Gündem Sendika, yabancı dil hazırlığa mesafeli...

Sendika, yabancı dil hazırlığa mesafeli...

28.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım’ın, “eğitimde reform” paketi kapsamında, “5. sınıf öğrencilerine yoğunlaştırılmış yabancı dil eğitimi” verileceğine yönelik açıklamasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkili sendikası Eğitim-Bir-Sen, konuyla ilgili kapsamlı bir rapor yayımladı.

Sendika, yabancı dil hazırlığa mesafeli...

“5. sınıfın yabancı dil dersi ağırlıklı hale getirilmesi/Zorluklar, Riskler, Alternatifler” başlıklı raporda, mevcut durumda Türkiye’de 12 bin 600 İngilizce öğretmeni açığı bulunduğu belirtilerek, bu açığın “hazırlık sınıfı” mantığı ile yabancı dil ders saatinin 21’e çıkarılması durumunda 53 bin 280’e ulaşacağı ifade edildi. Raporda, 5. sınıfın öğrenciler için, “kritik bir evre” olduğu belirtilerek, “Küresel inovasyon yarışında bütün ülkeler eğitim sistemlerinin STEM (fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarına ağırlık verirken, Türkiye’nin öğrencilerin öğrenmeye en açık oldukları bir dönemde bütün okullarında yabancı dile ağırlık vermesi tartışmaya açıktır. Bir diğer endişe verici nokta ise, yabancı dil eğitiminin ailelerin isteklerine bakılmaksızın bütün öğrencilere ‘zorunlu’ bir şekilde verilecek olmasıdır” ifadeleri dikkati çekti.
Uygulamanın yabancı öğretmen alınımı gündeme getirebileceğine dikkat çekilen raporda, ancak bu durumun halen atanmayı bekleyen 400 bin civarında öğretmen adayının tepkisine yol açabileceği belirtildi. 5. sınıfta yabancı dil ders saatlerinin 3 saatten 15-21 saate çıkarılması ve toplam ders saatinin 35 olarak sabit kalması durumunda diğer branş öğretmenlerinin ders saatleri azalacağından, özellikle bazı batı illerinde birçok branşta ani şekilde öğretmen fazlası söz konusu olabileceğine
dikkat çekildi.