Gündem Schmidt’in anısı bu evde yaşayacak

Schmidt’in anısı bu evde yaşayacak

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şanlıurfa’da, en eski anıtsal tapınak olarak kabul edilen Göbeklitepe’yi ortaya çıkaran Alman arkeolog Profesör Klaus Schmidt için anı evi açıldı.

Schmidt’in anısı bu evde yaşayacak

Göbeklitepe’de kazı çalışmasını başlatan 15 mega anıtsal tapınak ile 200’den fazla dikili taşın gün yüzüne çıkmasını sağlayan Prof. Dr. Klaus Schmidt, 2014 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti. Schmidt’in 1994-2014 yılları arasında Şanlıurfa’da kullandığı yöresel beyaz taş mimarili evi, eşi Çiğdem Köksal Schmidt tarafından ‘Anı evi’ olarak hazırlandı.

Haberin Devamı

200 yıllık geçmişi olan Urfa’nın eski mimarisi ile yapılan taş evin 20 yıl boyunca Göbeklitepe kazı ve araştırma çalışmalarının merkezi olduğunu belirten Çiğdem Schmidt, 1994 yılında eşi Klaus Schmidt’in kazı ekibinin konaklaması için bu evi satın aldığını söyledi. Göbeklitepe’yi anlamak isteyen herkesin bu evi ziyaret edebileceğini belirten Schimidt şöyle devam etti:

“20 yıl boyunca kazı alanında ve bu evde çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi açıp avluyu bu fotoğraflarla süsledik. Eşim Klaus Schmidt’in hayatı ve Göbeklitepe kazı çalışmalarını anlatan resim ve enstalasyonları bu evde sergilemeye başladım. Schmidt’in hatırasını yaşatmak onu anlamak için böyle bir projeyi hayattı geçirdim. Her gün 10.00 ile 18.00 arası Anı Evi’nin kapısı açık olacak.”

Haberin Devamı

Schmidt’in anısı bu evde yaşayacak