Gündem Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat dergisi eylül sayısında, bir zamanların en parlak yıldızlarından biri olan Romy Schneider’ın 80’inci doğum gününü kutlarken sezonun başlamasıyla birlikte hareketlenen kültür sanat dünyasının nabzını tutuyor.

Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

Beyaz perdenin ünlü oyuncularından Romy Schneider, yaşasaydı bugün 80 yaşına girecekti. Milliyet Sanat dergisi, eylül sayısında Sevin Okyay’ın kaleme aldığı bir dosyayla Schneider’ın doğum gününü kutluyor.

Haberin Devamı

Yazısında bir zamanların en parlak yıldızlarından biri olan Schneider’ın kariyerinin ilk yıllarından başlayarak Paris’e gidişi ve Alain Delon ile tanışmasına değinen Okyay, dönemin en saygın yönetmenlerinden Luchino Visconti’yle olan tanışma serüvenine de mercek tutuyor. Schneider’ın hem kariyerinin hem de özel yaşantısının incelendiği bu yazının yanı sıra sinema sayfalarında Netflix seyircisinin gözünden kaçma ihtimali olan ancak platformda izlenmesi gereken 10 film sıralanıyor. Ayrıca bu ay vizyona girecek olan ‘Keloğlan’ filminin yapımcılarından olan Çağdaş Gültekin, yönetmeni Süleyman Mert Özdemir ve Atilla Doğukan Yılmaztürk ile yapılmış bir söyleşi, ‘Down Dark Hole’de eylül vizyonunda seyirci karşısına çıkacak Uma Thurman’ın ve Hollywood’un yeni gözdesi Adam Driver’ın portreleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

Fahrelnissa Zeid’in Dirimart Dolapdere’de açılacak sergisi ise plastik sanatlar sayfalarını açıyor. Bu serginin yanında sanatseverleri bekleyen konular ise şöyle: Tophane-i Amire’deki Post-Empresyonizm akımının temsilcilerinden oluşan bir sergi, Cömert Doğru’nun fotoğrafları, Londra’daki Frida Kahlo sergisi, Contemporary Istanbul ve bu ay açılacak Troya Müzesi ile İstanbul Tasarım Bienali.

Ayın söyleşisi bölümünde, kısa bir aradan sonra ekranlara ‘Yaşamayanlar’la dönen Selma Ergeç, hem diziden hem de özel hayatından notları paylaşıyor. Derginin mimari bölümünün merkezinde ise Ilısu Baraj Göleti’nin suları altında kalacak olan Hasankeyf yerleşiminin taşınacak tarihi yapıları ve süreç var.

Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

Yeni albümler, oyunlar

Derginin müzik sayfaları sonbahar hüznünü dağıtacak caz albümleriyle açılıyor. Devamında ise okuru Seyyal Taner röportajı, 11 yıl aradan sonra dönen ‘Rock Müzikaller’, Paul McCartney’nin beş yıl sonra çıkardığı ‘Egypt Station’ ve bu ay ilk kez İstanbul’a gelecek olan Ryhe’ın kariyeri üzerine yapılmış bir değerlendirme bekliyor. Sahne sanatları bölümünde Gülhan Kadim ve Yiğit Sertdemir ile gerçekleştirilen bir röportaj okura sunuluyor.

Oğuz Atay’ın ‘Korkuyu Beklerken’inden doğan oyun ‘Ne Evet Ne Hayır’ı Özge Erdem, Sinan Arslan ve Özer Arslan anlatıyorlar. Eylülde Anadolu’daki önemli festivallerden Aspendos ve Efes’teki opera bale festivallerinin programları hakkında değerlendirme de okurun karşısında.

Haberin Devamı

Schneider’ın mitolojik hayatı Milliyet Sanat’ta

Üç yeni köşe

Punk efsanesi Patti Smith bu kez okurunun karşısına edebiyat sayfalarında çıkıyor. Önümüzdeki aylarda yeni kitabı Türkçe yayımlanacak Patti Smith’in Instagram günlüğü okura aktarılıyor. Yanı sıra edebiyat sayfaları iki yeni köşeye ev sahipliği yapıyor: Şebnem İşigüzel’den ‘Kadınlar Arasında’ ve Neslihan Önderoğlu’ndan ‘Cam Sandal’. Ek olarak her ay bir edebiyatçı ‘Yazargezer’ köşesinde seyahat anılarını anlatacak. Eylül ayının ismi ise Başar Başarır. Yazar, yıllar önce ailecek yaptıkları Yunanistan gezilerini kaleme aldı.