Gündem Seyahatiniz hüsranla sonuçlanmasın

Seyahatiniz hüsranla sonuçlanmasın

16.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seyahatte sorun yaşamak istemeyenler işi ehline bırakarak, tur şirketlerini tercih ediyor. Ancak ‘keyif garantili’ bir tur almanın kuralları var. Öncelikle tur şirketi TÜRSAB üyesi olmalı. Turun fiyatı piyasanın yüzde 15 altında ise durup düşünmeli. İyi araştırıp, karar verin

Seyahatiniz hüsranla sonuçlanmasın

Havaların ısınmasıyla seyahat planları da yapılmaya başlandı. Kimi otelden uçağa tüm programını kendi yapıyor kimi de seyahatinde hiçbir detayı düşünmemek için tur şirketlerini tercih ediyor. Ancak burada tur şirketini iyi seçmek çok önemli. Çünkü bazen büyük bir hevesle aldığınız bir tur, son anda iptal olabilir ya da size 5 yıldızlı bir otel gösterilip 3 yıldızlı bir otelle karşılaşabilirsiniz. Peki, bunun bir garantisi yok mu? Elbette var. Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, tur satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

Turu satın alacağınız şirketin Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi olup olmadığına bakın. Bunu www.tursab.org.tr sitesindeki acentalar bölümünden kontrol edebilirsiniz. TÜRSAB üyesi bir şirket adına para toplayanlara karşı da dikkatli olun. Üye acentanın kendisi haricinde hiçbir şahıs veya şirket acenta adına para toplayamaz.

Elbette fiyat önemli. Birkaç firmayı kıyaslamadan turu satın almayın. Ancak unutmayın. Bir tur şirketinin net kâr marjı yüzde 15’i geçmez. Ortalama da yüzde 5-10 civarındadır. Eğer bir turun fiyatı aynı şartlardaki diğer turlardan yüzde 10-15 daha düşükse dikkatli olun.

Şirket hakkında internetten bilgi toplayın, daha önce bu şirketle seyahat eden arkadaşlarınızdan tavsiyeler alın. Burada genel hizmet kalitesinin bozukluğu ile münferit bazı hataları karıştırmayın. Örneğin turu satın alırken, turda veya aldıktan sonraki acenta ve çalışanlarının tavrı hizmet kalitesini gösterir ancak otelde temizlenmemiş bir oda verilmesi münferit bir hata olabilir.

Haberin Devamı

İptal, tur erteleme, vize alınamama gibi şartlarını ödeme yapmadan öğrenin. Çünkü tur şirketi de sizden aldığı ödemeleri derhal uçak ve otellere yapmak zorunda. Sonra “Ben bunu bilmiyordum, okumadım“ demenin faturası ağır olabilir.

Yaptığınız ödemelerin makbuzlarını, imzalı tur kayıt formunu acentanızdan isteyin. Seyahat acentasının Zorunlu TÜRSAB Sigortası’nı mutlaka yanınıza alın. Tura çıkmadan önce şartlarını okuyun. Bu sigortalar minimum koşulları içerir. Eğer ek teminatlar istiyorsanız ücreti karşılığı bunu acentanızdan talep edin.

Booking.com’da son durum

TÜRSAB, online rezervasyon portalı booking.com’a dava açtı. Mahkeme portalın Türkiye’deki faaliyetlerine durdurma kararı verdi. Cem Polatoğlu, bu konuyla ilgili “Tüketicinin Türkiye’deki hotelleri görmesini engellendi ancak Bilişim Teknolojileri Kurumu ‘Bu kurumumuzu ilgilendiren bir durum değil, rekabet kurulunun sorumluluğunda olan bir yaptırım’ diyerek kararı uygulamayacağını söyledi. Ancak site bunu kendi kendine uyguladı ve sistemini kısmen kapattı. VPN ve benzeri uygulamalarla ambargoyu delmek kolay” dedi.

Haberin Devamı

Vizesiz Yunan Adaları turu başlıyor

Seyahatiniz hüsranla sonuçlanmasın

Türkiye çıkışlı tek cruise markası Celestyal Cruises, geçtiğimiz sezonlarda gerçekleştirdiği vizesiz Yunan Adaları ve Atina turlarını bu sezon da sürdürüyor. Ağustos ayı boyunca yapılacak vizesiz turlarda Celestyal Nefeli, her salı ve cumartesi günleri İzmir’in Çeşme limanından Ege sularına açılacak. Mikonos, Santorini ve Rodos’un dışında Ege’nin daha az bilinen adaları Milos, İos, Siros ve Girit’i keşfetme olanağı sunan turlar, 3, 4 ve 7 gece alternatifli olacak. Bavulunuzu sadece bir kez açarak 8 ada ve Atina’yı gezebileceğiniz turların fiyatı 299 euro’dan başlıyor. Fiyatlarda yüzde 30’dan başlayan erken rezervasyon indirimi kademeli olarak devam ediyor.

