Ekonomi Siber güvenlik = ulusal güvenlik

Siber güvenlik = ulusal güvenlik

30.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, kişisel her bilginin artık elektronik birer veriye dönüştüğüne dikkat çekti Yıldırım, “Hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik” dedi

Siber güvenlik = ulusal güvenlik

Başbakan Binali Yıldırım, teknolojinin hayatın zorunlu bir bileşeni olduğunu ifade ederek, “Kendimizle ilgili her bilgi artık elektronik birer veriye dönüşüyor. Yani hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik” dedi. Netaş 50. Yıl Zirvesi’ne katılan Yıldırım şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

“2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. Bunun için de bilgi tabanlı kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. Büyüme hamlemizi daha çok akıl teriyle gerçekleştirebiliriz.

Yeni geldiğim için söylüyorum, İngiltere’deki internet hızı Türkiye’dekinden daha yavaş. Türkiye’deki altyapı daha kuvvetli. Bununla da gurur duydum. 77 milyon mobil, 11 milyon sabit genişbant aboneye ulaştık. 10 yıl gibi bir süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru adım adım ilerliyoruz.

Mahremiyet tehdidi

Yerli yazılım geliştirme platformuna muhakkak sahip olunması gerekmekte. Bunu yapamazsak, gerçek anlamda teknolojiye, bilgiye sahip olamayız, bilgiyi başkalarının kullanımına, istifadesine sunma imkanımız olmaz.

Haberin Devamı

Artık siber saldırılar bir devleti, şirketi durdurabiliyor, güvenliği tehdit ediyor. Modern savaş kavramı artık vücudumuzdaki bir implanta, arabamızdaki bir otonom sisteme kadar ciddi bir tehlike unsuru haline geldi. Kendimizle ilgili her bilgi artık elektronik birer veriye dönüşüyor. Yani hayatımızın devamı ve mahremiyetimiz tehdit altında. Bu nedenle siber güvenlik önlemlerimizi ve kişisel verilerimizin mahremiyetini sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor. Bu, artık ulusal güvenliğimizin değişmez ve önemli bir unsuru haline geliyor. Siber güvenlik eşittir ulusal güvenlik. Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını, bu konudaki açığımızı koşar adımlarla tamamlamak mecburiyetindeyiz. Gelecek 5 yılda on binlerce siber güvelik uzmanına ihtiyaç olacak.

(Netaş’ın ZTE ile ortaklığına ilişkin) İyi bir ortak buldunuz, iyi bir şirketle iş yapıyorsunuz. 50 yıl boyunca Türkiye’nin bilgi iletişim teknolojilerine, Ar-Ge faaliyetlerine çok ciddi katkı sağlamış ve Türkiye’de kırsal santraller konusunda 1980’li yılların başında adeta devrim gerçekleştirmiş, yüzde 100 yerli yapımı santrallerle o dönemde 8 milyonun üzerinde aboneye hizmet götürerek başladığı bu yolculukta, bugün Ar-Ge faaliyetleriyle önemli bir yere gelmiştir.”

‘5G laboratuarı kuracağız...’

Haberin Devamı

Çin’in en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Zhongxing Telecommunications Equipment (ZTE) Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yin Yimin, şirketin uzun vadede Netaş’ın hissedarı olmaya ve istikrarlı bir şekilde birlikte iş geliştirmeye devam edeceğini belirterek, “Netaş’ın sahip olduğu inovasyon çözümleri, ZTE’nin küresel ürün serisine katılacaktır. 2018’in başlarında da Netaş’ta 5G açık laboratuvarını kuracağız” dedi.