Gündem Sanıklar anayasal haklarını kullandılar

Sanıklar anayasal haklarını kullandılar

14.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Darbe” ve “örgüt kurmak” suçundan yargılanıp beraat eden Çarşı grubu davasının gerekçeli kararı açıkladı.

Sanıklar anayasal haklarını kullandılar

Beşiktaş futbol takımının ünlü taraftar grubunun “darbe” suçlamasıyla yargılandığı davada geçtiğimiz günlerde karar çıkmıştı. Mahkeme “örgüt” ve “darbe” suçundan tüm sanıklara beraat verirken sadece 4 sanığa “tehlikeli madde bulundurmak”tan ceza vermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dün kararının gerekçesini açıkladı. Sanıkların Beşiktaş taraftarı olduğu anlatılan gerekçeli kararda, aralarında takım taraftarlığından ve sosyal paylaşımlardan kaynaklanan arkadaşlık ilişkisi dışında, örgütsel yapı bulunmadığını beyan ettikleri hatırlatıldı. Kararda, iddianame içeriğinde sanıkların ne şekilde örgüt kurduklarının, kimin yönetici, kimlerin üye olduğunun ve ne tür faaliyetlerde bulunduğuna dair somut olgu ve verilerin tespit edilemediği belirtildi.

Haberin Devamı

Sanıklar hakkındaki “darbeye teşebbüs” suçlamasıyla ilgili ise mahkeme, “Sanıkların bu suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde, hiyerarşik yapı içinde hareket ettiklerine dair her türlü şüpheden uzak, yeterli, kesin ve somut delil bulunmadığı” ifadelerini kullandı.

Mahkeme gerekçesinde, anayasal ve demokratik bir hak olarak gösteriye katılan sanıkların, Ttoplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu anlamında suç teşkil eden eylemlerinin bulunmadığını belirtti. Mahkeme, yapılan telefon dinlemelerinin de usule aykırı olduğunu belirtti.