Gündem Sedef hastalarını yıkan duygu: Çaresizlik

Sedef hastalarını yıkan duygu: Çaresizlik

13.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ciltlerinde oluşan leke ve döküntüler nedeniyle sedef hastalarının yüzde 70’i kendini çaresiz hissediyor, yüzde 40’ı aşağılanmaya uğradığını düşünüyor.

Sedef hastalarını yıkan duygu: Çaresizlik

Türkiye’de 1 milyondan fazla sedef hastası bulunurken, bu hastalar ciltlerinde oluşan leke ve döküntüler nedeniyle günlük yaşamlarında büyük sıkıntılar yaşıyor. Türkiye’deki sedef hastalarının yüzde 70’i kendisini çaresiz hissederken, hastaların yüzde 40’ı ciltlerindeki belirtiler nedeniyle ayrımcılık ve aşağılanmayla karşılaşıyor.

Haberin Devamı

Hastaların yaşadığı sorunları değerlendiren Psoriasis (Sedef) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, hastaların bulaşıcı bir hastalık taşıyormuş muamelesine maruz kaldıklarını söyledi. “Bazıları hastalıkla baş etmek için toplumdan kaçma, alkol ya da aşırı yeme gibi yollara başvuruyor. Bu da kalp hastalıkları, obezite ve diyabet gibi problemleri getiriyor” diyen Başkan, hastaların toplum içinde rahatsız edici bakışlarla karşılaştığını kaydetti.

Cinselliği de etkiliyor

Hastaların yüzde 24’ü sedefin ilişkilerini etkilediğini, yüzde 11’i eşinin ilişkiye son verdiğini, yüzde 48 eş olarak kendisini yetersiz hissettiğini, yüzde 46’sı cinsellikle ilgili sorun yaşadığını belirtiyor. Hastaların yüzde 19’u çalışma ortamlarındaki insanlar tarafından alaya alındığını, yüzde 56’sı ise kaşıntı nedeniyle kendilerini tam olarak üretken hissetmediğini düşünüyor. Hastaların yüzde 25’lik kısmı anksiyete, yüzde 24’ü depresyon tanısı almış durumda.