Dünya Suriye için yoğun trafik

Suriye için yoğun trafik

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de rejim güçlerinin Rusya’nın desteğiyle İdlib’teki operasyonları devam ederken, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasındaki diplomasi trafiğ

Suriye için  yoğun trafik

Suriye’de rejim güçlerinin Rusya’nın desteğiyle İdlib’teki operasyonları devam ederken, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasındaki diplomasi trafiği de yoğunlaşıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile dün telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre görüşme talebi Rusya’dan gelirken, görüşmenin içeriğine ilişkin net bir bilgi verilmedi. Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Lavrov ve Çavuşoğlu’nun Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne hazırlığı ele aldığı ifade edildi. Açıklamada, “Taraflar, Soçi’deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin hazırlıklarını ele aldı ve kongrede sonuç alınmasını sağlayacak muhtemel adımlar hakkında görüş alışverişi yaptı” denildi.
Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un, Çavuşoğlu’nun yanı sıra aynı gün İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtiliyor. Rus Sputnik ajansının haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov ile Zarif’in, ay sonunda Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına istinaden siyasi çözüm arayışları kapsamında Suriye’deki durumu ele aldığını bildirdi. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin, 29-30 Ocak’ta Soçi’de yapılması öngörülüyor.
Türk Dışişleri Bakanlığı, İdlib’de operasyon gerçekleştiren Suriye ordusunun “gerginliği azaltma bölgesi” sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Astana’da Suriye’nin garantörü olan Rusya ve İran’ın Ankara büyükelçilerini geçtiğimiz günlerde bakanlığa çağırarak rahatsızlığını iletmişti.
Muhaliflerin atağı
Bu arada İdlib’deki muhaliflerin, hükümet güçlerinin ve müttefiklerin bölgedeki yoğun saldırılarının ardından başlattığı karşı atak da sürüyor. Bölgedeki muhalif kaynaklara ve Suriye ordusundan yana savaşan Lübnanlı Hizbullah’a ait askeri medya birimine göre, İran destekli milis kuvvetlerinin desteğiyle yapılan hükümet saldırısının, son iki hafta içinde hız kazandığı, İdlib’de yoğun çarpışmaların sürdüğü haber veriliyor.
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) denetimindeki savaşçılar, Şam rejimi ve müttefiklerinin saldırılarını püskürtmek ve kuzeydoğudaki Hama ile güneydeki İdlib’de hükümetin ele geçirdiği yerleri geri alabilmek için ortak bir harekat merkezi kurduklarını açıkladı. Muhalifler, 15 köyü ele geçirdiklerini ve hükümet güçlerinden 60 kişiyi yakaladıklarını savundu. Suriyeli bir askeri kaynak ise bunu reddetti ve isyancıların karşı saldırıya giriştikleri yolundaki sözlerini propaganda olarak niteledi.
Suriye Müzakere Komitesi üyesi Hadi El Bahra ise, Suriyeli muhaliflerin Şam’la mümkün olduğunca yakın zamanda doğrudan müzakereler gerçekleştirmeye hazır olduğunu öne sürdü. Rus Sputnik ajansına konuşan Bahra “Muhalifler 2014 yılından beri Cenevre’de ön koşul olmaksızın müzakere istiyor. 2014 yılında doğrudan görüşmelerimiz oldu ve daha sonra durduruldu. Şimdi BM ile müzakereler yapılıyor ancak Şam’la doğrudan bir müzakere yok. Şam’la mümkün olduğunca yakın zamanda müzakereler gerçekleştirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Rejimin gerginliği azaltma bölgelerinden İdlib’e düzenlediği operasyon sürerken, üç garantör ülke arasındaki diplomasi trafiği de yoğunlaştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rus meslektaşı Lavrov ile, Lavrov da İranlı mevkidaşıyla görüşmeler yaptı

Yazarlar