Gündem ‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kangal ilçesini yapılan hizmetlerle her geçen gün daha da tanınır hale getirdiklerini belirten Başkan Mehmet Öztürk, “Yüzde 85’i tamamlanan Şehirlerarası Otobüs Terminali hizmete girdiğinde vatandaşlar Kangal’ın değerlerini daha çok görme imkanı bulacak” dedi.

‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

Sivas’a 90 km, Malatya’ya ise 170 km uzaklıkta yer alan Kangal ilçesi, Sivas- Malatya Karayolları istikametinde giriş çıkış yapacaklar için önemli bir yere sahip. Yapımı tamamlanmak üzere olan Kangal Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin mimari yapısı ve sunacağı imkanlarla vatandaşları keşfedilmeyi bekleyen yolculuklara çıkaracağını belirten Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, ilçede gerçekleştirilen hizmetleri Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

- Tamamen belediye bütçesiyle yapımına başlanan Kangal Otobüs Terminali’nde gelinen son durum nedir?

İlçemiz sınırları içerisinde düzenli bir otogar mevcut olmayıp bu eksikliğin giderilmesini amaç edindik. Tamamen belediyemiz bütçesi ile 22 Mayıs 2017’de inşaatına başlanan Kangal Otobüs Terminali tamamlanma aşamasına geldi. Kangal Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin bitmesi halinde; alt katında 10 adet otobüs peronu, 29 adet araç park yeri, 10 adet acente hizmet verecek. Üst katta ise Kongre Toplantı Salonu ve İdari Bölüm Tesisi bulunacak. Ayrıca terminalde internet kafe, dükkanlar, restorant ve kafeteryalar da yer alacak. Yeni otogar projesi, ilçemizin sembolü Köpek Heykeli ile ilçemizin tamamını görmekte olan Bayraktepe-Şehitler Kalesi’nin yanında yer alıyor. Terminal tamamlandığında tüm yolcular şehirlerarası yolculuğun yanında diğer ilçe ve köylerimizden gelip gidecek olan yolcular da istedikleri yeri ziyaret edebilecekler. Sivas-Malatya Karayolu kenarında ilçemiz girişine yapılması düşünülen bu yeni otogar binasının mimari yapısı ve sunacağı imkânlarla vatandaşlar, Kangal’ın dünyaca ünlü Kangal Koyunu, Kangal Köpeği ve Şifalı Balıkları’nı ziyaret edecekler.

Haberin Devamı

‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

Manevi hava oluşturdu

- Şehitler Kalesi Bayraktepe Projesi şehit yakınlarına manevi bir destek sağladı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kars’ın Kağızman ilçesinde 1993 yılında şehit olan Piyade Çavuş Üzeyir Gençdoğmuş’un cenazesinin Sivas’ın Kangal ilçesine defnedilmesiyle rivayete göre şehidin mezarından Şehitler Tepesi olarak bilinen yere ışık yansıdı. Bunun üzerine başlattığımız çalışmayla şehidin mezarından ışık gelen tepeye 2 bin 500 metre kare alana 4.5 metre yüksekliğinde yapay kale yapıldı. Kaleye 9 adet 9 metre uzunluğunda kule yapıldı ve şehitler için de 22 adet bayrak dikildi. Şehitler Kalesi Bayraktepe Projesi ile tüm şehitlerimiz için milli ve manevi destek sağlanmaya çalışılmıştır. Kale, şehitlere karşı bir vefa bir saygı ve manevi hava oluşmasını sağlamış olup; Kangal ilçesine bu anlamda yapılmış ilk kaledir. Ayrıca Şehitler Kalemiz ülkemizde son zamanlarda yaşanmış olaylara karşı da manevi bir hava oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

Külliyeyi Anadolu’nun Aslanları mı koruyacak?

Sivas’ta yetiştirilen dünyaca ünlü ‘Anadolu Aslanı’ olarak bilinen Kangal köpekleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin korunmasına talip oldu. Yaklaşık 2 yıl önce Sivas’ta düzenlediği mitingin ardından Sivas Belediyesi tarafından iki adet yavru Kangal köpeği hediye edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Sivas’tan iki adet daha yavru Kangal köpeği aldı. Çoban köpeği olarak bilinen Kangal köpekleri koruma iç güdüsüyle sürüsünü ve bulunduğu alanı korumasıyla biliniyor. Kangal köpeği çok eski çağlardan bu yana varlığını sürdüren, Türk bekçi köpeği olarak da bilinen bir köpek türüdür. Her ne kadar dev bir cüsseye sahip olsalar da, fazlasıyla uysal, çocuklarla iyi anlaşan, dost canlısı bir yapısı vardır. Zeki ve atik olan kangal köpeklerinin eğitimi de oldukça kolaydır. Adını ise Sivas ilinin, Kangal ilçesinden almıştır. Bir rivayete göre Kangal köpeğinin kökeninin Anadolu olduğu söyleniyor. Eski Anadolu uygarlıklarının vahşi hayvanlardan korunmak için ‘arslan gibi güçlü ‘ ve iri yarı olan bu köpekleri kullandıkları söylenmektedir. Evliya Çelebi’de Seyahatname’sinde Kangal köpeklerinden ‘Arslan kadar güçlü ve cüsseli’ diye bahsetmiştir. Kangal çoban köpeklerinin bu kadar eskilere dayanan tarihi geçmişten günümüze kadar ırk özelliklerini bozmadan gelebilmesini, geçimini koyunculuktan sağlayan çiftçilerin en güvenilir dostu olmasına ve dünya köpek ırkları arasında kurtlara karşı koyabilen tek köpek ırkı olmasına bağlanmaktadır.

Haberin Devamı

‘Şehitler Kalesi Kangal’ın gururu’

‘Doktor balıklar’ şifa dağıtıyor

Dünyaca ünlü Termal Balıklı Kaplıcası Sivas’a 98, Kangal ilçe merkezine ise 13 kilometre uzaklıktadır. Kangal Balıklı Kaplıca’nın ülkemiz termal kaplıcaları içerisinde kendine özgü bir yeri vardır. Tedavi özelliği itibariyle dünyada başka bir benzeri olmayan kaplıca, ilmi ve tıbbi bir mucizeyi ‘Sedef hastalığını tedavi ederek’ sergilemektedir. 36-37 derece sıcaklıktaki kaplıca suyunda bulunan balıkların mucizevi bir şekilde tedavi yöntemi uygulaması bu kaplıcanın ününü ve özelliğini daha da artırmaktadır. Çünkü, modern tıpda şimdiye kadar fayda görmeyen dünyanın her yerindeki cilt hastalıkları için Kangal Balıklı Kaplıcası en son ümit kaynağı olmaktadır. Vücut ısısına eşdeğer olan 36-37 derecedeki kaplıca suyu şifa özelliğinin yanı sıra berrak, kokusuz, aktığı yerde hiçbir çökelti bırakmamaktadır.

Haberin Devamı