Teknoloji SICK Vestel - Beyaz Eşya ile Endüstri 4.0 Seminerini Gerçekleştirdi

SICK Vestel - Beyaz Eşya ile Endüstri 4.0 Seminerini Gerçekleştirdi

01.11.2016 - 10:30 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz eylül ayında SICK ile Vestel Beyaz Eşya ailesi bir araya geldiler.SICK Fabrika Otomasyon Bölüm Müdürü Utku Lembet, Ege Bölge Sorumlusu Evren Çetin ve Pazarlama İletişim Uzmanı Müge Altınbaş’ın ziyareti ile Endüstri 4.0 üzerine keyifli ve verimli bir seminer düzenlediler.

SICK Vestel - Beyaz Eşya ile Endüstri 4.0 Seminerini Gerçekleştirdi

“Bilginin sensörden kontrol sisteminin en ucuna, kontrol sisteminden de sensöre gittiği kesintisiz yol, Endüstri 4.0 yoludur. Akıllı sensörler, veri ile iletişim halinde olan ve kayıt yapan sensörlerdir. Ancak, bu veri prosesin devamlılığı ve verimliliği için karar verici merci olmadığı sürece gerçek anlamda bir zekadan bahsedemeyiz. ‘Tek bir sensörün gücünü değil, daha fazla sensörün gücünü aynı anda kullanmamız gerekiyor.’ ‘Biz buluta sensöre dair özellikler koymalıyız, sensör donanımsal anlamda tek olabilir ancak özellikler buluttan çekilip ihtiyaca göre sensörlere yüklenebilir olmalılar.’ Bu yapı nihayetinde bulut teknolojisi, ürünler ve makinelerin kendi aralarında bilgi iletişimini sağlayacağı bir yapıdadır. Akıllı sensörler veriyi kayıt altında tutarlar ve işlerler. Ancak verinin (petrol) değerli olabilmesi için üretim sürecinde kontrol ve analiz edilmelidir. Bu büyük verinin kontrol edilmesi, günümüzde çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple biz bu analizi gerçek anlamda işleyebilmek için ‘PackageAnalytics’ yazılımı geliştirdik. Bu yazılım bizlere bilgiyi analiz etmemize ve çekmemize fayda sağlamaktadır. Böylece, operatör kendisi için önemli olan parçaya anlık ulaşabilir ve süreç hakkında dinamik izleme ve kontrol sağlayabilmektedir. Ürünün imaj videosunu alabilir, analiz edebilir ve raporlar oluşturabilmektedir. Konu özellikle dağıtım sistemlerine geldiğinde akan(hattan geçen) objenin ve geri dönüşünde yönetimin takibi hayatsal öneme sahiptir ve kesintisiz olmalıdır. Bir lojistik uzmanı, üretici ve veya hatta bir müşteri olarak ürünün anlık olarak nerede olduğu, hangi pozisyonda veya hangi lokasyona hareket halinde olduğu bilgisi anlık olarak alınabilmelidir. Şayet bu bilgi yok ise sistem nekadar teknolojik de olsa geri dönüşünde bir avantaj bulunmamaktadır. Yüksek seviyede şeffaflık için takip edilen ürünlerin fiziksel bir veri tabanında görselleniyor olması gerekmektedir. ‘PackageAnalytics’ yazılım kod okuma kalitesini kayıt altında tutabilir ve üretimin belli bir noktasında akan objelerin okuma oranını raporlayabilmektedir. Operatörler ‘Meeting Point Router’ sayesinde (MPR) bu veriye uzaktan erişebilmektedirler.

Haberin Devamı

Üretim sistemleri kişisel müşteri ihtiyaçlarına yönelik esnek ve adapte olabilir bir şekilde çalışmalıdır. Üretim hatlarında yüksek değişkenlikte ürün çeşitliliğine (hatta bazen düşük adetlerde) hat otomatik olarak adapte olmalıdır. En son Hannover fuarında SICK hat sonu paketlemede 0,5 litrelik ve 1,5 litrelik ürünlerin aynı hatta otomatik adaptasyon ile tek üretim algoritmasında çalıştırabildiğini göstermiştir. Sistem hattan geçen ürün ebatı değiştiğinde sensörlerin çalışma aralıklarını otomatik olarak değiştirmekte ve bu bilgiyi de buluttan almaktadır. Böylece şişeler uygun kutulara yüklenebilmekte, üretim kesintisiz devam edebilmektedir. Değişim adımları makine panelinde listelenmiştir veya SICK’in IBM ile geliştirdiği sistem ile bu işlemi buluttan anlık çekilmektedir.

Haberin Devamı

SICK’in yıllar boyunca öncü teknoloji sunduğu 2B ve 3B çözümler ile pozisyonlama, okuma, ölçüm ve kalite kontrol aşamasında gözlem aynı anda yapılabildi. Bize gelen birçok soruda hangi görsel teknolojinin hangi uygulamada kullanılması gerekliliği ön plana çıkıyordu. Bu soruya aynı otomatik tanımlama gibi tek yanıt vermek mümkün değil, en ekonomik en optimum çözüm önemli. Şimdi SICK Endsütri 4.0 ile yeni bir yola çıkıyor.Maliyeti, riski ve karmaşayı minimize etmek için Mvtec ile Halcon ürün kütüphanesine erişebilen ‘açık kaynak’ kamera altyapısı geliştirdi. Bu teknoloji ile kendi uygulamanıza kendiniz uygulama yazabilecek ve çözüm geliştirebileceksiniz.

Otomatik tanımlama sistemleri son yıllarda çok ciddi bir devinim göstermekte ve Endüstri 4.0 uygulamalarının temelini oluşturmaktadır. Prensipte 3 temel tanımlama sisteminden söz edebiliriz. RFID, kamera bazlı ve laser bazlı sistemler. Özünde her sistem kendi esaslarını içerir. Şartlara göre hangi sistemin optimum olduğuna bizlerin karar vermesi gerekmektedir. Örneğin; kod baskı kalitesindeki bozulmanın takibi yapılarak üretime Endüstri 4.0 anlayışında geri iletim sağlanabilir. Yukarıda belirttiğim gibi algılama ihtiyacına, büyük veri analitiğine ve haberleşme sistemine bağlı olarak en optimum tanımlama sistemi ihtiyaca göre kişisel tasarlanmalıdır.

Haberin Devamı

Özetle, Endüstri 4.0 sayesinde esnek üretim yapılabilmekte, kısa işlem sürelerinde verimlilikte artış elde edilmekte, sisteme entegrasyon, operasyon ve bakım kolaylaşmaktadır. Böylece ürün kendisinin nasıl üretildiğini bilmektedir. Moore kanunları ile yarı iletken teknolojinin gelişim hızını düşündüğümüzde, endüstriyel haberleşme protokollerindeki gelişim, tanımlama algoritmalarındaki verimlilik artışı hızla ilerlemeye devam edecektir. Günümüzde akıllı sensör teknolojisi sadece prosesi kayıt altında tutmakta kalmayıp, sensördekizeka ile sürecin işleyiş bilgisine de erişecektir.Akıllı sensörler makine, hat, fabrika ve komple sistem ile kurduğu link sayesinde üretime şeffaflık getirmektedir. Yani başka bir deyişle sensörler Endüstri 4.0 için başlangıç noktalarıdır.

Yazarlar