Gündem Sigara satışına açık vitrin ayarı

Sigara satışına açık vitrin ayarı

15.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadelede yeni çalışma başlatacaklarını açıkladı. Buna göre sigaralar artık önü açık vitrinde değil, kapalı dolaplarda satılacak, markası da ‘görünmez’ olacak

Sigara satışına açık vitrin ayarı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara ile mücadele programı çerçevesinde yüzde 23,2’ye düşen 15 yaş üzeri sigara içme oranının son 4 yılda yeniden artarak yüzde 27.3’e ulaştığını söyledi. Tütünle mücadele konusunda yeniden çalışma başlatacaklarını açıklayan Akdağ, bundan sonra sigaraların kapalı dolaplarda satılacağını, sigara paketlerinde de markaların neredeyse görünmez duruma getirileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, önce sigarada düz (kara) paket uygulamasına geçileceğini söylemiş, daha sonra uygulamadan vazgeçildiğini açıklamıştı. Bakanlık, yöntemin etkinliği konusunda kanıt bulunmadığı ve ticaret kanunlarına aykırı olduğunu gerekçe göstererek düz paketi torba yasa taslağından çıkarmıştı.

Sigara satışına açık vitrin ayarı

Kapalı dolapta

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 bütçe görüşmelerinde Bakan Akdağ, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle vekillere, “Diyabet’e Göz Yumma” kokartı dağıttı. Bütçe görüşmelerinde konuşan Akdağ, özetle şunları söyledi:

“Tütünle mücadelede mesafe almak hareketsizlik ve şişmanlık konusunda mesafe almaktan daha kolay. Türkiye’de sigara kullanımı 15 yaş üzerinde 23.2’lere inmişti, şimdi ise yeniden yüzde 27.3’e çıktı. Bu nedenle ciddi bir program hazırlıyoruz. 2017’de bu programı devreye sokacağız. Okullar, üniversiteler, Diyanet, medya, işçi ve memur sendikaları, toplumdaki tüm paydaşlarla birlikte çalışacağız. Düz paket uygulaması başlatacağız. Bu uygulama ile markayı neredeyse görünmez hale getirmeyi hedefliyoruz. Tütün ürünleri sadece dışarıdan görünmeyecek şekilde olmayacak çünkü bu yanlış anlaşılıyor. Satış yerine girince de görünmeyecek. Kapalı dolaplara konarak satılmasını mevzuatımıza ekleyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Bütçe 4.6 kat artırıldı’

“Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri için ayrılan bütçeyi 4.6 kat artırdık. 2017’de 12 milyar 706 milyon lira olacak. Aşılamada çok ileriyiz. 13 ayrı aşı çeşidi ile çocuklarımızı ücretsiz aşılıyoruz. Yüzde 97 oranında aşılama oranını yakaladık. Hamilere verdiğimiz ücretsiz demir desteğini yüzde 90’la ulaştıracağız; yeni bir hastalık için de yeni bir tarama programına başlayacağız. 1 milyon 238 bin bebeğimizden, 2 bin 329’una erken işitme kaybı tanısı koyduk.
Doğumda beklenen yaşam süresi 72.5 yıldan 78’e ulaştı. Bebek ölüm hız bin canlı doğumda 31.5’ten 7.6’ya, anne ölüm oranı 64.0’ten 14.0’e geriledi. Cepten yapılan harcamalarda az da olsa artış var ancak yıkıcı sağlık harcamaları yüzde 81’den yüzde 31’e geriledi.”

Yerli sıtma vakası yok

Haberin Devamı

“Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ciddi bir mesafe kaydettik. Tüberküloz 100 bin kişide orta üst gelir grubu ülkelerde 84’tür. Doğum sonrası ölümde Avrupa bölgesinde 37, Türkiye’de bunu 18’e indirmiş bulunuyoruz. Türkiye’de su kaynaklı tifo hiç görmüyoruz; yerli sıtma vakası da hiç görmüyoruz. Zika virüsü ile ilgili de tedbirlerimizi aldık.”

Uyuşturucu mücadelesi

“Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarımız kapsamında yatak sayısını bin 300’e çıkaracağız. Uyuşturucu İle Mücadele Danışma Hattı’nı Temmuz 2015’ten itibaren arayan 83 bin kişiye hizmet verdik.

Toplum temelli ruh sağlığı uygulamalarına geçtik. Burada hekim sayısı az olduğu için ruh sağlığı açısından sıkıntılı hastalarımız sadece yedi hastanede toplanıyordu. ‘Toplama’ yaklaşımı çok sağlıklı değil. Şehirlerimizde insanların kolay ulaşabileceği damgalamaya neden olmayacak toplum temelli ruh sağlığı merkezleri oluşturuyoruz. 170 merkez kurduk. Sayısını artıracağız. İlaca ulaşım arttığı için ilaç kullanımı arttı. Akılcı ilaçla gereksiz ilacın kullanımını da azaltacağız. Farkındalık ve ilaca ulaşım arttıkça kullanım da artıyor. 8 milyon kutu ilaç kullanılıyor. Ama bu 8 milyon hasta var demek değil.”

Haberin Devamı

220 bin gönüllü bağışçı

“Organ naklinde 2012’de yüzde 22 olan kadavradan nakil oranını 2016’da yüzde 26’ya çıkardık. Gönüllü bağışçı sayısı 220 bine ulaştı. TÜRKÖK projesi kapsamında 2016 sonuna kadar 190 bin, 2017 sonuna kadar da 270 bin gönüllü bağışçıya
ulaşmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar 186 hastaya ilik nakli yaptık. Yurtdışından Türkiye’ye 63 ilik talebi geldi.”