Gündem Seyhanlılar hizmetle mutlu

Seyhanlılar hizmetle mutlu

09.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adana’nın Seyhan ilçesine yapılan yatırımlar hakkında Milliyet’e konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Belediyemizin öz kaynakları ile yapılan hizmetlerle ilçe vatandaşlarımızı mutlu ediyoruz” dedi

Seyhanlılar hizmetle mutlu

Daha önce borçları ile gündeme gelen Adana’nın Seyhan ilçe Belediyesi, Zeydan Karalar’ın 2014 seçimleri ile birlikte başkanlığa seçilmesinin ardından artık yaptığı yatırımlar ve projelerle anılıyor. Başkan Karalar’ın hiç borçlanmadan yaptığı projeler sadece Adana’da değil Türkiye’de de örnek gösteriliyor. Seyhan Belediye Başkanı Karalar, gerçekleştirilen hizmet ve projelerle ilgili Milliyet’e konuştu.

Haberin Devamı

- 2014 seçimleri ile birlikte göreve geldiniz. Belediyecilik zor bir iş ve siz bu işi başardınız. Borçla anılan bir belediyeyi kısa sürede atağa geçirip 300 milyon TL’lik yatırım yapmayı nasıl başardınız?

Bizlerin elinde sihirli değnek yok! Göreve gelirken de her şeyin bir anda olmayacağını söylemiştik. Geldiğimizde mali durum hiçte iyi değildi. Toplam 48 milyon 700 bin liralık borç ile belediyeyi devraldık. Kararlıydık, Seyhan’a hak ettiği hizmeti verecektik. Biz borcu bahane etmeden çalışmaya başladık. Geliri artırıp, gereksiz harcamaların önüne geçtik. Bu gün belediyenin borcu yok ve 4 yıl dolmadan tam 300 milyon liralık yatırım yaptık. Önemli hizmetleri hayata geçirdik. Türkiye’nin en güzel mahalle merkezlerini Adana’ya yapıyoruz. Yeşilyurt Mahallesi’nde SEYMER’imiz, düğün salonumuz, çok amaçlı salon, emekli dinlenme evi olacak. Altı 115 araçlık kapalı otopark olacak. Yaklaşık maliyeti 13 milyon lira olan en şık mahalle merkezi olacak. Kreş sözü vermiştik onunda yerine getiriyoruz. Yine Emek Mahallesi’ne 5 milyon lira yatırım bedelli bir tesisin temelini attık. 3 bin 900 metre karesi kapalı semt pazarı olacak. Komplekste ayrıca kısa adı SEYMER olan Seyhan Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi’nin 700 metre kare üzerine 7 derslikli binası olacak. Yine aynı alanda 790 metrekare üzerine 400 kişilik düğün ve çok amaçlı toplantı salonu bulunuyor. Tesisin üst katının 2 bin 86 metrekarelik alanında ise yazlık sinema alanı olacak. Tesis 8 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak.

Haberin Devamı

- En büyük projelerinizden olan ‘Kent Meydanı Projesi’nde gelinen son durum nedir?

İlçe belediyesi öz kaynakları ile Adana’ya şimdiye kadar yapılacak en büyük proje olan ‘Kent Meydanı’ için kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının sonuna geldik. İlk etabın temelini de yakın bir zamanda atacağız. Bu bizim olmazsa olmaz projelerimizden biriydi. Yıllarca gelen her yerel yönetim söz verdi ama tek çivi bile çakılmadı. Biz sözünü verdik ve geldiğimiz günden beri çalışmalarını devam ettiriyoruz. Burası 41 bin metre kare alan üzerine kurulacak.

Haberin Devamı

‘Aileler mağdur edilmedi’

- Kent Meydanı’nda ne gibi sosyal alanlar var?

