Pazar

30.10.2016 - 02:30

Şehrin yeni lezzetleri

Sonbaharla birlikte menüler yenilendi, yeni lezzetler sunulmaya başlandı. İstanbul’un gastronomi sahnesinden yeni lezzet haberleri

Sitene Ekle
Şişedeki balık  |  Mehmet Yalçın myalcin@tnn.net Tüm Yazıları »

Siyah lahmacun mu? Evet. Bugünlerde İstanbul’un en çarpıcı tatlarından biri Rumelihisarı’ndaki sevimli bir lokantada yeniyor. Ve adı lahmacun olmasına rağmen, Gül Etker’in işlettiği “dişil” bir restoranda sunuluyor. Hamuru mürekkepbalığı mürekkebiyle renklendirilmiş, üzeri karidesten kum midyesine deniz ürünleriyle dolu özel bir lezzet bu. Kiss the Frog’un bu lahmacun gibi şaşırtan bir başka sürprizi de yemeğin finalinde geliyor. “After Eight” profiterol, bu isimdeki ünlü nane kremalı çikolataya atfen naneli dondurma ile doldurulmuş bir profiterol. Görüntüsü de tadı da harika.

Göz dolduruyorlar

Ya Şans Restaurant’ın kuzu gerdanına ne buyurulur? 14 saat fırında ağır ağır, demlene demlene pişen kuzunun gerdanı üzerine kırmızıbiberler serpiştirilerek, yanında sebze sotesi ve pişme suyuyla birlikte, tek başına bir ziyafet coşkusu yaratıyor. Çatalın ucu değer değmez dağılan lokum gibi etleri adeta çiğnemeden yutarken, “Hükümdarlar ve soylular asırlarca etin kemiğe yakın bu kısımlarını boşuna sevmemişler” diyorsunuz.

Bu sonbahar menüsünde önemli değişiklikler yapan bir başka restoranımız, Nişantaşı’nın müzikli mekanı Frankie. Frankie’nin kurucu şefi Symeon Triantafyllou’nun ayrılmasının ardından yardımcısı Serdar Madakbaş mutfağın kaptanlığını üstlendi ve sıkı bir yeni menü hazırladı. Yeni menüde kinoa gibi biraz tatsız bir malzemeyle sunulan nefis bir karides tempura dikkat çekiyor. Şef, kinoayı bile lezzetli bir hale sokarak sıkı bir alkış alıyor. Fincanda sunulan Chardonnay asma yaprağı çorbası, çıtır sebzelerle sunulan soya sosu çektirmeli Çanakkale deniz tarağı, trança balığından ceviche, ton balığından tartar, karnabahar püreli karides... Frankie’nin yeni menüsünde ince çalışılmış bu deniz ürünlerinin yanı sıra kişniş soslu kuzu incik gibi rüstik yemekler de var.

Zorlu Center’da da bir şube açan yılların Zanzibar’ı, bu yeni mekanında da klasik lezzetlerini koruyor, İtalyan şef Riccardo Scaioli’nin danışmanlığıyla onlara acılı deniz ürünlü makarnaları ve “scrocchiarella” denilen kıtır pizzaları ekliyor. Bu “pizza”, bisküviyi andıran kıtır bir hamurdan yapılıyor ve malzeme sandviç gibi iki kıtır hamur katının arasında kalıyor. Hafif ve leziz bir öğle yemeği için ideal.

Kebapçılarda hareket var

Yeme-içme dünyamızdaki yeni bir hareket de, Zorlu Center’daki Raffles Otel’in düzenlediği lüks brunch. Canlı caz müziğiyle renklenen brunch’da büfe alışılmadık zenginlikte: Fransa’dan günlük gelen Bröton istiridyeleri, ıstakoz, jumbo karides, suşi ve saşimiler, dinlenmiş kuzu ve sığır etleri, fine dining lokantalarda sunulan incelikte tatlılar. Bu şık büfeye bir kadeh şampanya ve sınırsız sangria eşlik ediyor.

Kebap dünyası da epey hareketli. Bu dünyadaki son yenilik, 50. yılını kutlayan Samatya Develi’den. Kebapları ve mezeleriyle klasikleşen ünlü Gaziantep restoranı, yöresinin tencere yemeklerine de yer vermeye başladı. Bunun ilki, yuvalama çorbası oldu. Soğuk günlerde bol bol kaşıklanan ve içinde naneden karabibere, nohuttan kazbaşı doğranmış kuzu etlerine kadar birçok lezzeti barındıran yuvalama çorbası, yoğun kıvamıyla çorba olduğu kadar sulu bir yemek aynı zamanda. Yakında diğer Gaziantep yemeklerinin de menüye ekleneceği söyleniyor.

Viyana’da bile şube açan Ali Ocakbaşı ise, Karaköy’deki etkileyici Haliç ve Galata Köprüsü manzaralı şubesinde kebapları steakhouse’lar gibi sunuyor. Kebaplar ahşap tablalarda, modern bir sunumla geliyor. Ama mekanın yıldızı, Adana’nın ünlü “bardak altı” lahmacunu. Urfa lahmacunu kadar baharat içermeyen, Antep lahmacunu gibi sarımsak konmayan bu ufacık lahmacun, lezzetini kıyması kadar kuyrukyağından alıyor ve insan kebaba geçmeden sadece bunun birkaç tanesiyle akşamı tamamlamak istiyor. Hamurunun çıtırlığı da cabası. 

©Copyright 2016 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.