Gündem Selçuklu mezarları iskeleden çıktı!

Selçuklu mezarları iskeleden çıktı!

03.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Van’ın Gevaş ilçesinde Van Gölü kıyısında yıllardır gizli kalan tarihi bir ayıp ortaya çıkarıldı. Tarihi Selçuklu mezar taşlarının 70 yıl önce sökülüp iskele yapıldığı ve bu iskelenin de sular altında kaldığı görüntülerle belgelendi.

Selçuklu mezarları iskeleden çıktı

1994’te Van Gölü’nde çalışma yapan Sualtı Görüntü Yönetmeni Dalgıç Tahsin Ceylan, 22 yıl önce çektiği fotoğrafları önceki gün tesadüfen yapılan bir konuşmada Gevaş kıyılarında çektiğini hatırladı. Ceylan, “Yıllar sonra geldiğimde o bölgeyi aradım ancak bulamadım. Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın konuşmasıyla tarihi mezar taşlarını burada olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlandım. Hemen Prof.Dr. Mustafa Sarı, dalgıç Murat Kulaç ile birlikte o bölgeye daldık. Tarihi mezar taşlarının iskele yapıldığını bir kez daha görüntülemeyi başardık” dedi.

‘Sualtı müzesi yapılacak’
Dalış ekibinde bulunan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise Van Gölü’nün dünyada eşi bulunmayan bir eko sisteme sahip olduğunu belirterek, tarihi eserlerinde Van Gölü’ne ayrı bir önem kazandırdığını ifade etti. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, daha önce burada Salçuklu Mazarlıklarının taşlarını söküldüğü yönünde duyumlarının olduğunu belirterek, “Bu duyamlarımız gerçek oldu. Bu taşların barbarca sökülüp burada iskele yapıldığı belgelendi. Bundan sonra yapacağımız çalışmayla burayı su altı müzesi haline getirerek su altı dalış turizmine açmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.