Ankara Seraları Zarar Gören Çiftçiye Devlet Desteği

Seraları Zarar Gören Çiftçiye Devlet Desteği

08.12.2017 - 11:43 | Son Güncellenme:

Antalya'nın bazı ilçelerinde şiddetli yağış ve hortumdan zarar gören seraların yeniden kurulması, hasar oluşan evlerin yeniden inşası için devletin tüm kurumları seferber oldu Kadın çiftçi Erdaş: "Afet günü mahşer yeri gibiydi. 'Bir kuruş paramız yok, ne yapacağız' dedim. Allah devletimize zeval vermesin, hemen sesimizi duydular. Evimiz için ayrı, seralarımız için ayrı para gönderdiler" Seracı Küçükyağız: "Eskiden böyle destekler verilmezdi, yıkılan serayı bir senede kaldırırdık. Devletimiz artık insanının yanında"

Seraları Zarar Gören Çiftçiye Devlet Desteği

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Antalya'nın bazı ilçelerinde şiddetli yağış ve fırtınayla gelen hortumdan zarar görenler için bugüne kadar toplamda 20 milyon lira ödenek gönderildi.

Haberin Devamı

Kumluca, Demre, Finike ve Kaş ilçelerinde 13 Kasım'daki şiddetli yağış, fırtına ve hortumdan zarar gören binlerce dönüm sera alanındaki enkazın kaldırılarak yeniden kurulması, hasar oluşan evlerin tamiratının yapılması ve bazılarının yeniden inşa edilmesi için yapılan çalışmalar sürüyor.

İlgili bakanların da hasar oluşan bölgelerde halkın sıkıntılarını bire bir dinleyip konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıması, zarar gören çiftçinin yüzünü güldürdü. Yaraların sarılması için ilk etapta 10 milyon lirası Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) olmak üzere 20 milyon lira zarar gören çiftçilerin hesabına aktarıldı.

Bir taraftan da Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin iş makineleriyle hasar oluşan bölgelerde enkazlar kaldırıldı. Kısa sürede yeni seralarına kavuşan çiftçiler, devletin desteğiyle mağduriyetlerinin vakit kaybetmeden giderilmesinin mutluluğunu yaşıyor.

Haberin Devamı

- "Devletimiz var olsun"

Hortumdan dolayı yaklaşık 600 dönüm seranın zarar gördüğü Kumluca ilçesi Mavikent Mahallesi'nde çiftçilik yapan Sunay Erdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır çiftçilikle uğraştığını, ilk feda büyük afet yaşadıklarını söyledi.

Devletin desteğini ilk günden itibaren gördüklerini belirten Erdaş, şöyle devam etti:

"Afet günü hasta ziyaretine gitmiştik. Kalkalım derken çığlıklar, bağrışmalar başladı, 'Havada alev topu geziyor' diye. Kalktık hemen geldik. Evimizin önü göçmüş, odaların camları, kapılar kırılmış, elektrik direkleri yollarda. Afet günü, mahşer yeri gibiydi. 'Bir kuruş paramız yok, ne yapacağız' dedim. Allah devletimize zeval vermesin, hemen sesimizi duydular. Evimiz için ayrı seralarımız için ayrı para gönderdiler."

Destekle enkazı kaldırarak seralarını kurduklarını, hasar oluşan evlerin tamir edildiğini ifade eden Erdaş, desteklerin çok hızlı yapıldığına dikkati çekti.

- "Devletimiz artık insanının yanında"

Yalı Mahallesi'den 80 yaşındaki Cemal Küçükyağız ise çocukluğundan bu yana çiftçilikle uğraştığını belirterek afette 40 dönüm sera alanının zarar gördüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Afetten sonra yıkılan seraları hemen kurduklarını ve dikime başlayacaklarını aktaran Küçükyağız, "Seralar yıkılırdı, bir sene boyunca para kazanır o serayı öyle kurardın. Eskiden böyle destekler verilmezdi. Devletimiz artık insanının yanında. Şimdi hem para gönderiyorlar hem de kepçeleriyle arabalarıyla yardım ediyorlar." dedi.

Hakan Gunur da 2-3 dakika içinde binlerce dönüm seranın yıkıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bizim bu enkazı kaldırma şansımız yoktu. Sökemezdik, toplayamazdık. Kumluca ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin kepçeleri, kamyonları yakıt parası dahi almadan enkazı kaldırdı. Hesaplarımıza can suyu olarak para yatırıldı. Devletimizin arkamızda durabileceğini gördük."

Mavikent Mahalle Muhtarı Adem Karataç, Türkiye'nin sebze ihtiyacının yüzde 25'inin Kumluca'dan karşılandığı vurgulayarak ürünlerin Almanya, Rusya, Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini hatırlattı.

Afette hasar oluşan bölgelerde devletin yaraları çok hızlı sardığına dikkati çeken Karataç, devletin hem para yardımında bulunduğunu hem de tüm ekipmanları bölgeye sevk ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kumluca Kaymakamı Hakkı Uzun, ilçede afetten 192 kişinin zararı gördüğünü ve bununla ilgili kamu kaynaklarından 4 milyon, TARSİM'den 2,2 milyon lira aktarıldığını ifade etti. Devletin desteğiyle seraların kurulumunun devam ettiğine işaret eden Uzun, mağduriyetlerin büyük ölçüde giderildiğini söyledi.

- "Çalışmalar bitmek üzere"

Kumluca Belediyesi Başkanı Hüsamettin Çetinkaya ise afet olduğu akşam Soçi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçaktan arayarak bilgi aldığını dile getirdi.

"Bu, devlet millet işbirliği, devleti yönetenlerin milletin derdiyle dertlendiğinin en iyi göstergesiydi. Bize o güç verdi. Sabahında ise Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve devletin kurumları buradaydı. Ardından bakanlarımız bizzat gelerek inceleme yaptı." diyen Çetinkaya, herkesin arı gibi çalıştığını bildirdi.

Her seraya, sıkıntılar giderilerek TARSİM'den sigorta zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

"Kumluca'da 620 dönüm alanda zarar vardı, 100 dönümü sigortalıydı. Geri kalan 520 dönümü sigortasızdı. Vatandaşın kendi imkanları, özel sektörün, belediyenin ortak çalışmasıyla enkaz ortandan kaldırıldı. Arazi düzeltildi, yeni demirler alındı, demir ustaları çalıştı. 620 dönümlük alan tekrar ayağa kaldırılıyor. Bu kadar kısa sürede bunu başarmak müthiş bir başarı. Çalışmalar bitmek üzere. Devletten ilk defa bu kadar kısa sürede bu kadar ciddi yardım geldi."

Çetinkaya, bazı firmaların tohum ve fideyi üreticiye ücretsiz vereceğini de kaydetti.