Gündem Sansür gölgesinde ‘Portakal’ başlıyor!

Sansür gölgesinde ‘Portakal’ başlıyor!

10.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

51. Antalya Film Festivali, bugün gerçekleşecek açılışla başlıyor.

Sansür gölgesinde ‘Portakal’ başlıyor

Ancak son 10 gündür devam eden, Reyan Tuvi’nin yönettiği Gezi belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’in belgesel yarışmasından TCK maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle festival yönetimi tarafından çıkarıldığının ön jüri tarafından paylaşılmasıyla başlayan süreç sonlanmadı.
Film, festivale göre yenilenmiş versiyonuyla davet edildi, Tuvi İngilizce altyazıdaki bir küfrü çıkardığını söyledi. Tuvi’nin de aralarında olduğu belgeselciler, festivalden özür ve özeleştiri talep ettiler. Festival, açıklamasında ‘sorumluluk kabul etti’ ama TCK değerlendirmesiyle ilgili bir özeleştiri yapmadı. Bunun üzerine belgeselcilerden aralarında Tuvi’nin de olduğu 11 isim, filmlerini yarışmadan çektiler. Festival komitesi de önceki gün 13 filmin çekildiğini açıklayarak belgesel yarışmasını iptal etti.
Kutluğ Ataman dışındaki ulusal yarışma filmleri yönetmenlerinden de eleştirel, “Alanı terk etmeyip sansürü konuşacağız,” diye özetlenebilecek bir açıklama geldi. Bu süreçte 40’a yakın sinema yazarı festivale katılmayacağını belirtti. Aralarında ulusal belgesel yarışması jüri başkanı Can Candan ve ulusal yarışma jürisinden Belmin Söylemez’in de olduğu 11 jüri üyesi görevden çekildi.
Sansür krizi, şüphesiz festivale zarar verdi ve belediye seçimlerini Menderes Türel’in kazanmasından sonra festival direktörlüğüne getirilen Elif Dağdeviren ve ekibinin hazırladığı Antalya bu krizin gölgesi altında başlıyor. n NİL KURAL