Ekonomi Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

09.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Önemli bir ekonomik hareket yaratması beklenen Sevgililer Günü alışverişi başladı. Bu özel günün hem esnaf, sanatkar hem de organize perakendeye 9 milyar TL’lik katkısı olacağı tahmin ediliyor. Sadece 8 milyon gül satılması bekleniyor.

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

Perakende ve alışveriş sektörünü Sevgililer Günü heyecanı sardı. Hediyelik alışverişinin zirve yaptığı özel günlerden olan Sevgililer Günü’nün, 8-9 milyar liralık ekonomi yaratması bekleniyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın 14 Şubat Sevgililer Günü’ne hazır olduğunu belirterek, bu günde yapılacak alışverişlerden 8-9 milyar liralık ciro beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Palandöken, özel günler arasında en fazla harcamanın Sevgililer Günü’nde yapıldığını belirterek, bu günün kuyumcudan çiçekçiye, pastacıdan tuhafiyeciye kadar tüm esnaf ve sanatkara can suyu olduğunu kaydetti. Palandöken, tüm perakende sektöründe satışların yüzde 30 oranında artacağını ve her bütçeye ve kesime uygun hediye seçenekleri sunduklarını aktardı.

Hareketlenme başladı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de, geçen yıl Sevgililer Günü’nde 2.2 milyar TL’lik kartlı alışveriş yapıldığını belirterek, “Bu tutarın en az 300 milyon TL’lik kısmı Sevgililer Günü’ne özel hediyelik alışverişinden kaynaklandı. Bu yıl ise bu oranda yüzde 25’lik artış bekliyoruz. 2019’da 400 milyon TL’ye çıkacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu gün için online mağazaların çoktan siparişleri almaya başladığını aktaran Öncel, AVM ve cadde mağazalarında ise hafta sonundan itibaren hareketlenme beklediklerini, asıl yoğunluğun ise 14 Şubat günü olacağını belirtti. Öncel, Sevgililer Günü’nde ağırlıklı olarak kuyumculuk ve takı, sağlık ve kozmetik ürünleri, elektronik eşya, hazır giyim ve restoran cirolarında ciddi artışlar olduğuna işaret etti.

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

8 milyon gül

Türkiye Çiçekçiler Birliği (TÇB) Başkanı İsmail Başaran da, Sevgililer Günü’nün çiçekçilik sektörü için dinamo gibi görüldüğünü belirterek, “Sektör 14 Şubat’ta ciddi anlamda hareketlenir. Geçen yıl sadece gül olarak 7 milyonun üzerinde satış oldu. Bu yıl gül satışının 8 milyonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Gülden sonra en çok talep papatya, lilyum ve orkideye gösteriliyor” dedi.

Çiçeğin hediyede her zaman ilk sırada yer aldığını dile getiren Başaran, Sevgililer Günü siparişinin son ana bırakılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Çiçek siparişlerinizi son güne bırakmayın. 14 Şubat’tan bir gün önce siparişlerinizi oluşturursanız, çiçekçiler tam zamanında eksiksiz teslim edilir. Son gün, son saate bırakılan siparişler yoğunluk nedeniyle sorunlara yol açabilir” uyarısında bulundu.

Nefis Demet’in kurucusu Devrim Aydın da, Sevgililer Günü’nde meyve sepeti siparişlerinin normal günlere göre 5 kat daha fazla artış gösterdiğini belirterek, “55 TL’den 400 TL’ye kadar uzanan fiyat skalasında ürünlerimiz var. Fresh berries en çok tercih edilen ürünümüz” bilgisini verdi.

Hangi marka ne sunuyor?

- Beko Sevgililer Günü için hediye arayışı içinde olanlara Crystal seri ürünlerini sunuyor. Bu seride el blender seti, doğrayıcı, mikser gibi ürünler bulunuyor.

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

- Boyner de özel bir kampanya düzenliyor. Sevgilisine aşkını ifade etmek isteyenler, Boyner özel tasarım markalarından ve Boyner çatısı altındaki ünlü markalardan en özel hediye seçeneklerine, keyifli alışveriş deneyimi ile ulaşabiliyor.

- Twist, Sevgililer Günü’nde kalbinizi çalacak tasarımlarla sahnede. Sloganlı tshirt’ler, günün olmazsa olmaz renkleri kırmızı ve pembe renklerin hakim olduğu pantolonlarla kusursuz bir takım oluyor.

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

- Türkiye’nin en büyük uçak bileti sitesi Enuygun.com, sevdiklerine farklı hediyeler arayanlara için yeni bir alternatif sunuyor. Enuygun Hediye Kart. Siz bileti alın, sevgiliniz rotasını ve zamanını belirlesin.

- Ikea, bu yıl 14 Şubat’ta sadece sevgiliniz ve eşiniz için değil, sevdiğiniz herkes için çeşitli hediye alternatifleri sunuyor.

- Arzum Okka Ailesi, Sevgililer Günü’nün sürprizli hediye alternatifleri arasındaki yerini alıyor. Türk kahvesinin ideal kıvamını ve bol köpüğünü en lezzetli haliyle fincanlara taşıyor.

- Japon markası Miniso, tasarım hediye seçenekleri ile armağan işini kolaylaştırmayı hedefliyor.

- Kiğılı, Sevgililer Günü’ne özel tasarım tişörtlerden ya da birbirinden şık hediyelerden dilediğinizi almanızı ve aşkınızı mutlu etmenizi sağlıyor.

- Emporio Armani, Sevgililer Günü için cazip bir hediye seti sunuyor. Yıllarca kullanılabilecek bu hediye seti sevgilinizin stilini tamamlayacak.

‘Turizm ve eğlence sektörü de patladı’

14 Şubat Sevgililer Günü kutlamaları turizmi ve eğlence sektörünü de hareketlendirecek. İzmir çevresinde ise konaklamalı pansiyon ve otel rezervasyonlarında büyük bir artış yaşandı. Sevgililer Günü için Çeşme’de eğlence mekanları ve otellerde rezervasyonlar arttı. İki kişilik bir gala yemeği programı yapmak isteyen çiftlerin İzmir’de en az 500 TL, konaklamalı programı için ise en düşük 800 TL ödemesi gerekiyor.

Sevgililer Günü’ne 9 milyar TL akacak

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ege Bölge Başkanı Osman Tolga Gencer, özel günlerde turizm potansiyeli olan yerlerdeki satışlarda büyük bir artış yaşandığını belirterek, “14 Şubat öncesi konaklama ciddi bir ivme kazanıyor. Konaklamalı olarak en çok Çeşme ve Kuşadası tercih ediliyor. Genellikle öncelikle Çeşme’deki oteller doluyor daha sonra Kuşadası’ndaki oteller doluyor. İzmir içinde konaklama yerine daha çok gala programları tercih ediliyor” dedi.