Gündem Savcı 6’şar kez müebbet istedi

Savcı 6’şar kez müebbet istedi

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan”ın Marmaris”te kaldığı otele 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1’i firari 37 darbeci askerin de aralarında bulunduğu 44’ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Savcı 6’şar kez  müebbet istedi

Mütalasını açıklayan Cumhuriyet Savcı Ali Cenk, Yarbay Hüseyin Yılmaz’ın suikast girişiminden beraatine karar verilmesini, diğer sanıkların ise 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını ve tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın 2. duruşmasının 5. gününde, mahkeme heyeti saldırıda göğsünden yaralanan tutuklu sanık Deniz Kurmay Yüzbaşı Haldun Gülmez’e, deliller arasında yer alan ve üzerinden çıkan “H.E. duaları” yazılı kağıdı gösterdi.
‘Not bana ait değil’
Kağıdı inceleyen Gülmez, bu notun kendisine ait olmadığını söyledi. Bunun üzerine söz alan Savcı Cenk, kağıdın, yapılan üst aramasında ele geçirildiğini belirtti. Duruşmada, 15 Temmuz öncesi, sanıklar arasında yer alan astsubay Zekeriya Kuzu ile birlikte MAK Timi’nde görev yapan astsubay Olcay Kurt’un, tanık olarak yazılı ifadesi okundu. Kurt’un ifadesinde “Zekeriya Kuzu ile 8 yıl çalıştım. MAK Timini “Bizden ve bizden olmayanlar” diye ikiye böldü. Kendi timinde başarılı olamayanları terfi ettirdi, terfi hak edenlere de rütbe vermedi. Bize, “Katılırsanız sizin de yolunuz açılır” dedi. O zaman anladım ki Kuzu ve timi FETÖ/PDY üyesi” iddiaları yer aldı.
25 sayfa mütalaa
Duruşmada Marmaris’te darbe girişimi gecesi yaşanan hareketlilikle ilgili kayıtlar da açıklandı. Açıklanan “155 Polis İmdat” ihbar hattı kayıtlarında polis ekiplerinin hareketliliği, 22.59’da verilen ilk talimatla başladığı belirtildi.
Daha sonra mütalasını veren Savcı Cenk “Toplanan delillerle olay yeterince açıklığa kavuştu. Kovuşturmanın genişletilmesine herhangi bir talebimiz yoktur” dedi. Savcı 25 sayfalık mütalada mahkeme dosyasındaki sabit olan delillere değinerek, polis memuru Cengiz’in şehit olduğu silahtan çıkan biyolojik kalıntıların, Binbaşı Seymen”e ait olduğunun belirlendiğini; adli raporlar alındığını, sanıkların emniyet güçlerinin üzerinden kimlik ve paralarını gasp ettiklerini, DNA analiz raporları, balistik inceleme uzman raporları, bölgedeki güvenlik kamera kayıtları incelemelerinin dosyada yer aldığını vurguladı. Ambulanslara mermilerin isabet ettiğini, araziye terk edilmiş bomba atar bulunduğunu, sanıklardan Kuzu, Murat Dağlı, Yücel Ekizoğlu’dan 1 dolar çıktığını, HTS, radar, 112 kayıtlarının mevcut olduğunu, sanıklardan Gülmez üzerinden çıkan not kağıdının da deliller arasında bulunduğu kaydetti.

Hangi suçlar?

Savcı Cenk sanıkların, “Cumhurbaşkanına suikast”, “anayasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “silahlı terör örgütü yöneticisi olma”, “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme”, “yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, “zincirleme şekilde silahla tehdit”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret”, “kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma” suçlarını işlediklerini vurguladı. Bu suçlardan 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.