Çorum ŞEVKET AVCI, KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNE YENİDEN ADAY

ŞEVKET AVCI, KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNE YENİDEN ADAY

05.06.2014 - 17:20 | Son Güncellenme:

.

ŞEVKET AVCI, KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNE YENİDEN ADAY

Çorum Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, hafta sonu yapılacak olan genel kurulda yeniden aday olduğunu açıkladı.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin yedi yetiştiricinin bir araya gelmesiyle 2006 yılında kurulduğunu hatırlatan başkan Şevket Avcı, birliğin çalışmalarını Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kanun, yönetmelikler çerçevesinde yürüttüğünü belirtti.
Birliğin başarılı çalışmaları ile üye sayısını her geçen gün artırdığına dikkat çeken Başkan Avcı, 2006 yılında 26 üyesi bulunan birliğin bin 189 üyesiyle 7-8 Haziran tarihlerinde Esnaf Odaları Birliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirileceğini belirtti.
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 2008 yılından bugüne kadar anaç küpe ve 1-2. Halk Elinde Hayvan Islahı Akkaraman projeleri kapsamında yetiştiricilere 7 milyon 43 bin 745 TL destek verildiğini açıklayan Avcı, 2008 yılında 153 üyeye anaç küpe destekleri kapsamında 159 bin TL, 2009 yılında anaç 298 üyeye anaç küpe destekleri kapsamında 379 bin TL, 2010 yılında 500 üyeye anaç küpe destekleri kapsamında 608 bin TL, 2011 yılında Halk Elinde Islah projesi kapsamında 31 üyeye 180 bin 780, 2011 yılında 736 üyeye anaç küpe destekleri kapsamında 1 milyon 202 bin 500 TL, 2012 yılında 30 üyeye Halk Elinde Islah projesi kapsamında 291 bin 980, 2012 yılında 830 üyeye anaç küpe destekleri kapsamında 1 milyon 618 bin 900, 2013 yılında 29 üyeye Halk Elinde Hayvan Islahı Akkaraman 1. projesi kapsamında 275 bin 455, 2013 yılında Halk Elinde Hayvan Islahı Akkaraman 2. projesi kapsamında 38 üyeye 192 bin 570, 2013 yılı anaç küpe destekleri kapsamında 941 üyeye 2 milyon 135 bin 560 TL ödeme yapıldığını açıkladı.
KESİNTİLER YASAL
Kesintilerle ilgilide açıklamada bulunan Şevket Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Tarımsal Desteklemelere ilişkin kararname kapsamında her yıl olduğu gibi bu yılda anaç koyun keçi desteklemelerinin birlikçe dağıtıldığını belirterek, “Teşvik kapsamında bulunan hayvanlara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılı için anaç koyunlara ve keçilere hayvan başı 20,00 TL teşvik ödemesi yapılmaktadır. 941 üreticiye ait olan 106 bin 778 adet küçükbaş hayvana 2 milyon 135 bin 560 TL hibe teşvik gelmiştir. Ancak 25 Eylül 2011 tarihinde yapılan Çorum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Kuruluş Belgesini Uyarlama Olağanüstü Genel Kurulu 7. madde gereği hayvan başı olarak 2,00 TL Ön Soy Kütüğü Hizmet Bedelinin üye oy çokluğuyla ve Ana Sözleşme gereği yıllık 70,00 TL üye aidatı, binde birlik Merkez Birliği kesintisi, yüzde ikilik Maliye Bakanlığınca Gelir Vergisi kesintisi yapılarak 02 Haziran 2014 tarihinde T.C. Ziraat Bankası aracılıyla yetiştiricilerimizin hesabına aktarılmıştır” dedi.
Çorum’u küçükbaş hayvan merkezi yapmayı hedeflerini ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Avcı, “Çorumda küçükbaş hayvancılığının et, süt ve yapağı verimini yükselterek ilimizin küçükbaş hayvancılığının üretim merkezi haline gelmesini sağlamak, ilimiz içinde ve komşu illere iyi vasıflı damızlık hayvanlar yetiştirip pazarlamasını sağlamak birliğimizin esas hedefidir. