Ekonomi SGK’nın prim alacağı 49 milyar TL

SGK’nın prim alacağı 49 milyar TL

23.09.2010 - 15:42 | Son Güncellenme:

.

SGK’nın prim alacağı 49 milyar TL

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda taksit ve peşin ödeme gibi seçeneklerin üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Ödemeyi uzun döneme yaydığımızda bir dönem sonra insanların ödeme alışkanlığı kayboluyor, bu nedenle temel olarak yaklaşımımız peşin ödemeyi cazip kılacak bir takım mekanizmalar oluşturmak” dedi.
SGK’da düzenlenen “İnsan Kaynakları Yönetimi Paneli” öncesinde basın mensuplarının prim borçlarının yeniden yapılandırılması ve ÖSYM’de yaşanan gelişmelere dair sorularını yanıtlayan Zararsız, prim borçları konusunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldüğünü ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda vergiler ve primler bakımından bir yapılandırma çalışmasına başlanması talimatı verildiğini belirtti.
Üst yöneticiler olarak bir araya gelerek, Maliye Müsteşarı, Gelir İdaresi Başkanı ve Gümrük Müsteşarı olarak genel çerçeveyi değerlendirdiklerini anlatan Zararsız, teknik çalışmaların ise yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Zararsız, çalışmanın ekim ayında Parlamento’ya sunulabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

“ÖNCELİĞİMİZ, PEŞİN ÖDEME”
Prim borçlarının ödenmesi konusunda, çok çeşitli seçenekler üzerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zararsız “Temel olarak yaklaşımımız peşin ödemeyi cazip kılacak bir takım mekanizmalar oluşturmak. Çünkü yapılandırmalarda vadeyi uzun zamana yaydığınızda bir müddet sonra insanlarda ödeme alışkanlığı kaybolmaya başlıyor ve yapılandırmanın başarı şansı, tahsilat oranları azalıyor. Bu nedenle olabildiği kadar peşin ödemeyi cazip kılan ama taksit seçenekleri de olan bir yapılandırma üzerinde duruluyor” dedi.
Zararsız, gelinen aşamada hiçbir oran üzerinde açıklama yapmasının doğru olmadığını ifade ederek, “İçerik hakkında şu anda herhangi bir şey söylemem mümkün değil, teknik çalışmalar alternatifli şekilde yapılıyor. Birkaç alternatif hazırlanıyor. O hazırlıklar tamamlandıktan sonra önce biz üst yöneticiler olarak bir araya gelip görüşeceğiz, daha sonra da Sayın Bakanlara arz edeceğiz. Sayın Bakanlar, işin siyasi sahiplenmesini ve tercihini ortaya koyduktan sonra da Bakanlar Kurulu Parlamento’ya gönderecek” diye konuştu.
Zararsız, “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da da bu işin her iki, üç yılda bir baskı aracı haline gelmesini çıkartacak bir takım mekanizmaların üretilmesi konusunda da düşüncelerimiz ve çalışmalarımız var” diyerek, SGK’nın prim borcu alacağın 49 milyar TL civarında olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

“3 BUÇUK AYDA 12 SINAV YAPILACAK”
SGK çatısı altında, YÖK’e dair açıklama yapmanın doğru olmayacağını ifade eden Zararsız, “ ÖSYM ‘de bir görevlendirme yapıldı. Hocamızda bugün geldi başladı görevine. Önümüzdeki 3-3.5 ay içinde yapılacak 12 tane sınav var ve bunların bazıları çok daha büyük katılımların olduğu büyük sınavlar. Bu sınavların yapılması için çalışmalar yapılacak ve yılsonuna kadar bu 12 sınavın tamamı da yapılacaktır” diye konuştu.
Panelde yaptığı konuşmada Zararsız, “2000’li yıllardan sonra Türkiye’nin gündemine gelen reform çabaları ile birlikte personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine geçiş konusunda önemli bir köşe dönümü yaşandı. Bunu da en içi doldurulur vaziyette biz Kamu Yönetimi Temel Kanunu’nda ortaya koyduk. Ama bu kanun kanunlaşamadı, parlamentodan geçti, ama dönemin Cumhurbaşkanı bazı maddelerin yeniden görüşülmesi için iade etti, fakat bir daha görüşülmedi. Her ne kadar o kanun kanunlaşmamış olsa da o dönemden itibaren yeni kurulan bütün kurumlar söz konusu kanundaki temel ilke ve felsefe çerçevesi içerisinde örgütlenme modelleri oluşturuldu ve o şekilde kanunlaştırıldığı için o kanunun ruhu şuanda mevcuttur” dedi.