Dünya Seçim sonrası belirsizlik...

Seçim sonrası belirsizlik...

10.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’yi erken seçime götüren Başbakan Theresa May’in liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti, sandıktan umduğunu bulamazken, hemen koalisyon çalışmalarına başladı. Ülkede, İşçi Partisi’nin büyük çıkışı konuşuluyor

Seçim sonrası  belirsizlik...

İngiltere’de ve doğal olarak Avrupa Birliği’nde merakla beklenen erken seçim, Başbakan Theresa May başta olmak üzere pek çok siyaside hayal kırıklığı yarattı. Seçimin artık kesinleşen sonuçlarına göre iktidardaki Muhafazakar Parti seçimlerden birinci parti çıkmasına karşın tek başına hükümet kurabilecek yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Sadece Londra’nın Kensington bölgesinde oy sayma işlemi iki kez yinelenen itiraz nedeniyle sonlamazken, bu bölgeden Muhafazarların birinci çıkması bekleniyor. Bu durumda, Muhafazakar Parti yüzde 42 oy oranıyla 319 vekil, İşçi Partisi ise yüzde 40 oy oranıyla 261 vekil çıkartmış olacak.
Seçim öncesi 331 vekili bulunan Muhafazakar Parti, çoğunluk için gerekli 326 sayısına ulaşamadı ve bu şansını kaybetti. Seçim sonuçları Muhafazakar Parti’de büyük şok ve üzüntüyle karşılanırken, Theresa May, Başbakanlık önünde yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) desteğiyle bir hükümet kuracaklarını söyledi. May kuracağı hükümet ile “ülkedeki belirsizliği ortadan kaldırıp, istikrar sağlayacağını” açıkladı. May, Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth ile yaptığı görüşme sonrası hükümeti kurma görevini aldı.
Seçimin kaybedeni
Ancak May’in partisinin oy oranını artırma ve “Brexit” görüşmelerinde elini kuvvetlendirme amacıyla girdiği erken seçim macerasının hüsranla sonuçlanması, ülkede “istifa” seslerinin yükselmesine yol açtı.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, May’i istifaya davet ederken, “Ülkeye hizmet etmeye hazırız, seçime bunun için girdik” dedi. “Güçlü ve istikrarlı hükümet vadediyordu. Bu sabah güçlü ve istikrarlı bir hükümet var gibi görünmüyor” ifadesini kullanan Corbyn, “Bu seçimin kaybedeni Muhafazakar Parti. Ortaya attıkları argümanlar kaybetti. Bence değişikliğe ihtiyacımız var” diye konuştu.
‘İktidar olamaz’
İngiliz basını da, erken genel seçim sürecinde büyük destek verdiği Başbakan May’i, sandık başarısızlığının ardından hedef tahtasına yerleştirdi. “Daily Mail”, May’in “büyük kumarının geri teptiği”ni yazarken, “The Sun” da, Başbakan’ın adıyla kelime oyunu yaparak “Theresa Dismay (hayalkırıklığı)” manşetini attı. Muhafazakar Partili eski Maliye Bakanı George Osborne’un genel yayın yönetmenliğini yaptığı “Evening Standard” gazetesi de başyazısında, seçim sonuçlarının azınlık hükümetini gösterdiği görüşünü aktardı. Gazete, May’in Kuzey İrlanda merkezli DUP desteği ile bir azınlık hükümeti kuracağını ancak bu hükümetin “göreve gelse de, iktidar olamayacağını” yazdı.
Seçimin sonuçlarına dair Avrupa Birliği’nde (AB) yapılan değerlendirmelerde, Brexit sürecinin bir an önce başlatılması çağrısı yapıldı. AB Komisyonu’nun Brexit başmüzakerecisi Michel Barnier, “Brexit müzakereleri İngiltere hazır olduğunda başlamalı. AB’nin pozisyonu ve bu süreçteki takvim açık. Anlaşmaya varma üzerine yoğunlaşalım” açıklamasında bulundu.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise “Brexit müzakerelerinin ne zaman başlayacağını bilmiyoruz ama ne zaman bitmesi gerektiğini biliyoruz. ‘Müzakere olmamasından’ kaynaklanacak ‘anlaşma olmadı’ senaryosundan kaçınmak için elinizden geleni yapın” ifadelerine yer verdi.
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’deki seçimlerin AB-İngiltere boşanma süreci üzerinde “büyük bir etki” yapmayacağını umduğunu dile getirdi.

Şimdi ne olacak

Başbakan Theresa May, seçim sonrası hükümeti kurma görevini alırken, Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi’nin desteği ile bir hükümet kuracaklarını açıkladı. 319 vekil alacak olan Muhafazakar Parti ile 10 vekil çıkarması öngörülen DUP’un toplam sayısı 326’yı geçiyor ve çoğunluk hükümeti için yeterli. Ancak DUP ile görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması halinde durum karışacak. May, başka bir partiyle koalisyon kurmak istemezse “azınlık hükümeti” seçeneğini de deneyebilir.
Bununla birlikte Ada basını, İşçi Partisi lideri Corbyn’in seçim kampanyası döneminde koalisyona karşı olduğunu söylemesine rağmen İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve Liberal Demokrat Parti ile bir koalisyona girebileceği değerlendirmesinde bulunuyor. SNP lideri Nicola Sturgeon oy sayımında yaptığı açıklamada, Corbyn’in liderliğini eleştirmiş ancak “ileriye dönük politika izleyen bir ittifakın içinde olmak istediklerini” söylemişti.

Kedi Larry gergindi!

Bu seçimde, rekor sayıda kadın milletvekili seçildi. Bu seçimlerde 206 kadın milletvekili Parlamento’ya girerken, 2015 genel seçimlerinde bu rakam 196’ydı.
Başbakanlık konutunun kedisi Larry, seçim sonuçları beklenirken hayli gergin göründü. Bu durum, muhabirlerin dikkatinden kaçmadı. Larry’nin, seçime rağmen “koltuğu sağlam” görünüyor...
Başbakan Theresa May kendi seçim bölgesi olan Berkshire’a bağlı Maidenhead’de oyların yaklaşık yüzde 65’ini aldı. Rakipleri ise “Susam Sokağı” karakteri Elmo’nun kıyafetiyle dolaşan Bobby Smith, bağımsız aday “Lord Buckethead” gibi ilginç karakterler vardı. May’in, bu adaylarla birlikte fotoğrafı çok konuşuldu.
Liberal Demokratlar’ın eski lideri ve eski başbakan yardımcısı Nick Clegg, 12 yıldır koruduğu milletvekilliği koltuğunu İşçi Partisi adayına kaybetti. Ancak gidişi pek kimseyi şaşırtmadı. Çünkü “Nick Clegg kim?” sorusu, önceki gece Google’da en çok arananlardan biri oldu.