Orta Çağ’ı yaşatan şehirlere yolculuk

Eğlenceli, bir o kadar da tarihin en derin, doğanın en güzel halleriyle bezeli Prag, Viyana ve Budapeşte, sizi Orta Çağ’da bir yolculuğa çağırıyor. Bu deneyimi yaşamak istiyorsanız Jolly Tur’un düzenlediği Orta Avrupa Turları sizin için ideal.
Tüm yıl boyunca düzenlenen, en yakın tarihte de 21 Nisan’da başlayacak turlar, 8 gün 7 gece sürüyor. Fiyatları 449 euro’dan başlayan turlar için bazı banka kartlarına yüzde 5 indirim ve 9 taksit avantajı da sunuluyor.

Haberin Devamı

Seyahatiniz hüsranla sonuçlanmasın

İlkbahar için rotanızı çizin

Kış mevsiminin durağanlığından sıyrıldığımız bahar aylarında seyahatseverleri doğanın uyanışına şahit olmaya davet eden Prontotour, Avrupa’dan Asya’ya, Balkanlar’dan Uzakdoğu’ya farklı noktalarda ilkbahar rotası belirledi. Bu yıl bahar turlarında talebin yüzde 20’nin üzerinde arttığını ve bazı turlar için ek kontenjanlar açtıklarını kaydeden Prontotour Genel Müdür Yardımcısı Derya Kesman, yurt dışı ve yurt içinden en çok tercih edilen rotalarla ilgili şu bilgileri verdi:

Büyük Fransa turunda Paris’in yanı sıra Bordeaux, Toulouse, Marsilya, Nice ve Lyon şehirleri; vize ve pasaportsuz gezilebilen Ukrayna’da Kiev, Lviv ve Odessa görülebiliyor. Avrupa’nın en yeşil başkenti unvanına sahip Ljubljana, Mozart’ın yaşamından izler taşıyan Salzburg da bahar rotalarında öne çıkıyor. Drakula efsanesinin geçtiği mekânları görmek isteyenler Romanya turunu seçerken, baharın en güzel renklerini görmek isteyenlerin tercihi İskandinav başkentlerinden Oslo, Kopenhag ve Stockholm oluyor. Baltık ülkeleri, Çin, Hindistan, Nepal de turlar arasında yer alıyor. Türkiye’de ise balonlardan tarihi evlere görsel bir şölen sunan Kadadokya’nın yanı sıra gençlerin şehri olarak bilinen Eskişehir, son zamanların trend turizm noktaları olarak öne çıkıyor. Batı Karadeniz’de tarihi evleriyle dikkat çeken Safranbolu ve masmavi deniziyle Amasra, baharın tüm güzelliklerini sergiliyor.

Haberin Devamı

Gez, çek, yaz...

Her pazar bu sayfada okurlarımızdan gelen fotoğraflara ve hikâyelerine yer vereceğiz. Bu hafta 23 yaşındaki Ali Ulucan, Norveç Kjerag’tan çektiği fotoğrafı bizlerle paylaştı. Ali, fotoğrafın hikâyesini şöyle anlatıyor:

Norveç’in devasa dağlarında bulunan bu kayaya çıkıp inme mesafesi 12 kilometre ve bunu yaklaşık 6-8 saat arasında tamamlayabiliyorsunuz. Kayanın altındaki boşluk 984 metre uzunluğunda bir uçurum. Uçurumun devamı ise şair mavisi bir fiyort manzarasına penceresini açıyor. Adrenalin ve huzur için bire bir! Norveç’teki seyahatimde ilk sıraya Kjerag’ı koyup ‘doğasıya’ tırmandım. Nasıl yaptığımı hâlâ bilmiyorum ama o mutlulukla kayanın üzerinde 10-12 kez zıpladım. Yaşadığımı iliklerime kadar hissettiğim bu dağı sevdim, sevdalandım!

Seyahatlerinizden fotoğraflarınızı ve yazılarınızı gönderin yayınlayalım:
facebook.com/milliyetrota
twitter.com/milliyetrota
instagram.com/milliyetrota
rota@milliyet.com.tr

Yazarlar