Gündem Şehr-i İstanbul’un 100 romanı tek kitapta

Şehr-i İstanbul’un 100 romanı tek kitapta

29.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Tanzimat’tan günümüze İstanbul’un 100 romanını tek kitapta bir araya getirdi.

Şehr-i İstanbul’un 100 romanı tek kitapta

“İstanbul’un Yüzleri Serisi” kapsamında kitaplaştırılan “İstanbul’un 100 Romanı” ile kurguya sinmiş İstanbul’un izleri kent sakinlerine aktarılıyor. Kitaba konu olan romanlarda her yazar, İstanbul’un değişik bir cephe ve devresine odaklanıyor.
Halit Ziya Uşaklıgil’de konak yaşantısı, Halide Edib Adıvar’da eski mahalle hayatı, Reşat Nuri’de Türk ailesinin yaprak dökümü, Sermet Muhtar Alus’ta kabadayılık âlemi, Sait Faik Abasıyanık’ta küçük adamın hayatı, Orhan Kemal’de Yeşilçam dünyası, Yusuf Atılgan’da aylaklık, Orhan Pamuk’ta minyatür sanatının gizemi, Buket Uzuner’de farklı İstanbullar göze göze çarpıyor.

Sosyal hayattaki değişim

Kitabı yayına hazırlayan araştırmacı-yazar Ali Şükrü Çoruk ise, İstanbul’un 100 romanını tespit ederken şehrin kimliğini, kültürünü, yaşayışını ve zaman içinde geçirdiği değişimi gösteren örneklerden hareket ettiğini belirtiyor. Çoruk ayrıca İstanbul sosyal hayatındaki değişimi en iyi yansıtan yazarlar arasında başta Ahmet Midhat Efendi, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Peyami Safa, Samiha Ayverdi ve Selim İleri’nini geldiğini belirtiyor. İstanbul’un 100 Romanı ile şehrin zaman içerisindeki değişimi, Türk edebiyatına damgasını vuran usta kalemlerin gözlemleriyle okuyucuya sunuluyor.

Yazarlar