Gündem Sığınmacı kampları Göç İdaresi’ne devredildi

Sığınmacı kampları Göç İdaresi’ne devredildi

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Resmi Gazete’de yayımlanan Geçici Koruma Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, sığınma merkezlerinin yönetimi AFAD’dan alınıp Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne verildi. Yardımların kullanım inisiyatifi ise Başbakanlık’ta

Sığınmacı kampları Göç İdaresi’ne devredildi

Bakanlar Kurulu kararıyla Geçici Koruma Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre artık geçici korunma alanlarıyla ilgili verilecek hizmetler AFAD yerine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek. Bundan sonraki dönemde Türkiye’ye yönelik kitlesel nüfus hareketi olması halinde acil durumun gerektirdiği koşullar ve ihtiyaçlar çerçevesinde geçici barınma merkezleri, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda AFAD tarafından kurularak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, geçen aralık başında gerçekleştirilen AFAD İl Müdürleri Toplantısı’nda “AFAD’ın üzerinden bu yükü olması gereken kuruma Göç İdaresi’ne devrediyoruz” demişti. Akdağ’ın işaret ettiği yönetmelik düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme özetle şöyle:

Haberin Devamı

- Suriyeli sığınmacılara, zorlu yaşam koşullarında ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzluk ve bozuklukların önlenmesi, birey, grup, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması ve geliştirilmesi, etkilenenlerin normal yaşama geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri, güçlenmelerinin sağlanması ve savunuculuk etkinliklerini, toplumun başa çıkma, toparlanma ve iyileşme becerilerinin artırılmasını içeren psikososyal destek verilecek.

- Artık geçici korunma alanlarıyla ilgili verilecek hizmetler AFAD değil Göç İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek.

- Göçmenlere sunulacak sağlık hizmetinin bedeli de artık AFAD yerine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından ödenecek.

Haberin Devamı

- Geçici korunanlar arasında psikolojik sorunları olduğu tespit edilenler hakkında sağlık kurumuna nakli de içeren tedbirler alınabiliyordu. Yeni düzenleme ile psikolojik değil ağır psikolojik ya da pskiyatrik sorunları olan göçmenler sağlık kurumlarına nakledilebilecek.

- Özel ihtiyaç sahiplerinin geçici barınma merkezlerinin içinde ve dışında yararlanacakları sosyal hizmetler ve yardımlarla bu yabancılara sağlanacak psikososyal destek çalışmaları artık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kontrolünde yapılacak.

- Geçici barınma merkezleri içinde ve dışında yaşayan özel ihtiyaç sahiplerinin psikososyal destek gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılacak hane ziyaretleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslara göre gerçekleştirilecek.

- Türkiye’ye yönelik kitlesel nüfus hareketi olması halinde acil durumun gerektirdiği koşullar çerçevesinde geçici barınma merkezleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Göç İdaresi’nin koordinasyonunda AFAD tarafından kurularak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredilecek. Göç İdaresi, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak valiliklerle eş güdüm içinde geçici barınma merkezlerinin kullanımına son verilmesine ya da kapatılmasına karar verecek.

- Geçici barınma merkezlerinin yönetimi, işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması ile geçici barınma merkezlerinde barındırılanların tabi olacağı diğer hükümlere ilişkin usul ve esaslar artık sadece Göç İdaresi tarafından belirlenecek. AFAD bu konuda da artık yetkili olmayacak.

Haberin Devamı

İNSİYATİF BAŞBAKAN'DA

- Yabancı ülke heyetleri, uluslararası kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları, bilimsel amaçlı araştırma yapanlar ile diğer kurum ve kuruluş temsilcilerinin geçici barınma merkezlerini ziyaret etmesine ilişkin usul ve esaslar da artık Dışişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından müştereken belirlenecek. Yeni düzenleme ile bu başlık altında da AFAD ile İçişleri Bakanlığı devreden çıkarılmış oldu.

- Yabancılara hizmetlerin sağlanabilmesi için uluslararası külfet paylaşımı kapsamında Dışişleri Bakanlığı tarafından diğer ülkelerden, uluslararası kuruluşlardan ve sivil toplum kuruluşlarından talep edilebilecek ayni ve nakdi yardımların kabulü ve kullanımı başbakanlıkça belirlenen kurum tarafından koordine edilecek.

Haberin Devamı

- Başbakanlıkça belirlenen kurum bu ayni ve nakdi yardımların kullanılması konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Kızılayı, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile valiliklerle doğrudan iş birliği yapabilecek.

Yazarlar