Yapılacak inşaat alanının yüzde 50’si 800 ve 600 kişilik tiyatro ve opera salonu, konferans merkezleri, sergi salonları, performans sanatları merkezi, gastronomi müzesi, 300 kişilik kız ve erkek öğrenci yurdu, belediye hizmet binası, çocuk oyun evi, kadın istihdam ve eğitim merkezi olacak. Yer altında 600 araçlık otopark olacak. Bu inşaatların tamamı belediye öz kaynakları ile yapılacak. 150 yıllık Çerçi Konağı restorasyonu da yapılacak. Bu alanlarla özdeşleşmiş balıkçılar çarşısını modern hale getirip buradaki yaşama katkı sunması için aynı yere koyuyoruz. Bölge sadece ticari değil aynı zamanda konut alanı. Burada yaşayan ailelerinde mağdur olmalarına gönlümüz razı olmadı. İsteyenlere evlerinin karşılığında para isteyene yine evlerinin karşılında ev verildi. Böylelikle bölgede yaşayan ailelerde bölgeden uzaklaştırılmadı ve mağdur edilmedi.

- Üzerinde hassasiyetle durduğunuz bir halk kart projeniz vardı ve Türkiye’de ilk kez siz hayata geçirdiniz. Oldukça ilgi gören projeyle hedefinizde kaç yardıma muhtaç aileye ulaşmak var?

Haberin Devamı

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerinde hassasiyet ile durduğu bir proje idi. Bu projeyi ilk olarak Adana’da hayata geçirmek bizim için çok önemliydi. 1500 aileye veriyoruz bu yıl 1000 aileye daha vereceğiz. Seyhan’da 20 bin yoksul aile var. İnsanların yatağa aç girmesine bizim gönlümüz razı olmadı. Hiç geliri olmayan ailelere ‘Seyhan Halk Kart’ dağıtıyoruz. Ve bu kartlara her ay 600 liraya kadar nakit para yatırıyoruz. Kartları da ailede anneye yani kadına veriyoruz. Bu kartlarla anlaşmalı yerlerden ihtiyacı olan gıda ve giyim malzemesini alıyor. Dönem sonuna kadar 4 bin aileye vermek istiyoruz.

‘Modern kreşler yaptık’

- Kadınların iş hayatında olmasını destekleyen ve bunun için önemli projelere imza atan bir belediyesiniz. Kadınların en önemli sorunları işe giderken çocuklarını bırakacakları kreşler. Bununla ilgili çalışmanız var mı?

Haberin Devamı

Kadınlarımızın istihdama katılmasını ve kamusal alanda daha çok yer almasını arzu eden bir politika izliyoruz. Kreşlerde bu anlamada çalışan anneler için çok önemli bir hizmet. Ve bu hizmeti yaparken derme çatma bir yapıda bu hizmeti vermek istemedik. Çocuklarımızın okul öncesi eğitimi gelecekleri açısından çok önemli, bu nedenle kreşlere önem verdik son derece modern, dünya ve Avrupa standartlarının üzerinde olması istedik. Şu anda 2 kreşimiz var 2 sinin daha temelini atacağız. 2 kreşte 33 uzman eğitmen ve görevlilerimizle 11 sınıfta 255 çocuğumuza hizmet veriyoruz.

- Adana’nın tarihi geçmişi de önemli. Tarihi binalar ile ilgili çalışmanız var mı?

Adana bir dönem tarım sanayinin başkentiydi ancak şu an o konumundan çok uzakta bizler o sektörlerin boşluğunun turizm ile kapatılabileceğini düşünüyoruz. Çünkü Adana’nın bilinen tarihi 8 bin yıl öncesine dayanıyor. 8 adet tarihi binayı kamulaştırarak restore edilmesi için çalışmalara başladık. Av. Turhan Arun Sakak çalışmasını tamamladık. Nuri Has Pasajı restorasyon çalışmasını yapacağız. Birde tarihi bir binada yapacağımız ‘Yazarlar Evi’nin inşaatı başladı. 10 ay gibi kısa bir süre de tamlanacak.