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak Çorum’da hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvanlar yetiştirmeleri için gerek yurt dışından ithal edilmiş, gerek yurt içinde yetiştirilmiş ve gerekse yerli ırk hayvanların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin arttırılması, yerli ırk gen kaynaklarının korunması, bunların soy kütüğü ve ön soy kütüğü kayıtlarının tutulması, belgelendirilmesi ve bu kayıtlara esas teşkil edecek verim kontrollerinin yapılması, sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, üyeler arasında yarışmalar düzenlemesi, üye ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile her türlü üretimin analiz ve kontrolünden sonra yurt içi ve yurt dışında pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tesislerin kurulması, kiralanması ve işletilmesi gibi hususlar ile bakanlığın ve Merkez Birliğinin planlayacağı her türlü hayvan ıslahı çalışmalarını yapmak amacıyla hizmet verir” şeklinde konuştu
Tamamlanan projeler hakkında da açıklamada bulunan Avcı, koç projesi kapsamında 86 işletmeye 2007 yılında 136 adet Kangal-Malya ırı koç, koyun projesi kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı katkıları ile 10 işletmeye 290 koyun, 10 koç dağıtıldığını ifade etti.
Uygulanmakta olan projeler hakkında açıklamada bulunan Avcı, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen Halk Elinde Ülkesel 1. Akkaraman Irkı Islahı projesi ile hayvancılığın desteklenmesi tebliği kapsamında halk elinde yetiştirilmekte olan Akkaraman koyunların büyüme özellikleri bakımından ıslahı amaçlanmıştır. Bu proje ile ülkemiz açısından büyük bir ekonomik güce sahip Akkaraman ırkı koyunun Çorum ilinde saf olarak yetiştirilmesinin sağlanması, Akkaraman ırkının fenotipik ve genotipik olarak korunması, ıslah çalışması ile verim özelliklerinin iyileştirilmesi sağlanmaktadır. 2011 yılından beri yürüttüğümüz Halk Elinde Ülkesel 1. Akkaraman Irkı Islahı projesinin başarılı olmasından dolayı TAGEM tarafından 2013 yılında 2. bir proje daha almış bulunmaktayız. İlk projede 29 yetiştiricimiz bulunmaktayken 2. projede bu sayı 67 üyeye ulaşmıştır. Çorum genelinde 12 bin 600 küçükbaş hayvan üzerinden ıslah programı uygulanmaktadır” diye konuştu.
HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLANLADIĞIMIZ PROJELERİMİZ
2014 yılında hayata geçirmeyi planladıkları projeler hakkında da açıklama da bulunan Avcı, “Koç havuzu projesiyle Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı projesi kapsamında Çorum’da Akkaraman ırkının döl verimi ve büyüme özellikleri bakımından ıslahını, yetiştiricilerin damızlık koç ihtiyaçlarının sertifikalı damızlık koçlarla karşılanmasını, damızlık değeri yüksek ve özelliklerini yavrularına yüksek oranda aktarabilen koçların yetiştirilerek yetiştiricilere sunulmasını amaçlamaktadır. Proje kapsamındaki koçlar yıl boyunca bir araya toplanarak özenle bakım ve beslenmesi birlik tarafından yapılıp koç katım döneminde dönüşümlü olarak yetiştiriciye dağıtılması planlanmaktadır. Koç Geliştirme Projesi ile Damızlık Koç alımı projesi kapsamında merkez, ilçeler, köy ve beldelere dağıtılmak üzere İl Özel İdaresi katkı paylı İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa belli miktarda damızlık koç alımı uygulanacaktır. Damızlık Dişi Toklu Üretim Havuzu projesiyle üyelerin damızlık dişi toklu ihtiyacını karşılamak için üstün nitelikli Akkaraman ırkı dişi damızlık üretim havuzu. Hedefimiz, birlik bünyesinde Çorumda ki küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için üyelerimizin talepleri doğrultusunda yeterli sayıda vasıflı kuzuyu yetiştirip üyelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde sunmaktır. 6300 adet Kıl Keçisi Irkı Islah Projesiyle ile de birlik olarak Çorumda küçükbaş hayvancılığının et, süt verimini yükselterek ilimizin küçükbaş hayvancılığının üretim merkezi haline gelmesini sağlamak, ilimiz içinde ve komşu illere iyi vasıflı damızlık hayvanlar yetiştirip pazarlamasını sağlamaktadır. Kargı Tulum Peyniri’nin de tescili noktasında birlik olarak çalışma yapacağız. Ayrıca alk Elinde Ülkesel 3. Akkaraman Irkı Islahı projesi içinde çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.