Ekonomi Satışta ‘rekor’ kırdı notunu 2’ye katladı

Satışta ‘rekor’ kırdı notunu 2’ye katladı

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Japon not kuruluşu JCR, Nef’in kredi notunu iki kademe artırarak A+’ya yükseltti. Nef Başkanı Timur, “Gayrimenkul firmaları arasında böyle nota sahip başka firma yok” dedi.

Satışta ‘rekor’ kırdı notunu 2’ye katladı

Uluslararası kredi kuruluşu Japon Credit Rating (JCR), Nef’in kredi notunu iki kademe birden yükselterek A+’ya çıkardı. Bu not, bugüne kadar Türkiye’de gayrimenkul-inşaat sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete verilen en yüksek kredi notu olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, gazetelerin ekonomi müdürleriyle konut sektörünü ve Nef’in aldığı son kredi notuna dair gelişmeleri paylaştı.

Timur, “2015’te notumuz BB, 2016’da B, 2017’de A- oldu, bu sene A+ oldu. İki basamak birden artış çok zordur, hele böyle zor bir dönemde. Bugüne kadar Türkiye’de kredi notu alan gayrimenkul firmaları arasında böylesine yüksek bir kredi notuna sahip ikinci bir firma yok” dedi.

JCR tarafından yapılan açıklamada, not artırma gerekçesinde, Nef’in 2017’de satış hedeflerini gerçekleştirdiğine, 2018’in ilk çeyreğinde de hedeflerin çok üzerinde bir satıs¸ performansı gösterdiğine dikkat çekildi.

200 milyon TL nakit

Erden Timur, JCR’ın not kararını değerlendirirken, “Son üç yılda 14 proje teslim ettik. Son 2.5 yılın en fazla konut teslimi yapan firmasıyız. 5 bine yakın konut teslim ettik. Her dönem bilançomuzda minimum 200 küsur milyon net nakit durur. Aslında bu kredi notu da onu gösteriyor, şirketin iki yıl içinde beş yıl içindeki bozulma riskini sana puanlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Timur, “Dört yıldır tahvil piyasasındayız. Tahvil ihraç edebilen tek gayrimenkul şirketiyiz. Tahvilini ödeyip de tekrar tahvile çıkan reel sektörde holding şirketleri hariç neredeyse tek gayrimenkul şirketiyiz. Seçim sonrasında belki ağustos eylülde tekrar tahvil ihracı yapacağız” diye konuştu.

Satışta ‘rekor’ kırdı notunu 2’ye katladı

Timur, “Konut sektörüne girdiğimden bu yana hayatımdaki en ucuz arsa dönemini yaşıyoruz. Bu dönemi bence sat-pişman ol dönemi” dedi.

Yabancıya satış arttı

Timur, “Konut, döviz bazında hiç bu kadar uygun olmamıştı. O yüzden yabancıların yoğun ilgisi var. Yerliye satışta yavaşlama olabilir. Fakat yabancıya satışta yüzde 30’luk artış var” dedi.

Kime sponsor olduysak şampiyon oldu çok şükür!

Nef’in Galatasaray ve BarcelonaFC futbol kulüplerine sponsor olduğunu hatırlatan Erden Timur, Galatasaray ve Barcelona’nın şampiyonluklarına dair sevincini şu sözlerle dile getirdi:

“Kime sponsor olduysak şampiyon oldu çok şükür.”

Kampanya doping oldu

Erden Timur, ‘yüzde 20 indirim ve yüzde 0.98’lik faiz’ kampanyasının konut satışlarını canlandırdığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Zaten konut fiyatları artmıyor. Seçimden sonra piyasanın açılabileceği ihtimalini görenler ‘fırsatı kaçırmayalım’ diyor. Kampanyada beklenti 15 Haziran’a kadar 9 milyar liralık satış. 800 bin TL’den yaklaşık 11 bin konut ediyor. Firma başına günde 7-8 satış anlamına geliyor. Belki kampanya süresini uzatabilirler.”