Ekonomi Şeker ve tütüne jet denetim

Şeker ve tütüne jet denetim

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Şeker ve tütün piyasasına jet denetimler başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, şeker ve tütün lobilerine göz açtırmayacaklarını belirterek “Lobilerle gelmedik” dedi. Fakıbaba, 30 yılın en kurak döneminin yaşandığını söyledi

Şeker ve tütüne jet denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Şeker Üst Kurulu ile Tütün ve Alkol Piyasaları Denetim Üst Kurulu’nun (TAPDK) lağvedilmesinin ardından, piyasa denetimine jet hızıyla başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, “Yol haritasına çalıyoruz. Başarılı olacağız, başka yolu yok. Bakanlık bünyesinde birim olacak. Piyasayı daha iyi kontrol edeceğiz. Bizim görevimiz en iyi şekilde denetim yapmak ve denetimlerimiz hemen bu hafta içinde başladı” diye konuştu. Fakıbaba, güçlü lobiler karşısında nişasta bazlı şeker konusunda nasıl bir adım atacakları konusunda ise, “insan için ülke için faydalı olan ne ise onu yapacağız” ifadelerini kullandı. Son 30 yılın en kurak döneminin tarıma olumsuz etkisinin olabileceğini belirten Fakıbaba, il müdürlüklerine kuraklığın olumsuz etkilerinin tespiti için rapor hazırlamaları talimatı verdi. Etki analiz raporlarının ardından Tarım Bakanlığı, çiftçilerin desteklenmesi başta olmak üzere alınacak önlemlere ilişkin yol haritasını belirleyecek.

Haberin Devamı

Lobilerle gelmedik

Nişasta bazlı şeker lobisi başta olmak üzere şeker ve tütün alanındaki güçlü lobilerle nasıl mücadele edeceklerine ilişkin soruyu yanıtlarken, lobilere göz açtırmayacakları mesajı verdi. Fakıbaba, “Doğru olan ne ise halkın menfatine uygun olan neyse onu yaparız. Lobilerle gelmedik. İnsan için ülke için faydalı olan neyse onu yapacağız” dedi.

Denetim başladı

Fakıbaba, kurumların kapatılması sonrasında piyasa denetiminin nasıl yapıldığına dönük olarak da “Piyasasayı daha iyi kontrol edeceğimizi düşünüyorum. Bakanlık bu işi iyi yönetir. Bizim görevimi işi en iyi şekilde yapmak. Denetimlerimiz hemen bu hafta içinde başladı” ifadelerini kullandı.

Piyasaya kontrol

Fakıbaba, TBMM’deki özel sohbetinde 24 Aralık’ta yayınlanan KHK ile lağvedilen Şeker ile TAPDK üst kurullarının yerine nasıl bir yapılanma getirileceğine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Üst kurulların yerine bakanlık bünyesinde oluşturulacak birimi yapılandırmaya çalıştıklarını dile getiren Fakıbaba, “Çalışıyoruz Şeker kurulu ve TAPDk ile ilgili. Başarılı olacağız başka yolu yok. Bünyemizde bir birim olacak hem TAPDK hem şeker bir birim olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

En kurak kış dönemi

Bakan Fakıbaba, Türkiye’de yaşanan son 30 yılın en büyük kuraklığına ilişkin olarak da tarım ve çitfçiye olumsuz etkilerinin olacağını söyledi. Yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçilerin zararının muhtemel olduğunu ve sigortalı ürünler kapsamında gerekenin yapılacağını ifade eden Fakıbaba, tarım ürünlerine yönelik destekleme oranlarının yasayla belirlendiğini, belirlenen oranlar kapsamında çalışmaların yapılacağını kaydetti. Kuraklığın en fazla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak kendisini, bakanlık çalışanlarını üzdüğünü vurgulayan Fakıbaba, “Yağış olmadığı zaman çiftçinin şikayetçi olmaması mümkün değil. Şikayetler bana gelmiyor ama ben bile bu kadar rahatsızsam düşünün emek vermiş çiftçi ne kadar huzursuzdur. 70’lerden bu yana en kurak yıl olduğunu biliyoruz, bu kuraklık mutlaka ürünleri etkileyecek ama oranını şu an bilemiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Fakıbaba, il müdürlüklerine kuraklığın olumsuz etkilerinin tespiti için rapor hazırlamaları talimatı verdi. Etki analiz raporlarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçilerin desteklenmesi başta olmak üzere alınacak önlemlere ilişkin yol haritasını belirleyecek.

Yazarlar