Ankara Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆının Görev, Yetki Ve Sorumlulukları Belirlendi

Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆının Görev, Yetki Ve Sorumlulukları Belirlendi

15.07.2018 - 10:23 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆı Hakkında Cumhurbas¸kanlıgˆı Kararnamesi ile Cumhurbas¸kanına bagˆlı ve tüzel kis¸iligˆi haiz Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆı kuruldu Atama usulüne ilis¸kin Cumhurbas¸kanlıgˆı Kararnamesinde belirlenenler dıs¸ındaki Bas¸kanlık personeli, Cumhurbas¸kanı onayıyla atanacak

Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆının Görev, Yetki Ve Sorumlulukları Belirlendi

ANKARA (AA) - Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆı Hakkında Cumhurbas¸kanlıgˆı Kararnamesi ile Cumhurbas¸kanına bagˆlı ve tüzel kis¸iligˆi haiz Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆı kuruldu.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe giren kararname ile Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆının kurulus¸, görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi. Kararnameyle Cumhurbas¸kanına bagˆlı ve tüzel kis¸iligˆi haiz kurulan Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆı, bas¸kan, bas¸kan yardımcıları ve hizmet birimlerinden olus¸acak. Yurt dıs¸ı ve tas¸ra tes¸kilatı kurmaya yetkili olacak.

Bas¸kanlıgˆın en üst amiri olan bas¸kan, kararnamede belirtilen hizmetlerin yürütülmesinden Cumhurbas¸kanına kars¸ı sorumlu olacak.

Savunma Sanayii I·cra Komitesi cumhurbas¸kanının bas¸kanlıgˆında, Cumhurbas¸kanının görevlendirecegˆi Cumhurbas¸kanı Yardımcısı, I·çis¸leri ve Milli Savunma bakanları, Genelkurmay Bas¸kanı ve Savunma Sanayii Bas¸kanından olus¸acak. Cumhurbas¸kanının katılmadıgˆı toplantılarda, Cumhurbas¸kanı Yardımcısı vekaleten Komiteye bas¸kanlık edecek.

Haberin Devamı

Komite Cumhurbas¸kanının daveti üzerine toplanacak. Komitenin sekreterya hizmetlerini Bas¸kanlık yürütecek. Komite toplantılarının gündemi Cumhurbas¸kanı tarafından belirlenecek.

Komite, savunma sanayisinin gelis¸tirilmesi için tespit edilen genel strateji ve ilkeler istikametinde kararlar alacak. Türk Silahlı Kuvvetleri için Stratejik Hedef Planına ve Jandarma Genel Komutanlıgˆı, Sahil Güvenlik Komutanlıgˆı ve Emniyet Genel Müdürlügˆü için I·çis¸leri Bakanlıgˆının güvenlik önceliklerine göre temini gerekli olan modern silah, araç ve gereçlerin üretimi, yurt içinden veya geregˆi halinde yurt dıs¸ından tedariki hususunda karar alacak komite, kamu ve özel sektörün yabancı sermaye ve teknoloji katkısı ile savunmaya yönelik üretim tesisleri kurma imkanlarını aras¸tıracak, yönlendirecek ve tahakkuk planlarını takip edecek, bu gibi tesislerin kurulus¸una gerektigˆinde devletin is¸tiraki için prensip kararı alabilecek.

- İlgili kurulus¸lar arasında koordinasyon sagˆlanacak

Sagˆlanacak modern silah, araç ve gereçlerin aras¸tırılması, gelis¸tirilmesi, prototip imali, avans verilmesi, uzun vadeli siparis¸ler ve digˆer mali ve ekonomik tes¸viklerin tespiti istikametinde Bas¸kanlıgˆa talimat verecek. Savunma sanayisi ürünleri ihracatı ve offset ticareti ile kars¸ılıklı ticaret konusunda kararlar alacak. Savunma sanayisi ile ilgili kurulus¸lar arasında koordinasyonu sagˆlayacak.

Haberin Devamı

Bas¸kanlık, İcra Komitesinin aldıgˆı kararları uygulayacak. Mevcut milli sanayiyi, savunma sanayisi ihtiyaçlarına göre reorganize ve entegre edecek, yeni tes¸ebbüsleri tes¸vik etmek ve bu entegrasyona ve ihtiyaçlara göre yönlendirecek, yabancı sermaye ve teknoloji katkısı imkanlarını aras¸tıracak, tes¸ebbüsleri yönlendirecek ve bu konudaki devlet katılımını planlayacak.

Fon kaynaklarını dikkate alarak alım programlarını ve finansman modellerini belirleyecek. I·htiyaç duyulan modern silah, araç ve gereçlerin özel veya kamu kurulus¸larında imalatını planlayacak. Gerektigˆinde özel, kamu veya karma nitelikli yeni yatırımları dıs¸a açık olmak kaydıyla destekleyecek.

Modern silah, araç ve gereçleri aras¸tırmak, gelis¸tirmek, prototiplerin imalini sagˆlamak, avans vermek, uzun vadeli siparis¸ler ve digˆer mali ve ekonomik tes¸vikleri tespit edecek.

Haberin Devamı

I·s¸in özelligˆine göre yıllar içinde yapılacak alımın s¸artlarını, ihtiyaç makamınca belirlenecek s¸artname ve standartları dikkate alarak teknik ve mali konuları kapsayan kontratları yapacak. Savunma sanayisi ürünleri ihracatı ve offset ticareti konularım koordine edecek. Fondan kredi vermek veya yurt içinden ve yurt dıs¸ından kredi almak ve gerektigˆinde yerli ve yabancı sermayeli s¸irketler kurmak veya bu tür s¸irketlere is¸tirak edecek. Üretilen malın kontrat muhteviyatına uyup uymadıgˆını, kalite kontrolleri ile kontrat s¸artlarının yerine getirilip getirilmedigˆini takip edecek. Uygulama aksaklıklarının ilgili kurum ve kurulus¸lar nezdinde çözümlenmesini temin edecek. Cumhurbas¸kanı tarafından verilen digˆer görevleri yerine getirecek.

- Başkanlık, savunma sanayisi uzmanı ve uzman yardımcısı istihdam edecek

Bas¸kanlık, görev alanına giren konularda çalıs¸tırılmak üzere aras¸tırma, analiz, teftis¸, denetim, inceleme ve sorus¸turma yetkisine haiz savunma sanayisi uzmanı ve uzman yardımcısı istihdam edecek.

Haberin Devamı

Atama usulüne ilis¸kin Cumhurbas¸kanlıgˆı Kararnamesinde belirlenenler dıs¸ındaki Bas¸kanlık personeli, Cumhurbas¸kanı onayıyla atanacak. Cumhurbas¸kanı bu yetkisini Bas¸kana devredebilecek.

Bas¸kan ve her kademedeki Bas¸kanlık yöneticileri sınırlarını açıkça belirtmek ve yazılı olmak kaydıyla yetkilerinden bir kısmını alt kademelere devredebilecek.

Mevzuatta Savunma Sanayii Müstes¸arlıgˆına yapılan atıflar, Savunma Sanayii Bas¸kanlıgˆına, Savunma Sanayii Müstes¸arına yapılan atıflar Savunma Sanayii Bas¸kanına, Savunma Sanayii müstes¸ar yardımcılarına yapılan atıflar Savunma Sanayii bas¸kan yardımcılarına yapılmıs¸ sayılacak.