Ekonomi ‘Savunma sanayii için milli üretim vazgeçilmez’

‘Savunma sanayii için milli üretim vazgeçilmez’

14.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Savunma sanayii için milli üretim vazgeçilmez’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ülke olarak, savunma sanayinde ‘yerli ve milli üretimin’ vazgeçilmez önemde olduğunu yakın zamanda yaşayarak öğrendik. Son 16 yılda savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 24’ten, yüzde 65’e çıkarmayı başardık” dedi.

Haberin Devamı

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) ilk kez organize ettiği SAHA EXPO Fuarı, dün İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan Varank, savunma ve havacılık sanayi cirosunun, yaklaşık yüzde 21’inin Ar-Ge’ye ayrıldığını belirtti.

100 günlük icraat programında bilim insanlarının ülkeye dönüş seferberliği hedefiyle TÜBİTAK’ta uluslararası lider araştırmacılar programını hazırladıklarını belirten Varank, şöyle devam etti:

Teknolojide söz sahibi

“Yerlileştirme programımız kapsamında, ara malı ithalatını oluşturan yaklaşık 3 bin ürünü detaylı bir şekilde inceledik. İlk aşamada, ülkemizin 30 milyar dolarlık ithalatına karşılık gelen ürün gruplarının yerlileştirilmesine odaklandık. Türkiye, son 16 yılda, savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 24’ten, yüzde 65 seviyesine çıkarmayı başardı.”

Haberin Devamı

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Türkiye, kendi geliştirdiği platformlarla ana platform üretici gücüne erişti. Şimdi artık bizim bu ana platform üretici gücünden komponent ve bileşenlerdeki teknolojilerde derinlik kazanarak ilerlememiz gerekiyor. Bunun için önümüzde hiçbir engel yok” dedi.

‘Savunma sanayii için milli üretim vazgeçilmez’

Yerlilik payı arttı

Bayraktar, Türk savunma ve havacılık sanayisinin, platform üretimi alanlarında sahip olduğu kabiliyeti derinleştirerek teknoloji üretiminde de söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Bayraktar, şunları kaydetti:

“Önceden montaj yapmak üzere satın aldığımız savaş uçakları, eğitim uçakları, helikopter yerine artık fikri mülkiyet hakları bizde olan, tasarımını bizim yaptığımız insansız hava araçlarımız, silahlı insansız hava araçlarımız, savaş helikopterlerimiz, eğitim uçaklarımız, savaş gemilerimiz var. Tasarımdan mühendisliğe kadar bu ürünlerde yerlilik payı sürekli artıyor.”

135 FİRMA KATILIYOR

Sanayi firmaları, yan sanayi, KOBİ’ler, üniversiteler ve kamu kesiminin birlikte çalışması halinde başarının geleceğini vurgulayan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, firmaları destekleyerek gerekli sertifikasyonları almalarını sağlayacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

15 Eylül’e kadar devam edecek olan fuar, 135 firma katılıyor. Fuar sürecince 450 ikili iş görüşmesi yapılması planlandı.