Seyhanlılar hizmetle mutlu

‘Yüzme bilmeyen çocuk kalmayacak’

- Görev sürenizde kaç çocuğa spor eğitimi verdiniz?

Uyuşturucu kullanım yaşı oldukça aşağı düştü. Seyhan ilçemiz, uyuşturucu kullanımında Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı üstündedir. Biz gençleri bu illetten kurtarmak için onların en doğru şeye yani spora yönelmesini istedik. Görev süremiz boyunca her yaz ‘Yaz spor okulları’ açtık. Okullara kayıt yaptıran tüm çocuk ve gençlerin forma, şort gibi ihtiyaçlarını biz karşıladık. Ve bu bir rekordur tam 185 bin genç ve çocuğumuza spor eğitimi verdik. Çocuklarımız sulama kanallarına yönelmesin diye portatif yüzme havuzlarını açmaya karar verdik. Her yıl 20 bin, 3 yılda 60 bin çocuk uzaman öğretmenlerden yüzme dersi aldı. Ve gördük ki Seyhan’da boğulma vakaları yok denecek kadar azaldı. Adana’da denize gidemeyen çocukların yaşadığı ilçelere bu havuzları götüreceğiz. Ve oradaki çocuklara yüzme öğreteceğiz. Adana’ya 1000 metre kare buz pisti getirdik. 68 bin çocuk ve gencimiz bu pistlerden faydalandı. Bu Adana’da olan ilk ve tek uygulama.

Seyhanlılar hizmetle mutlu

‘Çevreyi önemsiyoruz’

- Enerji kullanımında çevreyi önemsiyor ve yeşil enerji kullanıyorsunuz? Bu projeniz de çok konuşuldu neler söylemek istersiniz?

Bugün dünya ülkelerinin savaşa girmesinin ve yaşanan karışıklığın tek nedeni enerji. Komşu ülkelerimiz petrol ve doğal gaz yönünden oldukça zengin. Bizim öyle kaynaklarımız yok ama doğa dostu güneş enerjisi var. Hem temiz enerji hem de Adana’da bolca var. Bu nedenle yeni yaptığımız taziye evi ve muhtarlık binalarının tamamına güneş enerji panelleri kuruyor güneş enerjisinden faydalanıyoruz. Hatta Adana’da bir sokağımızın aydınlatma işini de güneş enerjisi panelleri ile yapıyoruz. Yeşiloba Mahallesi’ne yapacağımız kapalı semt pazarının çatısını tamamen güneş panelleri ile kaplayacağız ve buradan elde edilecek enerjiyi başka alanlarda kullanacağız.

Seyhanlılar hizmetle mutlu

‘Uyuşturucuya savaş açtık’

- Seyhan’a kaç adet tesis kazandırdınız, bu tesislere ne kadar yatırım yaptınız?

Gençlere spor yaptırmamız gerekli ancak spor yaptırmak için spor sahalarına ihtiyaç var. Göreve geldikten sonra 7 adet spor tesisi açtık. Şu anda da 3 tane daha tesisin ihalesi tamamlandı inşaatına başlanacak. Her yaştaki Seyhanlıya yaşadığı yerde spor yaptırmak için mahallere bu tesisleri yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. 3 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 9 bin 500 metrekare üzerine inşa edilen spor kompleksinde 10 ayrı branşta sporcu aynı anda antrenman ve müsabaka yapabiliyor. Kendi bünyemizin yanında ilçedeki amatör spor kulüplerine de yardım yapıyor ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Öte yandan ilimizde uyuşturucu kullanımının, kullanım sıklığının ve sokak yaşantısının önemli bir sorun haline geldiği tespit edilmiştir. Seyhan, uyuşturucu kullanımında Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katı üstündedir. 18 bin metrekare alanda rehabilitasyon merkezi kuruyoruz. Bu şekilde uyuşturucuya açtığımız savaşa da devam edeceğiz.