlamıyorum” şeklindeki sözleri üzerine Giray, “Bu işe karışanlar darbe olduğunu anlamıyor, sonra Genelkurmay Başkanı bir ihbarla anlasaydı diyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

‘Gelsin de anlatsın’

Kara Kuvvetleri Personel Başkanı Şevki Gençtürk’ün, Fırat Alakuş ve Fatih Yarımbaş’ın FETÖ’cü olduğuna, Aksakallı’nın da Alakuş ve Yarımbaş’ın ÖKK’ya atanmasına karşı çıktığına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Yarımbaş, “Kınıyorum. Ben bu devlete gram zarar vermedim. Biri bana FETÖ’cü diyorsa, gelip izah edecek. Gelsin anlatsın” dedi. Orgeneral Yaşar Güler’in avukatı Alaattin Varol’un, “her halinizle FETÖ’cü olduğunuz ortada” demesine Yarımbaş, “Hangi halimle FETÖ’cüyüm ben? Bir tane delil getirin” karşılığın verdi. Varol “Aynen öylesin. Darbe gecesi yaptıklarınız nedir?” dedi. Müşteki sıralarındaki izleyiciler Varol’un sözlerini alkışlayarak destekledi.

Yarımbaş, o gece, ÖKK’ya daha yakın birlikler varken neden en uzak noktadaki Akıncı’ya gittiği sorusu üzerine “Ben bunaldım” dedi. “Başkanım, bakın hiç bunalmış hali var mı?” diyen avukat Varol, sanığın bakışları üzerine “Bakışınla beni tehdit mi ediyorsun? Kralın gelse beni tehdit edemez” diye konuştu. Tartışma üzerine Giray, “Sizin şahsi diyaloglarınızın mahkeme için bir anlamı yok. Karşılıklı konuşmayın” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘O anki psikolojim onu gerektirdi’

TBMM avukatı Necdet Pakdil’in, neden Aksakallı’nın yanına gidip “emirlerinizi bekliyorum” demediği sorusuna karşılık Yarımbaş, tehdidin içeride mi dışarıda mı olduğunu tespit edemediği için bu şekilde hareket ettiğini savundu. Yarımbaş, Aksakallı’yı telefonla aradığını ancak ulaşamadığını iddia etti. Pakdil’in, “Öyleyse neden güvenlik tedbiri için evine gitmediniz” sorusu üzerine Yarımbaş, “Ne desem şimdi? O anki psikolojim onu gerektirdi” ifadelerini kullandı.

‘Üsse nasıl girdin?’sorusuna yanıt yok

Yarımbaş, Başbakanlık avukatı İskender Minar’ın sorusuna karşılık, darbe öncesinde, 3-4 Temmuz’da da Ankara’ya geldiğini savundu. Yarımbaş, Aksakallı’nın bir personeli sebepsiz yere tekmelediğini daha önce görüp görmediği sorusuna ise cevap vermek istemedi. Akıncı’ya giriş çıkışların 22.30’da yasaklandığı belirtilerek, gece 02.00’de üsse nasıl girdiği sorulan Yarımbaş, bu soruyu da yanıtsız bıraktı.

‘Ben terörist değilim’

Duruşmada Fatih Yarımbaş’tan sonra savunma yapan sanık Hakan Evrim, 15 Temmuz 2016 günü Teröristle Mücadele Harekatı görevi kapsamında, 12 F-16 uçağının hazırlanması emrini verdiğini belirterek, “Üssümdeki 71 F-16 uçağından sadece 12’sinin hazırlanmasını istemem, geriye kalanlarla ilgili hiç emir vermeyişim bile darbeden haberim olmadığını göstermektedir. ‘Hava Kuvvetleri ülkeyi yerle bir edecekti’ iddiası gerçek olsa ben üssümdeki tüm uçakları hazırlatırdım” diye konuştu. Akıncı Üssü’nde o gece tanımadığı 200-250 kadar askerin bulunduğunu anlatan Evrim, “Sivil vatandaşlardan şehit olanları sonradan basından öğrendim, çok üzüldüm. Böyle bir hıyanetin içinde olmadım, ben terörist değilim” savunmasını
yaptı.