Ankara SEYAHAT SAĞLIĞI KİTABININ DAĞITIMINA BAŞLANDI

SEYAHAT SAĞLIĞI KİTABININ DAĞITIMINA BAŞLANDI

07.03.2016 - 13:13 | Son Güncellenme:

.

SEYAHAT SAĞLIĞI KİTABININ DAĞITIMINA BAŞLANDI

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Seyahat Sağlığı El Kitabı’nın ikinci baskısının dağıtımına başlandı.
Seyahat aşılarının yanı sıra enfeksiyonlara karşı güncel bilgiler içeren kitap, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzman Doktor Hüsem Hatipoğlu, yurt dışına seyahat yapacak vatandaşların sağlığı için gerekli önlemlerin aldığını belirtti.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Seyahat Sağlığı El Kitabı’nın ikinci baskısının dağıtımına başlandı. Seyahat aşılarının yanı sıra enfeksiyonlara karşı güncel bilgiler içeren kitap, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bazı ülkelerde ciddi bir şekilde yaşanan Sarıhumma, Tifo, Sıtma, Kolera gibi enfeksiyonların yanı sıra Ebola, Mers-CoV ve Zika enfeksiyonları seyahat sağlığı bilincini daha da arttırdı. Dünya genelinde seyahat edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Artış hızı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5 oranında arttı. 2015 yılında 1 milyar kişi uluslararası seyahat yaptı. Türkiye’de ise 2015 yılında 9 milyon 250 bin vatandaş yurt dışına çıktı. 2014’te yurt dışına çıkanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarken 2015’te 2014’e göre artış yüzde 10,7 oldu. Bu seyahatlerde yükseklik farklılığı, Jet Lag, coğrafi ve doğal şartlar gibi faktörler bir takım sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Bu sağlık sorunlarına maruz kalmamak için seyahat öncesi sağlık danışmanlığı almak gerekiyor. Mümkünse seyahatten 4-8 hafta önce Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurulmalı Seyahate günler kalmış olsa bile başvuru yapılması gerekiyor. Bu merkezlerde sağlık muayenesi, seyahat aşıları, sıtmaya karşı koruyucu ilaçlar ve yolculukta karşılaşabileceği diğer sağlık sorunları ile ilgili sağlık tavsiyeleri öneriliyor. Seyahat öncesi gerekli aşılar uygulanıyor, sıtmadan koruyucu ilaçlar veriliyor.
Bu koruyucu tedbirler, olumsuz sağlık sonuçlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor. Uluslararası yolculuklarla ilgili riskler; yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve yolculuğun güzergahı, amacı, süresi gibi özelliklere göre değişiyor.
Seyahat sırasında ölümlere neden olan faktörlerin başında trafik kazaları geliyor. Trafik kazaları ve şiddet olayları özellikle gelişmekte olan ülkelerde riskli sonuçlar doğuruyor. Farkındalığı arttırarak ve gerekli önlemleri alarak, bu riskler azaltılabilir.
Deniz yolculuğunda en sık görülen sağlık sorunları arasında solunum yolu enfeksiyonları, yaralanmalar, deniz tutması ve gastrointestinal hastalıklar yer alıyor.
Türkiye’de her yıl Umre ve Hac ziyaretleri nedeniyle havalimanlarında toplu çıkışlar yapılıyor. Bu havalimanlarında oluşturulan sağlık ekipleriyle kutsal topraklara gidiş ve dönüşlerde sağlık hizmeti veriliyor. Bu ziyaretler sırasında yaşanabilecek sağlık problemleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmeler yapılıyor. Özellikle bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri anlatılıyor.
SEYAHAT SAĞLIĞI DANIŞMA HATTI 7/24 HİZMET VERİYOR
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzm. Dr. Hüsem Hatipoğlu, yurt dışına seyahat yapacak vatandaşların sağlığı için gerekli önlemlerin aldığını belirtti. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Hatipoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Yurt dışına seyahat edecek vatandaşlarımız ile bu ülkelerde yaşayanların 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattımızı arayarak bulundukları ülkeler hakkında bilgi alabilirler. 7/24 arayabilecekleri bu hattın yanı sıra www.seyahatsagligi.gov.tr adlı internet sitemizden de gidilecek ülkelerle ilgili sağlık riskleri ve salgınlarla ilgili güncel bilgilere ulaşabilirler."