Gündem Savcılık ‘muhtıra’ dedi

Savcılık ‘muhtıra’ dedi

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Savcısı Selda Binboğa Kurtuluş’un Büyükanıt’ın ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 26 Kasım 2015’te gönderdiği talimatta bildiri yerine ‘muhtıra’ ifadesi kullanıldı...

Savcılık ‘muhtıra’ dedi

Türkiye’nin yakın siyasi tarihine “e-muhtıra” olarak geçen, 27 Nisan 2007’de Genelkurmay Başkanlığı internet sitesine konulan bildiriyle ilgili soruşturmada sürpriz bir gelişme yaşandı. Savcılık, emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı, 8 yıl sonra, “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı. TSK’nın internet sitesinden yayınladığı bildirinin aynen yazıldığı talimat evrakında, savcılığın açıklama yerine, “muhtıra” ifadesini kullandığı görüldü.

Haberin Devamı

Büyükanıt hakkında soruşturma başlatılmasına neden olan suç duyurusu, Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik tarafından 2 Mart 2011’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıldı. Görevsizlik kararıyla Ankara’ya gönderilen dilekçede, Ergenekon davasında ele geçirilen 51 nolu DVD’de askerin e-muhtıranın yayınlandığı dönemde, Cumhurbaşkanı seçimine yönelik etkilerin yer aldığı anımsatıldı ve muhtırayı kaleme aldığını söyleyen Büyükanıt ile dönemin kuvvet komutanları İlker Başbuğ, Işık Koşaner ile İsmail Hakkı Karadayı hakkında işlem yapılması istenildi. Dilekçede, olaylarda ismi geçen sivil ve askerler hakkında da soruşturma başlatılması talep edildi.


8 yıl sonra ifade

Suç duyurusu dilekçesi işleme konuldu, ancak aradan geçen 4 yıl boyunca dosya rafta bekledi. Savcılık ayrıca 2007’de yayınlanan ve 29 Ağustos 2011 tarihinde Genelkurmay’ın internet sitesinden kaldırılan muhtıra konusunda resen de soruşturma açmış, ancak sonuca bağlamamıştı.

Haberin Devamı

Büyükanıt’la ilgili soruşturma dosyası, bir süre önce Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Selda Binboğa Kurtuluş’a devredildi. Kurtuluş, 8 yıldır süren soruşturma sürecinde ifadesi alınmayan Büyükanıt’ın ifadesinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 26 Kasım 2015’te yazı yazdı. Milliyet’in başsavcılık kaynaklarından aldığı bilgiye göre iki sayfalık talimat evrakında, 27 Nisan 2007’de TSK’nın internet sitesinden yayınlanan açıklama yazıldı. Açıklamadan, “muhtıra” diye bahsedilen talimat evrakında, Büyükanıt’ın, “Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesinde yayınlanan ve yukarıda yazılı 27 Nisan muhtırası kapsamında şüpheli olarak savunmasının alınması, talimatın ikmal edildikten sonra başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur” denildi.